Csodálkozik, hogy nem tud súlyt (izmot) felszedni még egy intenzív, erősítő edzés után sem? Gondolkodott már azon, hogy valamit rosszul csinál? Csak azért lejárni a konditerembe, hogy egy pár kilót magunkra szedjünk, az nem igazán lesz hatékony. Én azt javasolnám, hogy koncentráljon arra, hogy sovány izmot építsen és ne arra, hogy plusz kalóriákat vigyen be a szervezetébe. 

Néhány tipp, hogy hogyan szedjünk fel némi súlyt a súlyzós edzéssel

Koncentráljon az étrendjére 

Ezek egyszerű és biztos módjai a súlygyarapodásnak, izomtömeg növelésnek. Azonban soha ne végezze a gyakorlatokat edző nélkül addig, amíg tökéletesen el nem sajátította a szabályos gyakorlatokat.

Ahhoz, hogy izmot tudjon építeni, szükséges, hogy arra is figyeljen, mit eszik. A súlyzós gyakorlatokhoz a testnek fehérjére van szüksége, hogy az izmok dolgozni és épülni tudjanak. Ezért fehérjében gazdag étrendet alakítson ki, de ne dobja félre a zöldségeket se! A gyümölcsök és zöldségek a fűtőanyagok, amik energiával látják el a szervezetet és így képes a fehérje beépülni az izmokba. A sovány protein, mint a fehér húsok, a tojás, a tej, a hüvelyesek és a lencse jótékonyak az súlyzós edzéssel történő izomépítéskor. Adjon magának egy hónapot, hogy helyesen étkezzen. Meg fog lepődni, hogy mennyire egyszerűen fog a súlya gyarapodni a kiegyensúlyozott diétával. 

Koncentráljon az erősítő edzésre egy hónap után

A súlyzós tréning egyfajta erősítő edzés. Sokan úgy gondolják, hogy a súlyzózás csak a testépítőknek való. Semmi sem áll távolabb az igazságtól. A súlyzós edzés az egyik legjobb izomépítő mozgásforma. 
Az izmok „jó” súllyal járulnak hozzá a testtömeghez, nem úgy, mint a zsír. 

Súlyzós gyakorlatok

Nem megfelelő edzésterv esetén órákat szükséges hetente eltöltenie a súlyzós gyakorlatok végzésével. A legjobb mód, ha a súlyt emeli és csökkenti az ismétlés számot. Ez a fajta rendszer segíti a gyorsabb izomépítést. Töltsön csak 45 percet naponta a súlyzók emelgetésével és nyújtó gyakorlatokkal. Ez a valódi titka az izmos test kiépítésének és súlygyarapodásnak egy időben. 

Súlygyarapodás a megfelelő helyeken

A súlyzós gyakorlatok hamarabb nagyobbítják a bicepszeket, mint más gyakorlatok. Ha nem csinálja jól, akkor egy kiszélesedett felsőtesttel és szűk alsótesttel fogja végezni, mint Johnny Bravo. Miközben végzi a súlyzós gyakorlatokat, koncentráljon a lábak edzésére is és ne csak a bicepszeire. Izmot egyébként egyszerűbb építeni a vádlikra és a combokra, mint a karokra. Először a nagyobb izomcsoportokat dolgoztassa meg és okozatosan térjen át a kisebb izomcsoportokra. Ha szeretné kipróbálni a súlyzós edzést a súlygyarapodás érdekében, akkor ajánlott egy profi kezei alatt edzeni, így a kitűzött célokat hamarabb elérheti. 

Pihenjen eleget 

Amikor elkezdi a súlyokat, emelni figyeljen arra is, hogy pihenjen bizonyos időközönként. Iktasson be hetente legalább egy nap szünetet. Nem kötelező a hét minden napján súlyt emelnie. Minél gyorsabban épít izmot, annál hamarabb fogja elveszíteni azokat, ha leáll az edzéssel. Pihenjen tehát hetente 1-2 alkalommal, de mindig étkezzen megfelelően! Az étkezésben nincsen pihenő!

Igyon elegendő vizet 

A súlyzózás és más megerőltető gyakorlatok esetén könnyen dehidratálttá válhatunk. Mindig tartson egy palack vizet a közelben, miközben edz. Az edzés után is igyon folyamatosan vizet a nap további részében. A víz hidratálva tartja az izmokat, így azok folytathatják a fehérjék beépítését még akkor is, ha épp nem edz. 

Végül jegyezze fel testsúlyát 

Könnyű elveszteni a fonalat, hogy mekkora volt a súlya az edzés előtt és mennyi utána. Ezért vezessen egy könyvet vagy készítsen jegyzetet a heti súlyáról. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!