Eléggé köztudott, hogy a keserű csokoládé pozitívan hat a szívre. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a csokoládéval növelhető az edzés során a teljesítmény is.

A keserű csokoládéról számos tanulmányt készítettek már, amelyek során kiderült, hogy a csokoládéban található anyagok nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a szív egészséges maradjon. Brit kutatók azonban egy nemrégiben készült tanulmány során azt vizsgálták, hogyan hat a keserű csokoládé a biciklisták teljesítményére.
 
A kutatók 9, húszas éveiknek elején járó fiatal férfit toboroztak, akik elég gyakran bicikliztek.

Minden biciklisnek megmérték a ventillációs küszöbérték (VT) alapértékét. A VT-t gyakran használják arra, hogy megállapítsák a keringési állóképesség szintjét és magát a kitartást, az állóképesséVT. Ezután a résztvevők a VT értékük 80 százalékával 20 percig bicikliztek, amelyet egy két perces vizsgálat követett.
 
A kutatók a résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották: míg az egyik csoportnak napi 40 gramm keserű csokoládét, addig a másiknak ugyanennyi fehér csokoládét kellett fogyasztania 14 napig, mielőtt a kutatók elvégezték volna az újabb kísérletet. Randomizált, keresztezett csoportos mintát használva ezután a résztvevők 7 napig nem fogyasztottak csokoládét, hogy az kiürüljön a szervezetükből. Az egy hét leteltével a résztevőknek 14 napig a másik fajta csokoládét kellett fogyasztaniuk, mielőtt a kutatók újra letesztelték volna őket.
A kapott eredmények szerint a keserű csokoládé a közepes intenzitású testmozgás során csökkentette a felhasznált oxigén mennyiségét.  Ezen kívül még a biciklisek ideje is javult a keserű csokoládé fogyasztásával.
 
Részletesebben ez azt jelenti, hogy a keserű csokoládé fogyasztásával a VT küszöbértéke 21 százalékkal, míg a fehér csokoládé fogyasztásával a VT csupán 11 százalékkal növekedett az elsőre mért értékhez képest. Ezen kívül a biciklivel megtett távolság az előbbi csoportnál 17 százalékkal, míg az utóbbi csoportnál 13 százalékkal nőtt.
 
A kutatók megjegyezték, hogy a keserű csokoládé nagy mennyiségben flavanolokat tartalmaz, amelyek növelik a nitrogén-oxid biológiai hozzáférhetőségét és bioaktivitását. A nitrogén-oxid biológiai hozzáférhetőségének növelésével pedig bizonyítottan csökkenthető a testmozgáshoz szükséges oxigénmennyiség.
 
Ezért a kutatók úgy gondolják, hogy a keserű csokoládé jó hatással van a szervezetre a rövid ideig tartó, közepes intenzitás testmozgás során. 
 
Más tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a keserű csokoládé csökkenti a testmozgás okozta magas vérnyomást a túlsúlyos embereknél. Illetve az is kiderült, hogy napi 40 gramm keserű csokoládéval két hét alatt csökkenthető a hosszú, kimerítő edzés okozta oxidatív stressz.
 
A csokoládé ezen kívül számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A kutatók bebizonyították, hogy a csokoládé:

•    segít a hasi zsírréteg éVTésében,
•    serkenti az anyagcserét,
•    enyhíti a stresszt,
•    csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és
•    megakadályozza az influenza kialakulását.
 
Az itt szereplő tanulmányban a kutatók 40 gramm DOVE® keserű csokoládét használtak, amely a Mars cég készített. A 40 gramm körülbelül 5 kisebb darab csokoládénak felel meg. De ugyanebben a mennyiségben összesen 19 gramm cukor található.


 
Egyszóval, ha szeretné kipróbálni, hogyan javíthat az edzési teljesítményén csokoládéval, viszont nem szeretne ilyen sok cukrot juttatni a szervezetébe, próbálja ki ezt a keserű kakaós smoothie-t.
 
Recept: Keserű kakaós smoothie

•    1 csésze kókuszvíz
•    1 fagyasztott banán
•    2 evőkanál keserű kakaópor
•    1 evőkanál nyers maca por
•    1 evőkanál kókuszolaj
•    1 teáskanál fahéj
•    1 evőkanál lépes méz
•    2 evőkanál őrölt lenmag vagy chia mag
 
Az összetevőket tegye turmixgépbe, és készítsen belőlük finom italt. Egészségére!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!