A gerinces ember egyenes ember,- mondják, és ilyenkor a viselkedésére céloznak, de nem mellékesen az illető „tartása” sem elhanyagolható tényező.

A gerincet a gerinccsont a csigolya ívek és a porckorongok együttese alkotja. 

Valóban megteszünk-e mindent, hogy gyermekeink szép tartásúak legyenek, ne küszködjenek életük során hát- és gerincbántalmakkal? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához egy kicsit fussuk át a gerincoszlop fejlődésének a történetét.

A csigolya ívszárak a születést követő első esztendőben nőnek össze. A csigolya ívszárak közt fut védett helyen a gerincvelő. Ha az ívszárak nem nőnek össze, akkor spina bifidáról beszélünk.

A csigolyaívek pedig a csigolyatestekkel 4 és 6 éves kor közt nőnek össze. Éppen akkor, amikor gyermekeinket iskolába íratjuk és hátukra vagy a kezükbe nevetségesen nagy és nehéz iskolatáskát pakolunk.

A csigolyatestek közt a porckorongokat találjuk.  

A gerinc azonban ennél lényegesen bonyolultabb szerkezet. A csigolya testek közt nagyon hatékony lengéscsillapító rendszer van, a porckorongok. A porckorongok falát körkörösen feszes rostgyűrű alkotja. A középső részük nagy víztartalmú korda sejtekből áll.

Aránytalan, erős terheléskor a porckorongot körül ölelő erős rostgyűrű megsérülhet, aminek a következtében a porckorong mag tartalma kipréselődhet és a szomszédos gerincvelői idegeket nyomás alá helyezve, súlyos fájdalmakat okozhat: enyhébb esetben lumbágó, súlyosabb esetben ischias. Utóbbi tünete mindig féloldali. Ha az idegek a nyomástól tovább károsodnak, akkor érzészavarok, izomgyengeség, izomsorvadás léphet fel az érintett oldalon. Ekkor már gyöki tünetekről beszélünk.

A gyermekek feje a testükhöz képest aránytalanul nagy és nehéz. Ezért „nyeklik” a csecsemő, ha a büszke apukák túl hamar akarják mutatni, hogy milyen erős, milyen egyenesen ül. A mély hátizmok gyermekkorban még meglehetősen fejletlenek. 

Az iskolai tornaórákon a mély hátizmok erősítése egy pillanatra sem prioritás, az a gyógytornász dolga,- mondják. Az eredmény: számtalan görnyedt, hátfájós, rossz tartású fiatal már a középiskolákban is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!