Habár a fogmosás mindennapi feladat, sokan nem megfelelően végzik, rengeteg széles körben elterjedt fogmosási hibát véthet. A megfelelő szájhigiénia érdekében tudnia kell ezekről a hibákről és el kell kerülnie őket. 

Íme a 10 leggyakrabban elkövetett hiba, ha a fogmosásról van szó: 

1.    Rossz fogkefe választása

A megfelelő szájhigiénia teljes szervezete egészségét befolyásolja. Segít megelőzni a légzési megbetegedéseket, csökkenti a szívbetegségek és a stroke kockázatát, javítja a kognitív funkciókat és megelőzi a gyomorproblémák kialakulását is.

A fogkeféket különböző méretekben vásárolhatja meg, és a legtöbben nincsenek vele tisztában, mekkora méretűt vegyenek, sőt, bele se gondolnak, hogy ilyesmi létezik. Ám a megfelelő fogtisztításhoz a megfelelő méretű fogkefére van szüksége. 

Ha túl nagy, lehet, hogy meg kell erőltetnie száját, miközben próbálja nyitva tartani. Ha túl kicsi, nem tudja megfelelően tisztítani fogait és szájüregét. Azt a méretet válassza, amelyiket kényelmes fogni, nem megterhelő vele a fogmosás, és minded egyes fogat elér vele. 

Manuális, vagy elektromos fogkefét is választhat, használja azt, amelyiket jobban kedveli. Ha karjában ízületi betegségtől szenved, vagy karjai és vállai gyakran fájnak, valószínűleg az elektromos fogkefe a jó választás. 

2.    Nem megfelelő sörték

Nem csak méretben különböznek a fogkefék, sörtéik is mások. Lehetséges, hogy egyenes, lekerekített, valamilyen szöget bezáró, vagy cikcakkos sörték vannak fogkeféjén. A fogorvosok szerint a ferde, szöget bezáró sörték a legjobbak, mert azok tudják a leghatékonyabban megtisztítani fogait, azok elhelyezkedésétől függetlenül. 

A mintázat mellett a sörték minőségét is figyelembe kell vennie. Kerülje a kemény és merev sörtékből álló fogkeféket, mert azok károsíthatják fogzománcát, valamint irritálhatják és károsíthatják fogínyét. Mindig puha, vagy közepes keménységű sörtéket tartalmazó fogkefét válasszon. 

3.    Rossz technika

Naponta megmossuk fogainkat, mégsem a megfelelő technikával. Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (American Dental Association) felállította a megfelelő fogmosás szabályait: 

- A fogkefét tartsa úgy, hogy az 45 fokos szöget zárjon be ínyével
- Apró, gyengéd mozdulatokkal mozgassa a fogkefét előre és hátra a fogai környékén
- Ezután végezzen körkörös és vertikális mozdulatokat a fogai külső, belső, és rágásra használt felszínein is
- Majd tisztítsa meg nyelvét is a fogkefe sörtéivel, így eltávolíthatja a baktériumokat és megelőzheti a kellemetlen lehellet kialakulását
- Öblögessen alaposan

Ezt a módszert követve fogait tisztán tarthatja, eltávolíthatja a lerakódásokat, megelőzheti a fogszuvasodást, és száját is megtisztíthatja a baktériumoktól. 

4.    Nem megfelelő idő

Az Amerikai Fogorvosok Szövetsége (American Dental Association) nap legalább két, de inkább három fogmosást javasol a megfelelő szájhigiénia érdekében. Reggel és lefekvés előtt mindenképpen mosson fogat, illetve ha szükséges, a napközbeni étkezés után is. Segíti a lerakódott szennyeződések eltávolítását, és a száj pH-jának semlegesítését, így fogai tiszták és egészségesek maradnak. 

Legalább két percig mossa fogait, ezt a szabályt sokan nem tartják be. Könnyebb úgy betartania a fogmosásra szánt időt, ha négy szekcióra választja fogait, jobb felső, jobb alsó, bal felső, és bal alsó. Mindegyik szeciót mossa legalább fél percen át. 

