Bizonyos gyógyszerek és étrend-kiegészítők vagy élelmiszerek nem férnek meg jól egymás mellett, ezért együttes használatuk nem javasolt.

Orbáncfű

Ne szedje, ha antidepresszáns gyógyszert szed. Az orbáncfű és egyes antidepresszáns gyógyszerek együttes alkalmazása súlyos mellékhatásokat okozhat, ilyen pl. a szerotonin-szindróma, melynek során megnő az agy szerotonin szintje és olyan kedvezőtlen tünetek jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szapora szívverés, nyugtalanság, hallucináció, izomrángás, verejtékezés, hasmenés, stb.

Antidepresszáns gyógyszer szedése mellett javasolt inkább az omega-3 zsírsavak fogyasztása, mely javíthatja a hangulatot és enyhítheti a depressziót.

Édesgyökér

Ne fogyasszon édesgyökeret vagy édesgyökér tartalmú étrend-kiegészítőt, ha vízhajtót szed magas vérnyomása ellen.   

Az édesgyökér vízhajtóval vagy hashajtóval történő kombinálása veszélyes káliumszint csökkenést okozhat. Ha ilyen készítményeket szed és fáj a gyomra, alkalmazzon inkább gyömbért vagy gyömbérteát az édesgyökér helyett és kerülje az olyan élelmiszereket, mint a csokoládé, a citrusfélék és koffein tartalmú ételek vagy italok.

Őszi margitvirág

Az őszi margitvirág egy olyan természetes kiegészítő, amit migrén esetén szoktak alkalmazni. Véralvadásgátlóval azonban nem szabad együtt fogyasztani, mivel felerősíti annak hatását, tovább lassítva a véralvadást. 

Ha rendszeresen migrénben szenved, fogyasszon magnéziumban gazdag ételeket és kerülje a kávét, koffeint és alkoholt.

Kurkuma

A kurkuma szintén nem alkalmazható együtt véralvadásgátlóval, mert felerősíti annak hatását és elősegíti a vérzés kialakulását. 

A kurkuma kiváló gyulladáscsökkentő és sokan alkalmazzák ízületi fájdalom esetén, ha azonban véralvadásgátlót szed, akkor próbálkozzon meg az antioxidánsokban gazdag szőlőlével, gránátalmával, meggyel, melyek szintén jótékonyak lehetnek ízületi fájdalom esetén.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!