Mielőtt biciklizni indulna a forró nyári estén, egyen egy kis görögdinnyét, ez a lúgosító, hidratáló, rendkívül ízletes gyümölcs ugyanis segít megelőzni az izomlázat. 

Egy 2013-ban publikált tanulmány azt találta, hogy azoknál, akik edzés előtt görögdinnyét fogyasztanak, kisebb eséllyel alakul ki másnap izomláz, izomfájdalom, mint a placebo-t kapó társaiknál. Ez a kedvező tulajdonság nagy valószínűséggel a görögdinnyében található L-citrullin-nek köszönhető. 

A görögdinnye kiváló sportital lehet, mely segít az izomláz kialakulásának megelőzésében.

Az L-citrullin egy kevésbé ismert aminosav, melyre csak az utóbbi években figyeltek fel a kutatók. Vizsgálataik szerint az L-citrullin antioxidáns hatású és javíthatja a sportolók teljesítményét. 

A vegyület hatására pl. csökken az izmokban a tejsav szint, ami erőteljesebb izommunkát és gyorsabb regenerációt eredményez. 

A görögdinnye egyike azon kevés tápláléknak, mely nagyobb mennyiségben tartalmaz L-citrullin-t. Úgy tűnik tehát, hogy a görögdinnye leve kiváló természetes sportital lehet, mely ezen felül számos más jótékony hatással is bír. 

A kutatók azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van a pasztörizálás a görögdinnye bioaktív vegyületeire.

Pasztörizálás során elpusztulnak az élelmiszerekben található patogének, azonban a 80 C fokos melegítés az L-citrullin hatását is negatívan befolyásolja. 

Ráadásul arra is rávilágítottak, hogy a nem pasztörizált görögdinnye kivonat az étrend-kiegészítő formájában kapható L-citrullin készítménynél is hatásosabb. 

Érdemes tehát sportolás előtt görögdinnyét fogyasztani, főleg, ha csökkenteni szeretnénk a másnap kialakuló izomláz mértékét.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!