A gyakori futás, például a heti 150 perc vagyis 30 perc hetente ötször, megfelelő cél. A legtöbb futónak heti egy-két szabadnapra van szüksége. Ez lehetőséget ad a szervezetnek arra, hogy regenerálódjon és csökkenti a túledzésből származó sérülések kockázatát.

Kezdők minden második nap fussanak. A testnek meg kell edződnie ahhoz, hogy a kívánt ideig és tempóban tudjon futni. Hallgasson szervezetére edzéskor, ezáltal lecsökkentve a sérülés kockázatát.

Végezzen nyújtó gyakorlatokat futás előtt ezzel bemelegítve és rugalmassá téve izmait.

Ha elkezdett futni próbáljon egy előre kialakított heti rendhez ragaszkodni, hogy a futás jótékony hatásait élvezhesse.

Azonban a magas vérnyomásban, szív-, vagy veseproblémákban szenvedők, illetve az izom- és ízületi sérülésekkel rendelkezők konzultáljanak az orvossal mielőtt komoly és futást is magába foglaló edzéstervbe kezdenek.

Megelőzhető vele az elhízás, a kóros fogyás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, bizonyos fajta rákbetegségek és sok már egészségügyi probléma is. A fizikai előnyökön túl a futás a szellemi és érzelmi egészséget is javítja.

A 10 fő ok, amiért érdemes rendszeresen futnia:

1.    Segít a fogyásban

A rendszeres edzés, mint például a futás segít a fogyásban egy 2013-ban az Orvoslás& Sporttudomány & Edzés című folyóiratban megjelent kutatás szerint. A futás kalóriákat éget edzés alatt és után is.
Nehéz megjósolni mennyi kalóriát éget el, mert ez testsúlyától a futás sebességétől függ. A gyors futás helyett a hosszú, de lassabb tempójú futás a hasznosabb a fogyás szempontjából. Fusson 30 percig hetente háromszor-négyszer.

Egészítse ki a futást erő és súlyemelő edzésekkel is hetente, ezzel felgyorsítva a folyamatot.

2.    Segíti a minőségi alvást

Rendszeres futással leküzdhető az inszomnia és javítható az alvás minősége. Sok futó könnyebben alszik el és jobban alszik, mint a testmozgást nem végzők.

A Northwestern University Feinber Iskolájában 2010-ben végzett kutatás kimutatta, hogy a rendszeres aerobic mozgás, javítja az alvást, az élénkséget és a hangulatot is az álmatlanságban szenvedők esetében.

A kutatásban azok a résztvevők, akik futógépet illetve szobabiciklit használtak 30-40 percig heti négyszer, jobban aludtak. Emellett kevésbé észleltek depressziós tüneteket, élénkebbek és kevésbé aluszékonyak voltak nappal.
Ezen felül a futás növeli a testhőmérsékletet, az edzés utáni hőmérséklet csökkenés pedig elősegíti a mély alvást.

3.    Megőrzi a csontok és ízületek egészségét

A futás megerősíti az ízületeket és a csontokat. Egy 2009-ben Missouri Egyetem Emberi környezeti karának Táplálkozási és Edzésfiziológia Tanszékén végzett kutatás kimutatta, hogy a high-impact (magas intenzitású) gyakorlatok, mint a futás jó hatással vannak a láb és a csípő csontszöveteinek ásványi anyag sűrűségére.

Ezen felül, ha a futást már kiskortól mindennapjai részeivé teszi, ezzel csökkentheti a csontritkulás és a köszvény kialakulásának kockázatát. A futás a csontsűrűséget is javíthatja a már csontritkulásban szenvedő nők körében.

A futás a hirtelen esésekből adódó sérülések kockázatát is csökkenti. Győződjön meg azonban arról, hogy a megfelelő lábbelit viseli-e futáshoz.

4.    Serkenti az agyműködést

A különféle aerobic gyakorlatok, mint a futás is, pozitívan hatnak az agy működésére. A futás serkenti a memóriát az agy szürkeállomány növekedésének serkentésével. Emellett fokozza a szívritmust, így több oxigén jut az agyhoz. Ez több tápanyagot biztosít az agysejteknek, ezzel serkentve növekedésüket és helyes működésüket. 

A futás élesíti az agyat idősebb korban is. Az Alzheimer-kór Folyóiratban 2011-en megjelent kutatás szerint a rendszeres testmozgás, mint a futás, pozitív neurofiziológiás hatással bír, ezáltal fenntartva az egészséges agyműködést időskorban is.

Amennyiben kiskortól rendszeresen végzik, a futás csökkenti a későbbi Alzheimer-kór és demencia kialakulásának kockázatát.

