Sokan úgy vannak ezzel, hogy harminc éves korukig nem sportolnak, mert előtte rendszeresen sportoltak és azt hitték ez egy életre megóvja őket az elhízástól és a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. Sajnos a valóság egészen mást mutat.

A sport abbahagyását követően 4 hónappal a korábban edzett keringési rendszer egy nem sportoló egyén szintjére esik vissza (dekondicionálódás).

A vázizomzattal a helyzet még drámaibb. Már hat hét kiesés elegendő arra, hogy erőnléte meg sem közelítse a korábbit.

A kardiovaszkuláris edzettség általában 4 hónap ésszerű edzésmunkával visszaszerezhető, de az izomzat erejének a pótlása pl. erő sportoknál, kb. 6-7 hónap alatt valósítható meg.

De a legnagyobb veszély az, amikor valaki soha nem sportolt, majd harminc-negyven évesen minden orvosi vizsgálat és kontroll nélkül nekiáll bepótolni az ellazsált éveket.

Az ilyen embereknél a mozgás közben fellépő hirtelen szívhalál valószínűsége ötszázszorosa a normális népességben észlelt gyakoriságnak.

Aki nem mozgott rendszeresen vagy a mozgást már abbahagyta évek óta, annak mindent a nulláról kell kezdenie.

35 év felett alapos orvosi kivizsgálást követően indulhat a fokozatos edzésmunka. Tartsuk be, hogy még egészséges ember esetében sem haladhatja meg az edzés pulzusa a 200 - életkor képlet által kapott pulzusszámot (40 éves ember esetében 200-40=160).

Az extrém terhelések, maraton, spártatlon, triatlon semmi egészségvédő hatással nem rendelkeznek, sőt, az életet rövídítik. Az emberi test nem ilyen terhelésekre van tervezve.

A hétvégi „sörmeccsek” az infarktus melegágyai. Az egyébként nem súlyos, de meglévő lerakódások a koszorú erekben, a hirtelen, egy-két óráig tartó egyenetlen terhelés hatására megrepedhetnek és egy-két perc alatt kialakulhat rajtuk az a vérrög, ami elzárja a koszúereket és infarktust okozhat ezáltal.

Ezen a helyzeten sokat ronthat a meccs utáni sörözés. A sportolás közbeni hirtelen szívhalál sokkal gyakoribb  az egyenetlen terheléssel (intervallum terhelésekkel) járó sportok közben (foci, kézilabda, tenisz, pingpong), mint egyenletes mozgás (pl. séta, kocogás, kerékpározás) alatt. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!