A vesék segítik az ásványi anyagok, mint a kálcium és a foszfát megfelelő szinten tartását. Hormonokat is termelnek, amelyek segítik a testfunkciók, mint a vérnyomás és a vörösvérsejtek oxigén és tápanyagszállító munkáját.

Ha egészséges szeretne maradni, elengedhetetlen a megfelelő veseműködés biztosítása. Néhány gyakori tünete a veseproblémáknak a vizelet színének és mennyiségének megváltozása, a szédülés, a hányás, a vérszegénység, a légzési problémák, a gyakori fázás, a fáradtság vagy kimerültség, a viszkető bőr, a kellemetlen lehellet, és a hirtelen fellépő fájdalom teste bármely pontján. 

A vesék egyéb, elsődleges funkciói közé tartozik a felesleges, felhalmozódott víz eltávolítása, valamint ha szervezetének szüksége van rá, a víz visszatartása.

Amennyiben a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, kérdezze meg orvosa véleményét és vizsgálják ki a lehetséges veseelégtelenséget. 

Rengeteg oka lehet a veseproblémáknak, ám a legtöbb gondot a nem megfelelő szokások okozzák, amelyek nagyban károsíthatják veséi működését. 

Itt találja azt a tíz gyakori szokást, amely károsíthatja veséit. 

1.    Nem üríti ki húgyhólyagját időben

A veseproblémák leggyakoribb oka a hosszú ideig tartó vizelési inger és a vizelés elhalasztása. 

Ha a vizelet túl sokáig marad húgyhólyagjában, a benne található baktériumok elszaporodhatnak, és húgyúti-, vagy vesegyulladást okozhatnak. Emellett a vizelés visszatartása nyomást mér a vesékre, amely veseleállást és inkontinenciát okozhat. 

Ha rendszeresen nem enged a természet hívásának, itt az ideje változtatni szokásain egészsége érdekében. Mindegy, milyen elfoglalt, figyeljen oda teste jelzéseire és hallgasson rájuk. 

2.    Nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel

A nem megfelelő mennyiségű vízfogyasztás is nagymértékben károsíthatja veséi működését. A vesék fő funkciója az anyagcsere során keletkezett felesleges anyagok eltávolítása és a vörösvérsejt termelés szabályozása. 

Ha szervezete vízhiányban szenved, kevesebb vér jut át a veséken, mert vére sűrűbb lesz. Ez hátráltatja a vesék méregtelenítő munkáját, a szervezet magasabb méreganyag tartalma pedig több egészségügyi problémához vezethet. 

A Nemzetközi Vese Szövetség (National Kidney Association) szerint egy egészséges felnőttnek napi 10-12 pohár, azaz 2.5-3 liter víz elfogyasztására van szüksége veséi egészsége és szervezete hidratáltsága érdekében. 

3.    Túlzott sóbevitel

A rendszeresen túl sok só bevitele nagy mértékben károsíthatja veséit, és egyéb egészségügyi gondokat is okozhat. A vesék emésztik meg az ételekkel elfogyasztott szódium 95%-át. 

Ha sóbevitele túl magas, veséinek jobban kell dolgoznia azok feldolgozása és eltávolítása érdekében. Ez csökkentett veseműködéshez vezethet, amely a szervezet vízvisszatartását okozza. A vízvisszatartás magas vérnyomást okozhat, és növelheti a veseproblémák kialakulásának kockázatát. 

Kutatások bizonyítják, hogy a sóbeitel növeli a vizeleti fehérje mennyiségét, amely a veseproblémák kialakulásának egyik fő oka.

A napi ajánlott sóbeviteli adag nem több, mint 5 gramm. Az ennél nagyobb mennyiségű só nem csak veséit, de egész szervezetének egészségét is befolyásolja. Az egy teáskanálnyi só nagyjából 6 grammot tesz ki. 

4.    A fájdalomcsillapító gyógyszerek rendszeres használata

Sokan rendszeresen fogyasztanak gyógyszertárakban is könnyedén beszerezhető fájdalomcsillapító tablettákat a lázas betegségek és a fájdalom, valamint a gyulladás csökkentésére. Ez azonban roncsolhatja a különböző belső szerveket, köztük veséit is. 

Kutatások kimutatták, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerek csökkenthetik veséi vérellátását és ronthatják veseműködését. Emellett a túlzott, vagy hosszú távú fájdalomcsillapítók fogyasztása akut veseelégtelenséget vagy krónikus vesekárosodást is okozhat. 

Ha csökkent veseműködést tapasztal, ne vegyen be fájdalomcsillapító tablettát orvosa megkérdezése nélkül. Normális vesefunkciók mellett is csak a megfelelő módon, a lehető legkisebb adagban és a lehető legrövidebb ideig szedjen.

5.    Magas fehérjetartalmú étrend

A fehérje fogyasztás jót tesz egészségének, ám a vörös húsok és egyéb fehérje alapú ételek fogyasztásának túlzásba vitele növelheti a veseproblémák kialakulásának esélyét. 

