Rosszul érzi magát, mert lötyög a karján a zsír? Szeretné tudni, hogyan tudna kifejezetten a karokról fogyni? Ha igen, jó helyen jár. Íme, néhány egyszerű és hatásos tipp.

Egy-egy pontról fogyni nehéz, hiszen zsíreloszlás a genetikai térképünktől függ. A túlzott kalória bevitel a karok elzsírosodásához vezethet. Ezért nem elég a felsőtestre végzett edzés. Azért van ez, mert ezek az izmokat feszesítik, de nem égetik a zsírt az adott területen. Ahhoz tehát, hogy a karokról fogyjon, a teljes testet megmozgató edzést kell végeznie.

A specifikus edzés mellett érdemes egészséges étrendet követni. A következő tippek mind segítenek megszabadulni a nemkívánatos kilóktól a karok területén.

Bár a hagyományos fogyókúrák a test egészére vonatkoznak, időnként fontos lehet csupán csak egy-egy testrészről fogyni. A kar ilyen testrész, ahol zsír halmozódhat fel.

Étrendi követelmények:

Csökkentse a kalória bevitelt

Ahhoz, hogy egy adott helyről fogyjon, több kalóriát kell égetnie, mint amennyit bevisz. Ezt úgy is elérheti, hogy csökkenti a napi bevitelt. Emellett edzés segítségével kalóriát kell égetnie. Nem ajánlott hirtelen drasztikusan csökkenteni a kalória bevitelt, mert ez erőtlenné, energiátlanná, fáradékonnyá és álmossá teheti. Érdemes tehát fokozatosan csökkenteni a kalória bevitelt és ezzel együtt egyre több kalóriát égetni edzéssel.

Megfelelő étrend

A megfelelő étrend rendkívül fontos. A kalória bevitel csökkentése mellett, fehérjében, lassan égő szénhidrátban és egészséges zsírokban gazdag ételeket érdemes fogyasztani. Ez segít az izomerő megtartását, miközben a zsírégetést is serkenti. A fehérjék, babok és hüvelyes zöldségek teltség érzetet biztosítanak, ezzel előzve meg azt, hogy túl sokat egyen egyszerre.

Több zöldséget és gyümölcsöt kell tartalmaznia az étrendjének, emellett nem lehetnek benne olyan egészségtelen ételek és italok, mint a Cola, az alkohol, a kezelt ételek, mint a chips és a kekszek. Helyettesítse az egészségtelen telített zsírokat egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírokkal melyeket olíva olajból, lenmagból, dióból, pisztrángból és lazacból nyerhet. Csökkentse a liszt és a finomított cukor bevitelét és növelje a teljes kiőrlésű ételek mennyiségét.

Igyon sok vizet

Fogyasszon legalább 8 pohár vizet az étkezések között, ezáltal is kontrollálni tudja az étvágyát, serkenti az anyagcserét és zsírt is éget. Ne igyon túl sok vizet étkezéskor, mert ez hígítja a gyomorsavat és ronthatja az emésztést. A tiszta ásványvíz méregtelenít és egyensúlyba hozza a stressz hormonokat. Kerülje a szénsavas italokat, a kávét és a cukros üdítőket.

Többször egyen kevesebbet

Ajánlott többször kisebb adagokat enni, ez segíti a szervezet helyreállását edzés után és alacsonyan tartja a vércukor szintet. Ha gyakran eszik, akkor kevésbé valószínű, hogy „túleszi” magát.

A reggeli kiadós legyen

Ahhoz, hogy fogyni tudjon egészséges és kiegyensúlyozott reggelire van szüksége, amely fehérjét és rostokat és szénhidrátot tartalmaz. A bőséges reggeli egész nap teltség érzetet biztosít.

Töltse fel az izmait minden edzés után

Az izmainak tápanyagra van szüksége edzésre, így testedzés után például a folyékony protein shake megfelelő ebéd lehet. A folyékony étel gyorsabban megemésztődik, mint a szilárd. Emellett legkésőbb 90 perccel edzés előtt egyen.

