Léteznek azonban olyan természetes ételek, melyek segíthetnek minket ebben a folyamatban. Ilyen pl. a cékla is. 

A friss cékla lé természetes nitrátokban gazdag (NO3), amit a szervezet nitrit (NO2) és nitrogén monoxid (NO) előállítására használ fel. A nitrit védi az ereket a sérülésektől, míg a nitrogén-monoxid rugalmasabbá teszi azokat, így nő a vér és oxigénáramlás a sejtekhez. Mindezek következtében megnő az izmok teljesítőképessége, lassabban következik be az izmok kifáradása. 

A friss cékla lé nitrátokban gazdag, rendkívül egészséges, természetes ital, fogyasszuk minden nap!

Már korábbi kutatások is arra a megállapításra jutottak, hogy azoknál a sportolóknál, akik az állóképességi tesztek előtt napokon keresztül cékla levelet fogyasztottak, az izmok kevesebb oxigént használtak fel és tovább bírták a fizikai terhelést. Az átlagos oxigén felhasználás 19%-kal csökkent, míg az állóképesség 17%-kal nőtt. 

Más kutatási adatok szerint a cékla rendszeres fogyasztása növeli a vér nitrát koncentrációját.

A korábbi tanulmányok túlnyomó többsége azt vizsgálta, hogy a cékla lé mennyire növeli meg az atléták állóképességét, hogyan hat fizikai állapotukra. 

Egy 2011-es vizsgálat eredményei szerint azok a biciklisták, akik cékla levet fogyasztottak, gyorsabban teljesítették ugyan azt a távot, mint a placebo-t szedő társaik. 

Egy 2012-es tanulmány szintén megállapította a cékla lé teljesítménynövelő képességét. 

A kutatók szerint a cékla teljesítménynövelő hatása elsősorban a benne lévő nitrátoknak köszönhető, de számtalan más, egészséges vegyületet is tartalmaz, ezért érdemes akár minden nap fogyasztani!    

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!