Nagyon sokféle ok magyarázhatja a fáradtságot, de ha megfelelő életmód mellett egy hónapnál tovább fennáll, akkor alapos orvosi kivizsgálása javasolt.

A krónikus fáradtság messze leggyakoribb okát a gyógyszerek okozzák.

Szinte az összes gyógyszer mellékhatása közt szerepel ez a tünet, de mégis néhány gyógyszer csoportot külön is kiemelnék.

1, Az összes altató.
2, Az összes nyugtató és szorongás oldó gyógyszer
3, Az összes antidepresszáns gyógyszer
4, A béta-blokkoló gyógyszerek
5, A vízhajtók
6, A kemoterápiás gyógyszerek önmagukban és kombinációikban még inkább
7, A vérnyomás csökkentő gyógyszerek

A betegek leggyakoribb panasza, amit az orvosnál említenek az a fáradtság, gyengeség.

Ha rátekintünk erre a listára, beláthatjuk, hogy még egy olyan kis országban is, mint amilyen a miénk, több millió ember érintett a gyógyszerek okozta krónikus fáradtság kialakulásában.

Nagyon gyakran a krónikus fáradtság mögött lelki okok vannak, pl. depresszió.

A mozgásszegény életmód edzetlenséggel, fáradékonysággal, majd később állandó fáradtság érzéssel járhat. Az idős kor nem betegség, önmagában nem oka a krónikus fáradtság kialakulásának (sajnos azonban az idős emberek többsége fizikailag inaktív, nagyon sokan szednek altatókat, vízhajtó gyógyszereket, amik együttesen okai az „időskori” fáradtságnak).
 
Nem feledkezhetünk meg az alkoholistákról, illetve a nagy ivókról, akiknél szinte törvényszerűen kialakul ez a tünet már pár év alkoholizálást követően.
 
Az elhízás többnyire mozgásszegény életmóddal társul és az éjszakai alvás sem kellően pihentető ilyenkor (gyakori az éjszakai légzéskimaradás, horkolás), ami szintén oka lehet a fáradtság érzetnek.
 
A vérszegénység, a cukorbetegség, a pajzsmirigy alulműködése, fertőző betegségek utáni állapotok, a májbetegségek vagy a másik véglet, az anorexia nervosa (kóros soványság, tudatos önéheztetés) szintén a fáradtság okait képezhetik. Gyakran a Lyme-kór egyetlen tünete a fáradékonyság. Sajnos egyre növekvő számban találkozunk kábítószer fogyasztókkal, akiknél a krónikus fáradtság szintén vezető tünet!

A megoldás nem a kávé, a kóla és más élénkítő szerek fogyasztása, hanem a kiegyensúlyozott életmód, a felesleges gyógyszerek kerülése (altatók, nyugtatók), ill. ha a tünet nem múlik, akkor az alapos kivizsgálás, ami az estek többségében megtalálja ennek a rendkívül kellemetlen tünetnek az okát.  
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!