1996-ban a japán professzor, Izumi Taba fejlesztette ki, aki olimpiai gyorskorcsolyázókkal kísérletezte ki az intervallum tréninget, amelynek során 20 másodperc ultraintenzív edzést 10 másodperc pihenés követett, így született meg a HIIT edzésprogram.

Miért van szüksége a HIIT edzésprogramra:

-    Kutatások bizonyítják, hogy az ugyanannyi időn át végzett HIIT edzés sokkal hasznosabb, mint az állandó intenzitású edzések. Több zsírt éget, javítja az anyagcserét, és az állandó intenzitású kardioval szemben nem okoz izomtömeg csökkenést csak zsírtömeg csökkenést. Emellett a makacs területek fogyasztásában is segít, mint a has, a combok és a csípő.

A koncepció egyszerű, a magas intenzitású gyakorlatokat alacsony aktivitású vagy pihenési fázisok váltják. Például ha 15km/h sebességgel fut 2 percig majd sétál 5km/h sebességgel egy percen át. Ezt váltogassa 15 percig (5 sorozat) és több zsírt éget el, mint 30 perc alacsony intenzitású kardio edzéssel.

-    Jobbat tesz a szívnek és csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Egy Kanadában, Ontarioban végzett kutatás eredményei szerint két hét módosított HIIT edzés jóval több sejtszintű fehérje képződését segítette elő, amelyek az energia és oxigén produkcióban játszanak szerepet. Az edzés javította az önkéntesek inzulin érzékenységét és a vércukorszintet, ezáltal csökkentve a cukorbetegségre való hajlamot.

-    Időt takarít meg vele és jóval hatásosabb és jótékonyabb, mint az állandó intenzitású kardio edzés.

Hogyan végezzen HIIT edzést

A HIIT edzésprogramot beépítheti könnyedén az edzéstervébe, emellett az edzőtermi gépeken általában van magas és alacsony intenzitású fokozat. Az első és legfontosabb, hogy mindenképp be kell melegíteni a HIIT edzés előtt.

Például a futópad esetén például így építhető be a HIIT:

-    Először melegítsen be normális tempóval 3-5 percen át
-    Válassza az intervallum opciót a futópadon, hogy váltani tudjon futás és jogging közt (hasonló opció szobabiciklin és elliptikus gépen is megtalálható)
-    Az alacsony intenzitású rész sebessége 6-8 km/h legyen, a magas intenzitásúé 10-15 km/h az Ön fittségi szintjétől függően
-    1:2 arányban szerepeltessen magas és alacsony intenzitású részeket kezdetként. Ha egy percig fut, két percig sétáljon.
-    Ezt minimum 15 percig végezze (öt kör magas-alacsony intenzitás) 
 
Hasonló intenzitásváltást kipróbálhat a szobabiciklin, elliptikus gépen vagy evezőgépen is. A trükk az, hogy nem szabad leállnia. Ha kényelmessé válik az edzésterv növelje a sebességet vagy az ellenállást, ha ebben már elérte a maximumot, próbálja növelni a magas-alacsony intenzitású részek arányát egészen 2:1-ig. Próbálja ki egy hónapon keresztül és élvezze a hatást! Aki elmúlt már 40 éves és korábban nem végzett rendszeresen semmilyen edzést, előtte tanácsos kikérnie orvosa véleményét!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!