A természetes étrendkiegészítők mindinkább megnyerő alternatívák napjainkban, ha a sportolásról van szó. Nemcsak hatékonyan és biztonságos módon fokozzák természetes adottságainkat, hanem vitaminokat, ásványianyagokat, enzimeket, aminosavakat, antioxidánsokat és egyéb olyan tápanyagokat nyújtanak, amire a testünknek szükséges van.

Mi is a Cordyceps gyógygomba

Noha az eredete igencsak különös, a cordyceps mégis fontos szerepet játszik a sportolók étrendjében. Gyakran hivatkoznak rá „hernyógombaként”, mivel rovarok lárváin nővekszik (olykor hernyókon is) és a gazdatest szöveteit helyettesítve hosszú, ujjszerű tönköt növeszt. Akármilyen furcsán is hangzik, de a cordyceps a hagyományos kínai orvoslás (olyan Kínából származó ősi praktikák, mint az akupunktúra és a tai chi, amelyek gyógynövényeket és számos testi és szellemi technikát alkalmaznak) részét képezve különböző betegségek kezelésére szolgál, kezdve a fáradtságtól egészen a magas koleszterinszintig.

Manapság ahogy a nyugati emberek egyre tájékozottabbak az élelmiszerek gyógyszerként történő felhasználásáról és a betegségek gyógyszermentes forrásból származó lehetséges egészségügyi előnyeiről, nem csoda, hogy egyre többen fogyasztanak cordyceps kivonatot.

Azon elsődleges egészségügyi problémák, amelyekre jó hatással van a cordyceps azok a vese betegségek, szív- és immunrendszeri betegségek, gyulladás, asztma, öregedés és diabétesz, valamint jó hatással van az energiaszintre, az állóképesség növelésére és a nemi tevekénységre.

Cordyceps militaris vs. cordyceps sinensis

Több mint 400 cordyceps gomba fajt fedeztek fel, de ebből kettőre a Cordyceps sinensisre és a Cordyceps militarisra összpontosult a figyelem. Az előbbi a tibeti hegységekben és a világ más tájain, hernyókon növekszik. Ezek a vadon élő cordyceps gombák ritkaságuk, környezeti tényezőik, körülményes betakarításuk és növekvő keresletük miatt rendkívül költségesek. Mint ilyenek, étrendkiegészítőként nem alkalmasak.

Másrészről a Cordyceps militaris nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a cordyceps sinensis. Lehet árusítás céljából termeszteni, a termőtesteket pedig rizs keveréken is lehet növeszteni, így téve sokkal elérhetőbbé és megfizethetőbbé. Ez jó hír annak, aki nem akar toronymagas hegyeket megmászni a tibeti fennsíkon, csakhogy vadon élő cordycepset találjon, nem is beszélve arról, hogy egy kis mennyiség akár több millió forintba is kerülhet.

A cordyceps előnyei a sportolók számára

A hagyományos kínai és tibeti orvostudományban régre visszanyúló múltjával a cordyceps a sportolók számára is zöld utat nyert. Létezik egy a kínai futó csapatot érintő történet, amely hamar legendássá vált a ’90-es évek elején. Amikor is a kínai olimpiai női futó csapat több versenyszámot megnyert és 3 világrekordot is megdöntött. Hihetetlen sportteljesítményüket a cordycepsnek tulajdonították, azonban állításukat évekkel később elhomályosította edzőjük Ma Junren elbocsátása, miután másik 6 sportoló nem ment át a drog teszten.

Ennek ellenére a cordyceps étrendkiegészítők teljesítményfokozó hatásai és egészségügyi előnyei nem elhanyagolhatók. Habár további klinikai vizsgálatra van szükséges, a rendelkezésre álló kutatások nagy része ígéretes eredményeket mutat. Egy egészséges idős felnőttek körében végzett kettős vak kísérlet kimutatta, hogy a Cs-4 (étrendkiegészítő formátumú Cordyceps sinensis) fogyasztása javította a sportolók fizikai teljesítményt és hozzájárult az általános testi-lelki harmóniához.

Továbbá egy 2016-os kutatás eredménye kimutatta, hogy a Cordyceps militaris 3 hétig étrendkiegészítőként történő fogyasztása jelentősen javítja a tűrőképességet a nagy intenzitású testmozgás esetén, ami arra utal, hogy az étrendkiegészítő hosszútávú alkalmazása nagyobb előnyökkel járhat.

