Reumatoid arthritis (RA) : egy krónikus betegség, ami befolyásolja az ízületet körbevevő szövetek vékony rétegét, amik az ízület és a csont között húzódnak. A reumatoid vagy ízületi a második leggyakoribb arthritis. A leggyakoribb az osteoarthritis vagy degeneratív ízületi gyulladás. 45 éves kor után milliószor több az esély ezen betegségek kialakulására, főleg a nőknél. A betegség korai felismerése segít a fájdalom megelőzésében és a teljes mozgásképtelenség elkerülésében. A legjobb módja a betegség elkerülésének az ízületek használata és terhelése. De ha már kialakult, akkor mentesítsük az ízületeket a terheléstől!

Munkában

Vigye a laptopját kézben! Ahelyett, hogy a gyenge ujj ízületeket terhelné a laptoptáska cipelésével, hordjon inkább vállpántos táskát erre a célra, amit keresztbe vetve visel. Amikor bevásárláskor szatyrokba pakolunk, próbáljunk meg kisebb szatyrot használni, ezzel is rákényszerítve magunkat, hogy csak minimális dolgot pakoljunk a szatyrokba.

Beszéljen telefonon!: A telefont a fülénél tartva a vállai automatikusan a nyakat és a vállízületeket erőltetik, így a headset vagy a kihangosítás helyett amikor csak lehet telefonáljunk.

Az íróasztalnál dolgozni: Válasszon olyan széket, ami támogatja a hátat vagy tegyen az ágyékához egy párnát erre a célra. A legkisebb nyomást téve a csipőre és a térdízületekre, helyezkedjen úgy az asztalnál, hogy a csipője és a térdei 90 fokos szöget zárjanak be ülés közben.

A nyakízületek, a könyökök, a csuklók érdekében a monitort úgy helyezze el, hogy egyenesen rá tudjon nézni, a billentyűzetet pedig úgy, hogy megfelelő szöget zárjanak be a karjai a csípőjével (a csuklói álljanak egyenesen gépelés közben)

Otthon

Konzervek és üvegek kinyitása: a konzervek teteje a nagy kinyitó fülekkel és a forgatós konzervnyitók a nyomást a kézízületekre terhelik. Egy automatikus üvegnyitó könnyíthet a dolgon, mert így soha többé nem kell megbirkózni a makacs üvegekkel megint.

Nehéz cipelnivalók kezelése: Pihentesse az ujjízületeit azzal, hogy a tenyerét és a karjait használja a keze helyett. A nagy csomagok cipeléséhez karolja át a karjaival a csomagot, ölelje meg és tartsa közel a testéhez. Ez eloszlatja a súlyt, minimalizálja az ízületekre irányuló terhet. Amikor csak lehetséges a tárgyakat csúsztassa és ne cipelje. Bevásárláskor is kérjen papírtáskákat, amiket a karjára tud rakni. Az a módszer, hogy 2-3 szatyrot tartunk pár ujjunkkal nagyon megterheli a kisebb ízületeket.

Hús és zöldségszeletelés: Vegyen előre szeletelt zöldségeket és húst, amikor lehetséges. Amikor szeletel, használjon nagy, éles kést a célra és álljon elég közel a pulthoz ahhoz, hogy a felső kar és a könyöke is kényelmesen legyen. Érdemes beszerezni egy rugós ollót, mert ez csökkenti a hüvelyujj ízületeinek terhelését, azzal hogy visszaugrik minden egyes vágás után.

Mosogatás: Kézi mosogatáskor egyenesítse ki a hátát és minden tányért rakjon maga elé. Cserélje ki a mosogatószivacsot inkább egy hosszú nyelű kefére hogy ezzel is csökkentse a csavarások és forgatási manőverek miatti csukló terhelését, helyette így könyök- és vállizmok dolgoznak majd. A mosogatógép beindítása után üljön le, míg a gép dolgozik. Amikor kész van, használjon akár egy kerekes kézikocsit a pultok közötti mozgáshoz.

Porszívózás és felmosás

Minél tovább foglalkozik a takarítóeszközökkel, annál kevésbé lesz szüksége rájuk, amíg takarít. A megfelelő tisztítási technika a kulcs: ahelyett, hogy a karjával és a csuklójával lökné előre a felmosót vagy a porszívót, inkább az egész testtömegét alkalmazza, miközben az eszközök mögött áll. A karja és a könyöke az egyik oldalon zárjon be 90 fokos szöget! A felmosók, amik tisztítószert spriccelnek szét a padlón vagy a fürdőszobai felületeket takarítják le egy gombnyomásra remek ízületkímélők.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!