A koffein, ahogy azt sokan már jól tudjuk, egy rendkívül népszerű stimuláns. Az amerikai népesség jelentős része, a gyerekeket is beleértve, legalább naponta egyszer fogyaszt koffeint. Kutatások bizonyítják, hogy kis mennyiségben ez a stimuláns segít az embernek ébernek maradni, csökkenteni a vezetés közbeni hibákat és még a máj méregtelenítésében is jó haszna van. Ennek ellenére a mértéktelen fogyasztása ezt az elképesztően népszerű anyagot veszélyessé teszi.

Idő előtti halál

Kutatások kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál , akik több, mint négyszer 250 milliliter koffeint fogyasztanak, megnövekedik az idő előtti halál kockázata. A koffein por és a koffein tabletták, mint például a málna keton tabletták veszélyesek lehetnek az egészségre, mert hatalmas mennyiségű koffeint tartalmaznak és rövid időn belül nagy mennyiséget juttathatnak a szervezetbe. A koffeines energiaitalok általában rendkívül édesek, ami arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy gyorsan fogyasszák el. Annak érdekében, hogy elkerüljük a túladagolását bármelyik fentebb említett anyagból- amennyiben nagyon érzékenyek vagyunk rá- számüznünk kell teljes mértékben az étrendünkből és szükségünk lesz a gyakori konzultációra orvosunkkal.

Megnövekedett vizelet termelés

Az egyik veszélye a koffeinnek az, hogy felgyorsítja a vér áramlását a veséken keresztül és megnöveli a vérereket. Orvosi szakértők ezt a stimulánst vízhajtónak tartják és általában azt tanácsolják a betegeknek akiknek gond van a folyadék egyensúlyukkal, hogy kerüljék el vagy csökkentsék azon termékek használatát, melyek koffeint és ehhez hasonló metilxantin tartalmú anyagokat tartalmaznak.

Green Magma 500db tabletta akciós csomag Green Magma 500db tabletta akciós csomag Green Magma

Emésztési problémák és fekélyek

A koffein éhgyomorra való fogyasztása veszélyes lehet és olyan problémákat okozhat, mint az emésztési problémák és gyomorgörcsök. Ez azért van, mert a koffein a bél izmaiból összehúzódást vált ki, ami azt okozza, hogy az előemésztett étel rögtön a belekbe kerül. A koffein emellett az emésztőrendszer gyorsabb kiürülését eredményezi, fogékonyabbá téve a gyomrot a magas savasságra, ami végül fekélyt okozhatnak. Annak érdekében, hogy elkerüljük a gyomorfájdalmakat mindenképp fogyasszunk ételt, mielőtt a koffeinhez nyúlnánk.

Magas vérnyomás

Azok az emberek akik ritkán fogyasztanak koffeint és azok, akik magas vérnyomással küzdenek valószínűbb, hogy átélik a megemelkedett vérnyomás érzését a kávé fogyasztása után pár órával. A koffein által okozott megemelkedett vérnyomás stimulálhatja a szív és érrendszert, növelve az esélyt a szívdobogásra és a szív és érrendszeri problémákra. Azon emberek, akik magas vérnyomással küzdenek fontos, hogy konzultáljanak orvosukkal, mielőtt koffeint fogyasztanának.

A koffein az általános nézet szerint veszélytelen, ám  ez a stimuláns anyag többféle problémát is okozhat nagymértékű fogyasztása esetén. Annak érdekében, hogy elkerüljük a megvonási tüneteket, mint például a fejfájást, a szédülést a depressziót és az érzékenységet fokozatosan kell megszabadulnunk a koffeintől.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!