Az év ezen időszakában több napfényre van szükségünk egy új kutatás szerint. Az eredmények szerint a jelentős D-vitamin hiány jelentősen hozzájárul a térdfájdalomhoz. A kutatás figyelmen kívül hagyta a testsúlyt, de a túlsúlyos résztvevők jelentősen nagyobb arányban szenvedtek D-vitamin hiányban.

Számos különböző módja van, hogy a D-vitamin hogyan hat a térdekre. Elsősorban az alacsony D-vitamin szint növeli a fertőzések előfordulását, ami növeli a fájdalomra való érzékenységet, ami kapcsolatban áll az osteoarthritis-szal, vagyis a degeneratív ízületi gyulladással.

Az alacsony D-vitamin szint rontja a csontok minőségét is.

A D-vitamin hiány széles körben elterjedt probléma, valójában számos tanulmány bizonyítja, hogy az amerikaiak 42%-ának kórosan alacsony a D-vitamin szintje. A legtöbb D-vitamint a napfényből szerezhetjük, tehát az összes alacsony D-vitaminnal összehozható betegség a téllel van összefüggésben, amikor az emberek sokkal kevesebb napfényhez jutnak.

Egy egyszerű vérteszttel ma már kimutatható a vitamin szintje. Ha hiányzik szedhetünk D-vitamin tablettákat pár hónapig, amik segítik a szint helyreállását. Amíg nagyon nehéz a D-vitamin túladagolni, addig a megfelelő adag mindenkinél más: befolyásolja ugyanis a testsúly és a testfelépítés is. A szervezet a D-vitamint a zsírszövetekben tárolja, így akinek több zsír van a testén, annak több vitaminra van szüksége. A több vitamin segít a fájdalom megszüntetésében. Ha azonban a fájdalom és a mozgáshiány nem eléggé aggasztó, egyre több tanulmány születik arról, hogy a D-vitamin hiány duplájára növeli az elbutulás kialakulásának esélyét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!