VO2 max növelése

A VO2 max az inkrementális edzés, azaz a növekvő intenzitású testmozgás során mért maximális oxigénfogyasztás értékeként van meghatározva. Egy személy állóképességi szintjének meghatározására szolgál. Néhány kutatás szerint a cordyceps étrendkiegészítők javíthatják a sportteljesítményt. Ellenben ahogy azt korábban a 2016-os kutatás említette ez sokkal jótékonyabb lehet azok számára, akik nem profi sportolók. Edzett sportolóknál lehet, hogy szükséges emelni az adagot a kívánt hatás elérése érdekében.

Fáradtság leküzdése

A cordyceps kivonatot már régóta használják a kínai orvostudományban a fáradtság leküzdésére és az állóképesség javítására, a tudomány jelenleg pedig azon törekszik, hogy alátámassza ezen állításokat. Egy 2015-ös tanulmányban közzétett orvosi eredmények amikben egerek úszását vizsgálták arra a következtetésre jutottak, hogy elegendő kísérleti bizonyíték áll rendelkezésre, amivel „alátámaszthatják a cordyceps militaris szakorvosi alkalmazását, mint hatékony szert a fáradtság ellen”. A kutatók csakugyan megerősítik, hogy még sok emberi kutatás szükséges, de az eddigi vizsgálatok kedvező távlatot nyújtanak a cordyceps potenciális egészségügyi előnyeire, beleértve a fáradtságcsökkentő tulajdonságait is.

Sportolás közben növeli az ATP-t

A megnövekedett VO2 max és fáradtság leküzdésének gyökerében keresendő a kapcsolat a cordyceps és az adenozin-trifoszfát (ATP) megnövekedett termelése között, amely az elsődleges energiahordozó az összes élő organizmusban. Míg a klinikai vizsgálatok határozottan nem bizonyították, hogy a cordyceps fokozza az ATP termelést a testmozgás során, addig azonban bizonyíték van arra, hogy az adenozin jelenléte összefügg a szív egészségével.

Mennyit szedjünk belőle?

A legtöbb sportoló napi 1 gramm cordyceps-szel kezd (étkezés mellé akár 1-2 adagban), de többségük emeli az adagot 2-3 grammra a súlyuktól, koruktól és aktivitásuktól függően. Nincs rá kifejezett irányelv, hogy mekkora egy optimális adag, így érdemes észben tartanunk, hogy az adagolás az edzettségtől és az egyéni igényektől függ.

Sportolóknál fellépő mellékhatások

Összességében a cordyceps szedése biztonságosnak tekinthető, de fontos figyelembe venni, hogy az amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) biztonság és hatékonyság szempontjából nem vizsgálja felül sem a cordicepset, sem más étrendkiegészítőket. Terhesség, szoptatás, autoimmun vagy más krónikus betegségek esetén mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét és csak olyan gyártóktól vásároljunk, amelyek egyértelműen felsorolják az egyes termékek összetevőit, és amelyeket harmadik fél tesztelt.

A Cordyceps, mint előedzés

A VO2 max értékre, a fáradtság leküzdésére és az ATP-termelésre gyakorolt pozitív hatása mellett a cordyceps számos más lehetséges egészségügyi előnyt kínál, többek között gyulladáscsökkentő kiegészítőként és szabadgyökök elleni antioxidánsokként alkalmazva hasznos lehet az edzés előtt. Jó ötlet lehet kipróbálni a Cordyceps gyógygomba elixírt, hogy növeljük az edzés előtti energiát, amely még jóval a bemelegítés után is ki fog tartani.

A Cordyceps esszenciája

Amíg az egyértelmű, hogy további kutatásokra van szükség, hogy jobban megértsük a Cordyceps emberre gyakorolt hatásait, addig erre a különös külsejű gombára évszázadokig természetes gyógyszerként tekintettek, és valószínűleg folytatni is fogja útját, mint a jobb egészség forrása.

Az állatkísérletek azt mutatják, hogy nemcsak a vércukorszintet szabályozza, hanem rák ellenes szerként is működik, ahol is a betegség különböző formáinál pusztítja a rákos sejteket. Amennyiben Ön sportoló és a következő szintre kíván lépni, akkor a cordyceps lehet az az étrendkiegészítő, amit keres.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!