5.    Segíti az egészséges szívműködést

A szív is izom, a rendszeres futás jót tesz szíve egészségének. A futás serkenti a vérkeringést, amely sok szerv számára jótékony hatású, így a szív számára is.

Ezen felül csökkenti a rossz koleszterin szintjét, amely a szívbetegség, a szívroham a magas vérnyomás és a stroke egyik legfőbb kiváltó oka.

Egy 2014-ben az Iowa Egyetemen végzett kutatás kimutatta, hogy már napi hét perc futás felére csökkenti a szívbetegségben való elhalálozás kockázatát a semmilyen edzést nem, végzőkhöz képest. A lassú futás jót tesz a szívnek.

Azonban ne essen túlzásba, a túlzott edzés többet árt, mint amennyit használ.

6.    Szembeszáll a depresszióval

Számos kutatás kimutatta, hogy a testmozgás és így a futás is csökkenti a depressziót. Az edzés serkenti az agy egyes jó hangulatot keltő hormonjainak kibocsátását, mint az például az endorfinét. Ezen kívül csökkenti az immunrendszer egyes vegyi anyagainak mennyiségét, amelyek rontanak az állapotán. A futás növeli a testhőmérsékletet is és lenyugtatja a testet és a lelket.

Ezen felül a rendszeres futás számos pszichológia és érzelmi előnnyel jár. Önbizalmat ad, elvonja a figyelmet az aggodalmakról, alkalmat teremt a szocializálódásra és javítja megküzdési mechanizmusait. Ezek a tényezők mind enyhítik a depressziót.

Amikor depressziósnak érzi magát, menjen ki és fusson.

7.    Csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát

Az (Amerikai) nemzeti Rákkutatási Intézet adatai szerint a rendszeres testmozgás, mint a futás csökkenti a rákbetegség kialakulásának kockázatát. Segít a tüdő-, a mell-, a méhnyálkahártya-, a vastagbél-, a kolorektális- , a prosztata-, a petefészek- és a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Azonban nem gyógyítja a már kialakult rákot.
Kamaszkorban rendkívül fontos az edzés, ez csökkenti a későbbi mellrák kialakulását nőknél.

Kezdjen el futni még ma és végezzen rendszeres edzést így lecsökkentve a rák kialakulásának kockázatát.

8.    Leküzdhető vele a stressz

Az Amerikai Szorongás- és Depressziókutatási Szövetség adatai szerint az aerobic edzés és a futás a stressz csökkentés legegyszerűbb módszerei. A rendszeres futás csökkenti a feszültséget, szabályozza a hangulatot és javítja az alvást és az énképet is. Még a szorongást is hatásosan kezelhet, amely a stresszes helyzetekre adott válaszreakció.

A futás serkenti a jó hangulatot biztosító neurotranszmitterek, mint az endorfin termelését. Szabályozza a hangulatot stresszhelyzetben is. Ezen felül a futás serkenti az önbizalmat és csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit.
Tehát a futás remekül kitisztítja a fejér és csökkenti a stresszt. A stressz által okozott fejfájást is gyógyíthatja futással.

9.    Megelőzi a cukorbetegség kialakulását

Amennyiben ki van téve a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának, kezdjen el futni még ma. Ez segít abban, hogy aktív maradjon és fogyjon. Ezen felül szabályozza a vér glükózszintjét és csökkenti az inzulinérzékenységet is.
Általánosan ajánlott hetente 150 perc futás. Azonban az inzulinkezelésben részesülő cukorbetegek konzultáljanak orvosukkal mielőtt rendszeres futásba kezdenek. Ez rendkívül fontos, mivel könnyebben fluktuál a vércukorszintjük és hajlamosabbak a hipoglikémiára, így ehhez kell igazítani az edzési időt is.

10.    Egészségessé teszi a bőrt

A rendszeres futástól egészséges és fényes lesz a bőre. Amikor fut, izzad. Az izzadással megszabadulhat a pattanásokat és mitesszereket okozó méreganyagoktól. Ezen felül a futás serkenti a bőr keringését és így az ide jutó oxigén mennyiségét is, ezáltal több tápanyag jut el a bőréhez. Ez természetes fényt ad bőrének és hidratáltan tartja azt.

Azonban ne fusson akkor, amikor a nap a legmagasabban áll (10-16 óra között), hogy ezzel csökkentse a napégés kockázatát, amely gyorsítja a korai öregedéssel járó foltok megjelenését és növeli a bőrrák kockázatát.
Ezen felül ne felejtse el lemosni sminkjét futás előtt és vegyen fürdőt edzés után, hogy így szabaduljon meg a pórusokat eltömítő kosztól.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!