Sokan jogosan azt vallják, hogy a felkelés utáni első óra a nap további részét is meghatározza, így nem mindegy, hogyan tölti ezt az első órát.

Alább találhat néhány olyan reggeli szokást, amelyek megváltoztathatják életét: 

1. Kezdje korán a napot. 

Ez nem jelenti azt, hogy a Nappal együtt Önnek is kelnie kell, azonban azt sem jelenti, hogy reggel 8-kor keljen ki az ágyból. 

A korai kelők hatalmas előnye a még alvó társaikkal szemben a csendes kora reggeli órák kihasználásának lehetősége, amely lendületet adhat napja további részéhez. 

A kora reggeli csendes órákban a legnyugodtabb szervezete és a legtisztább elméje. Éppen hogy felkelve tiszta lappal indíthatja a napot. 

Az alkalmazott szociálpszichológiával foglalkozó Journal of Applied Social Psychology szaklap 2009-es kutatása szerint azok, akik kora reggel végzik el fontos teendőiket, sokkal hatékonyabbak, mint azok, akik az esti órákra helyezik a hangsúlyt. 

Ez a legjobb időpont arra, hogy beossza aznapi teendőit, naplóbejegyzést készítsen, meditáljon, vagy sétáljon egyet a szabadban. 

2.    Nyisson ablakot. 

Nyissa ki ablakait is, ne csak a sötétítő függönyöket húzza el, a friss levegő és a megfelelő szellőztetés elengedhetetlenül fontos egészsége fenntartása érdekében. 

Emellett a napfény beengedése otthonába az első lépés az ébredés felé, segíti ugyanis szervezete 24 órás biológiai rendszerének fenntartását és ezáltal az alvással és ébren töltött órák rendszerezését. 

A napfény ráadásul a legjobb természetes D-vitamin forrás, amely segíti hangulata javítását is. A környezeti egészséggel foglalkozó Environmental Health Perspectives szaklapban 2008-ban megjelent tanulmányban kimutatták, hogy a napsugarak segítik a szervezet szerotonin, a boldogságérzetért felelős neurotranszmitter termelését.

Tehát mindenképpen tegye reggele részéve az ablakok kinyitását, amely nem csak ébredését segíti, hanem hangulatát is javítja, így jobban tud hozzáállni a közelgő nap eseményeihez.

3.    Meditáljon.

Az ébredést követő 15 percben üljön törökülésben egy kényelmes párnán és meditáljon. 

A meditáció során megtisztítja elméjét és nyugalmi állapotba juttatja azt, megszabadítva önmagát a kellemetlen vagy káros hatású gondolatoktól. 

Ennek elsajátítása időbe telhet, azonban amint eljutott a megfelelő szintre, érezni fogja, mennyivel kevesebb stressz éri, és mennyivel könnyebb a feladatokra koncentrálni és döntéseket hozni. 

Emellett a Psychiatry Research szaklap 2011-es számából az is kiderült, hogy rendszeres, aktív meditáció segíti az agy memóriával kapcsolatos területeinek aktivitását, ezáltal segíti a tanulást, valamint a feszültség és a stressz kontrollban tartását. 

A rendszeres reggeli meditáció tehát csökkenti a mentális stresszt, javítja a teljesítőképességet, és hosszú távon segítheti az agy fejlődését is. 

4.    Igyon citromos vizet. 

A kora reggeli vízfogyasztás segíti az emésztést és rendszeresíti a bélmozgásokat, ezáltal biztosítja az emésztőrendszer egészségéhez szükséges alapvető tényezőket. 

A citrom ráadásul remek méregtelenítő hatású, a citromos víz tehát hatékonyan távolítja el szervezetéből a káros hatású méreganyagokat. 

A citrusfélék gyümölcshúsa C-vitaminban gazdag, valamint antioxidáns hatással bír, derült ki az élelmiszer kutatással foglalkozó Food Research International szaklap 2011-es számából. 