Edzés:

Szív- és érrendszeri (kardio) gyakorlatok

Érdemes lehet kardió edzést folytatni fogyáshoz. Ide tartozik a séta, a futás, az úszás, az aerobic, a biciklizés vagy az ugráló kötelezés, ezek mindegyikével kalóriát égethet. Ajánlott legalább heti három-négyszer 20 percet kardiózni hetente. Ezt fokozatosan növelje 30-45 percre heti öt-hatszor, ahogyan az ellenálló képessége növekszik.

Fekvőtámasz

A súlyemelés rendkívül jól formálja a karokat, azonban a legtöbben nem vagyunk hozzászokva ehhez. Ezért a fekvőtámasz nehézkessé válik, főként a nők számára. Azzal kezdheti, hogy a kézre és a térdre helyezi a testsúlyt a kéz és lábfej helyett. A női fekvőtámasz, amikor a térd a talajon van, jó bevezetés lehet. Ezek után nyitott és zárt fekvőtámasszal folytathatja. A zártnál a karok vállszélességben vannak, a nyíltnál egymástól távolabb.

Szék emelése

Ez a gyakorlat jól edzi a tricepszet és formálja a kar hátsó részét.

-    Helyezze a testsúlyt a széken elhelyezkedő karjaira a teste mögött.
-    Végezzen hátsó fekvőtámaszt (engedje le, majd tolja ki a törzsét).
-    Ezt nyolc-kilencszer ismételje meg. Ez feszessé teszi a tricepszét, amely így nem fog „lógni”. 

Súlyemelés

Kezdjen kisebb súlyokkal, 1-2 kilóval, majd fokozatosan eddzen egyre nagyobb súlyokkal. A súlyzós edzések erősítik a kart és szálkásítják azt.

-    Vegye kézbe a súlyokat.
-    Állásban tartson egy-egy súlyt mindkét kezében.
-    Maradjon meg az egyenes testtartása, így guggoljon le, miközben könyökben hajlítsa be a karokat.
-    Most emelkedjen fel miközben nyújtsa ki a karokat.

Tricepsz kickback

Ez a gyakorlat a kar hátsó részét feszesíti. 

-    Vegyen egy súlyzót és pihentesse bal térdét a padon.
-    A súlyzót vegye jobb kezébe és tolja a plafon felé.
-    Figyeljen arra, hogy a háta egyenes maradjon a gyakorlat során.

Kar csavarás

-    Álljon egyenesen, a karok oldalsó középtartásban
-    Fordítsa a tenyereket felfele, miközben karjait egyenesen tartja.
-    Ezután forgassa el a tenyerét úgy, 180 fokkal, úgy, hogy az ismét felfele nézzen.

Ezt a gyakorlatot addig ismételje, amíg csak lehet, de ne essen túlzásba, mivel ez izomlázat és fájdalmat okozhat.

Fekvőtámaszban haladás

Ez a gyakorlat hasznos a felkar és a törsz edzésében. Ereszkedjen fekvőtámasz pozícióban és karral menjen előrefele (egyikkel a másik után). Ez a törzset is erősíti.

Ollózás

Ez a gyakorlat olló csukásra és nyitásra emlékeztet, szintén segíti a karról való fogyást.

-    Álljon egyenes tartásban és nyújtsa váll magasságban mellső középtartásba karjait maga előtt.
-    Vigye őket ki oldalsó középtartásba, majd hozza be őket ismét középre, úgy hogy keresztezzék egymást elöl és a jobb a bal felett legyen.
-    Ismét vigye ki őket oldalsó középtartásba, majd keresztezze őket elöl, most a bal kar legyen a jobb felett.

Ezt legalább hússzor ismételje meg.

Jóga

Heti legalább kétszer végzett jóga vagy Pilates is sokat segíthet, mivel erősíti és nyújtja az izmokat, emellett szálkás izmokat épít és nem nagy testes izmokat.

Ha követi a megfelelő étrendet és rendszeres és megfelelő edzést iktat az életébe, a karról való fogyás nem jelent többé majd problémát! Csak elhivatottságra és fegyelmezettségre van szüksége. Kérjük, ossza meg velünk tapasztalatait a fenti tanácsokkal kapcsolatban.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!