5.    Túl gyakori fogmosás

Néhányan túlzottan higiénia centrikusak, és emiatt túl gyakran mossák fogaikat. Ha napi háromnál többször mos fogat, károsíthatja fogait, hiszen az íny visszahúzódását és a fogzománc kopását is okozhatja. 

Emiatt tanácsos nem túl gyakran fogat mosnia, inkább kövesse a napi két-árom alkalommal két percig tartó fogmosás szabályát. 

6.    Minden alkalommal ugyanott kezdés

A legtöbben ugyanazon a ponton kezdjük fogaink mosását minden alkalommal. Ez azért hiba, mert így nagy esélye van annak, hogy a négy részre osztott módszert használva az utolsó negyedhez érve elfáradunk és megunjuk a fogmosást, ilyen módon nem tisztítja meg megfelelően fogait. 

A fogorvosok azt javasolják, hogy minden egyes alkalommal másik negyeddel kezdje a fogmosást, így összes foga számára biztosítja a megfelelő mennyiségű és minőségű tisztítást. 

7.    A fogak belsejének elhanyagolása

A reggeli rohanásban könnyen előfordulhat, hogy máshol jár agya, és elfelejtkezik fogai belső felének megtisztításáról. Az ilyen hiányosságok azonban könnyedén lerakódásokat okozhatnak a fogak belső oldalán, amely épp ugyanolyan káros, mint ha a fogak külső részén lennének. 

Fogmosáskor ne csak fogai külső oldalára koncentráljon, hiszen azok a látható részei, fogsora belső oldalára is figyeljen oda a megfelelő szájhigiénia érdekében. 

8.    A fogkefe megtisztításának elmulasztása

Ne rohanjon el otthonról reggel, vagy dőljön be ágyába este anélkül, hogy megfelelően kiöblítené fogkeféjét, ezt sajnos gyakran elfelejtjük. Ilyenkor ugyanis baktériumok és ételmaradékok maradnak a sörték között, amelyek később gyulladást és ínyproblémákat okozhatnak, valamint a fogkefe sörtéit is megkeményíthetik. 

A baktériumok és egyéb kórokozók szájába juttatásának elkerülése érdekében a legközelebbi fogmosásától kezdve minden alkalommal figyeljen arra, hogy megfelelően megtisztítsa fogkeféjét. A legjobb, ha egy percig folyó víz alá tartja fogkeféjét, majd hagyja a levegőn megszáradni. Így biztos lehet benne, hogy nem csak a maradék fogkrémet, de a baktériumokat és az ételmaradékokat is eltávolítja. 

9.    A fogkefe vizes tárolása

Minden bizonnyal már odafigyel arra, hogy megfelelően megtisztítsa fogkeféjét minden egyes alkalom után, ám utána vizesen elteszi a fogkefetartójába? 

A nedves fogkefe a baktériumok tökéletes tenyészterülete, és következő használatkor ilyenkor nem kívánatos baktériumokat juttat szájába, amelyek rosz lehelletet és ínyproblémákat okozhatnak.

A probléma elkerülése érdekében a fogkefe kiöblítése után rázza le róla a felesleges vizet, és olyan fedett fogkefetárolóban tárolja, amely a szennyeződésektől megvédi, de hagyja szellőzni a fogkeféjét. Pár percig a napsütésben is száríthatja fogkeféjét használat után. Emellett akár használhat két fogkefét is, felváltva, így mindig száraz lesz használandó fogkeféje.

10.    Az öreg fogkefe megtartása

Sokan addig használunk egy fogkefét, amíg csak lehet, ám ez hatalmas hiba. Néhány hónap után a fogkefe sörtéi meggyengülnek és elhajolnak, illetve töredezni kezdenek. Az ilyen állapotú fogkefe már nem alkalmas a megfelelő fogtisztításra. A szakértők 3-4 havonta ajánlják az új fogkefe beszerzését. 

Rendszeresen vizsgálja meg fogkeféjét és bizonyosodjon meg arról, hogy a sörték rugalmasak és egyenesek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!