A vesék egyik fontos feladata a fehérje emésztése közben felszabaduló nitrogén anyagcseréje és eltávolítása. A magas fehérjebevitel megnöveli a vesék anyagcserével kapcsolatos feladatait, hiszen krónikusan megnövelik a glomeruláris nyomást és hiperfiltrációt okoznak. Ez pedig nagyban növeli a veseproblémák kialakulásának esélyeit. 

Csökkentse tehát vörös hús fogyasztását veséi egészsége érdekében. Emellett azok, akik már kialakult veseproblémákkal küzdenek, mindenképpen kerüljék a vörös húsok fogyasztását mert az ronthatja állapotát. 

6.    Túlzott alkoholfogyasztás

A moderált alkoholfogyasztással nincsen semmi gond, ám a túlzásba vitt alkoholfogyasztás nagy mértékben befolyásolhatja veséi egészségét. Az alhokol ugyanis egy olyan méreganyag, amely rengeteg nyomást gyakorol veséire és májára is. 

A nagy mennyiségű alkoholfogyasztás során a vesecsatornába kerülő húgysav veseelzáródást okozhat, amely negnöeli a veseelégtelenség kialakulásának esélyeit. Emellett az alkohol dehidratáltságot okoz, amely megzavarja a vesék normális működését.

Ha szeret alkoholt fogyasztani, odafigyelve tegye azt. Az egészséges mennyiség általában férfiaknál napi két pohár italt, nőknél és idősebbek körében pedig napi egy poharat jelent. 

7.    Dohányzás

A Járványügyi és Megelőzési Központ (Centers for Disease Control and Prevention) szerint a dohányzás majdnem az összes szervet károsítja, köztük a veséket is. Több kutatás is kimutatta a dohányzás és a veseelégtelenség kialakulása közötti kapcsolatot. 

Az Amerikai Vesebetegek Szervezete (American Association of Kidney Patients) szerint a dohányzás a végstádumban levő veseelégtelenség fő okozója. 

A dohányzás növeli a vérnyomást és a szívritmust, emellett pedig csökkenti a vér áramlását és összeszűkíti a vesébe vezető vérereket. Meggyorsíthatja a vesefunkciók leállását, és ronthatja a már meglevő veseproblémák állapotát. 

Mivel a dohányzás semmilyen szempontból nem egészséges szervezete számára, itt az ideje leszokni. Ebben kérje barátai, családtagjai, és természetesen képzett szakemberek segítségét. 

8.    Túlzott koffeinfogyasztás

A túlzott koffeinfogyasztás magas vérnyomást okozhat, amely megnehezíti a vesék működését, és idővel károsítja is a veséket. 

A Kidney International magazinban 2002-ben publikált tanulmány szerint a koffeinfogyasztáshoz szorosan köthető a vesekövek kialakulása. A koffein ugyanis növeli a kalcium vizelettel együttes eltávolítását. 

A moderált mennyiségű koffeinfogyasztás a legtöbb személy esetében nem okoz egészségügyi poblémákat. Napi 1-2 bögre kávét vagy 3 bögre teát bátran elfogyaszthat. Emellett azonban figyeljen oda az egyéb forrásból származó koffeinbevitelére, mint az üdítőitalok, energiaitalok, csokoládé, kakaó, vagy bizonyos gyógyszerek. 

9.    A gyulladások figyelmen kívül hagyása

A gyulladások, mint a megfázás, influenza, köhögés, torokgyulladás, vagy a mandulagyulladás is nagymértékben roncsolhatja veséi működését. 

A veseelégtelenségben szenvedők körében igen gyakori, hogy nem megfelelő módon kúrálják ki betegségeiket és nem pihennek eleget, valamint a vesebetegek érzékenyebbek az időjárási változásokra is és gyakrabban lesznek betegek. 

A gyulladásos betegségeket okozó baktériumok és vírusok veséit is károsíthatják, ha nem megfelelő időben kezeli azokat. 

Legközelebb, amikor gyulladásos betegsége alakul ki, gyorsan és hatékonyan kezeltesse azt. Megfelelő módon szedje be antibiotikumait, és pihentesse szervezetét amíg jobban nem lesz. 

10.    Kevés alvás

A rohanó életvitel miatt sokan nem veszik figyelembe az alvás fontosságát, pedig a napi 6-8 óra pihentető alvás nagyon fontos a megfelelő egészséghez. 

Az éjszakai alvás során újulnak meg szervei kötőszövetei. Tehát a nem megfelelő mennyiségű alvás meggátolja ezt a folyamatot, a vesék és egyéb szervek egészségének veszélyeztetéséhez vezetve. 

Kutatások azt is állítják, hogy az álmatlan éjszakák magas vérnyomást és érelzáródást is okozhatnak, amely növeli a veseelégtelenség kialakulásának kockázatát is. 

Igyekezzen egészséges ritmust kialakitani, aludjon eleget és találja meg az egyensúlyt munka és pihenés között. Ezáltal nagy mértékben segíti veséi védelmét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!