A C-vitamin segíti a bőr és a vérerek egészségének fenntartását, valamint sebszövet növelő hatásának köszönhetően segíti a sebgyógyulást, ráadásul még a szervezet vas felszívó képességét is növeli. 

Ez az antioxidáns hatású vitamin a szervezet sejtjeit károsító szabadgyökök aktivitása ellen is felveszi a harcot. A hosszú távú szabadgyök felhalmozódás szervezetében gyorsístja az öregedési folyamatokat, valamint ízületi gyulladás és szívproblémák kialakulásához vezethet. 

Az ok-okozati összefüggésekkel foglalkozó Journal of Epidemiology szaklapban 2011-ben megjelent kutatásban alátámasztották, hogy a citrusfélék rendszeres fogyasztása csökkenti a szívelégtelenség kialakulási esélyeit. 

Emellett a citrusfélék flavonoidokban gazdagok, amely megakadályozza a túlzott mennyiségű vércukor átalakulását. A reggelente elfogyasztott citromos melegvíz tehát a cukorbetegségen szenvedők tüneteire is jótékony hatást gyakorolhat. 

5.    Zuhanyozzon. 

Sokan úgy igyekeznek a reggeli teendők mennyiségét csökkenteni, hogy lefekvés előtt, este fürdenek inkább.

Bár ez is megfelelő módszer, főképp ha reggelente gyakran van késésben, azonban a reggeli zuhanynak igen jó hatásai vannak. 

A reggeli mosakodással ugyanis nem csak testét tisztítja meg, hanem elméjét is felfrissíti. Segíti a megfelelő vérkeringés elindítását, megnyugtatja szervezetét, és azonnal felébreszti Önt.

Remek lehetőség arra, hogy relaxáljon egy keveset, és átgondolja ötleteit, amelyre igen nagy szüksége van ha valamilyen kreatív iparágban dolgozik. 

A meleg zuhany a télen gyakran jelentkező léguti problémákat is segít gyógyítani, mivel fellazítja az esetleges léguti letapadásokat, ezáltal megkönnyítve azok távozását. 

6.    Olvasson valami inspirálót. 

Reggelente az első dolog, amit olvas, legyen valamilyen inspiráló szöveg, amely feldobja hangulatát és motiválja Önt a nap további óráiban. 

Csakúgy, mint ahogy a reggeli futás vagy egyéb testmozgás segíti a fizikai erőnlétét, a reggeli motivációs olvasás megdolgoztatja elméjét, ezáltal segíti az egész nap során szükséges megfelelő mentalitás fenntartását. 

Amennyiben valamilyen pozitív üzenetű könyv vagy szöveg olvasásával kezdi napjait, mentálisan felkészülten fogja fogadni a napja során esetleg felmerülő nehezebb szituációkat.

Ezzel szemben ha reggeleit a hírek olvasásával kezdi, nagy az esélye annak, hogy fejében az ezekkel kapcsolatos gondolatok fognak kavarogni, megzavarva mentális jólétét és elrontva hangulatát. 

Amennyiben reggelei részévé teszi az inspiráló hatású szövegek olvasását, észre fogja venni, hogy idővel jóval kreatívabb emberré fog válni, emellett produktivitása is javuln fog, ellenállóbb és nyugodtabb lesz, és készen fog állni az esetleges kihívásokra. 

7.    Kerülje a telefonját. 

A mobil- és okostelefonok majdnem olyan fontossá váltak számunkra, mint az oxigén. Gyakran ezek a készülékek az utolsók, amelyeket lefekvés előtt látunk, és az elsők, amelyeket felkelés után megnézünk. 

Erről igyekezzen leszokni. Keljen korán, és ne nézzen rá telefonjára az ébredés utáni első két órában, vagy ameddig el nem kell indulnia otthonról. Ehelyett végezzen inkább egyéb, jótékony hatású teendőket. 

Olvasson, írjon, locsolja meg növényeit, vagy üljön ki a teraszra egy csésze teával, figyelje a környezetét és merüljön el gondolataiban. 

Amennyiben ezt minden nap megteszi, észre fogja venni, mennyi időt takarít meg, és mennyi teendőd elvégez a reggeli órákban, ahelyett, hogy üzenetekre válaszolna vagy a közösségi oldalakat böngészné.

Ez a közösségi kapcsolat megbontása több időt juttat majd önmagára, amely során ideje nyílik átgondolni életét és végiggondolni céljait. 

8.    Vezessen listát azokról az eseményekről, amelyekért hálás az életében. 

A nehéz mindennapokban könnyű elfelejteni azt, milyen jó dolgok is történnek velünk. 

Azonban ha leül és átgondolja napját, rengeteg kis és nagy dologra fog emlékezni, amelyek nagy mértékben megváltoztatták napját. 

Ha van rá lehetősége és igénye, minden nap köszönje meg valakinek, hogy az élete része. 

Amennyiben ez nem az Ön stílusa, vagy túlzottan introvertált személyiség ahhoz, hogy ilyen módon szavakba öntse háláját, vezessen listát vagy naplót, amelybe reggelente leírja, miért hálás az életében. 

Több önsegítéssel foglalkozó szakember esküszik erre a módszerre. Ha naponta át tudja gondolni, miért hálás az életében, idővel sokkal optimistább szemléletet fog követni és inspirálódni fog arra, hogy elérje céljait. 

9.    Fogyasszon tápláló reggelit. 

A reggelire közkedvelt bacon, bagel, fehérkenyér, vagy édes péksütemények által biztosított energiát szervezete nagyon gyorsan felhasználja. Ráadásul az ilyen jellegű, nagy mennyiségű zsírt tartalmazó ételek megemésztéséhez rengeteg vérnek kell a gyomorhoz jutnia, ezáltal ilyen ételek fogyasztása után könnyedén elálmosodhat. 

A baconban található nagy mennyiségű só, valamint az általa sütés során felszívott zsírok megnövelik az érelzáródás, a szívroham, és a stroke bekövetkezésének kockázatát. 

Ezzel szemben amennyiben lassan felszabaduló energiát tartalmazó, ,tápláló reggelit fogyaszt, mint a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, gyümölcsök, és zsírmentes fehérjék, az egész nap során éber tud maradni. 

Emellett az egészséges reggeli fogyasztása fitten tartja Önt. Az elhízással foglalkozó Obesity Research szaklapban 2005-ben megjelent tanulmány szerint azok, akik reggelire egy adag egészséges gabonapelyhet fogyasztottak el, sokkal kisebb eséllyel lettek túlsúlyosak a következő évtizedben, mint azok, akik nem ilyen reggelit fogyasztottak. 

10.    Végezzen testmozgást. 

A testmozgásnak sok formája lehetséges. Vannak, akik reggelente az edzőtermeket kedvelik, vannak, akik kerékpárra pattannak, míg mások futni indulnak lakóhelyük környékén. 

Bármelyik mellett is dönt, remek választás szervezete vérkeringésének javítása, és ezáltal energia biztosítása szempontjából. 

Egy 2004-es, az International Journal of Obesity szaklapban megjelent kutatás szerint a reggeli testmozgás nagy mértékben növeli a nap során elfogyasztott ételekből származó energia felszabadítását. 

Emellett a testmozgás felszabadítja a szervezetében telálható endorfint, azaz a boldogsághormont, amely feldobja hangulatát és motiválja a nap során. 

A sportolással és testmozgással kapcsolatos orvoslással foglalkozó Medicine and Science for Sports and Exercise szaklapban 2012-ben megjelent cikk pedig azt támasztja alá, hogy a testmozgás csökkenti a zsíros és cukros ételek iránti vágyat. 

Az ilyen jellegű ételek azonnal felszabaduló energiát biztosítanak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!