Melaleuca olajként is ismeretes, mivel ezen Ausztráliában honos növény (Melaleuca alternifolia) leveleiből sajtolják. A teafaolaj széles körben ismert gyógyító tulajdonságairól. Higított formában külsőleg használják különböző bőrfertőzések kezelésére. Az olaj színe változó halvány sárgától színtelenig.

A 10 legfontosabb mellékhatás

Azonban a teafaolajnak sok mellékhatása is van, amelyeket érdemes szem előtt tartani. Ahogyan majdnem minden jó dolognál, a teafaolaj esetében is fontos megtartani a mértéket.

Ez az esszenciális olaj terpenoidokat tartalmaz, amelyeknek gombaölő és antiszeptikus tulajdonságai vannak. Az ausztráliai őslakosok sokféle betegség kezelésére használták a teafaolajat. Ezért találjuk ezt sok samponban, testápolóban, szappanban és krémben összetevőként. Hasznos lehet az akne, a lábszag, a korpa, a mitesszerek a hüvelygyulladás és sok egyéb betegség és tünet kezelésére.

Kiütések

Ha oldatlan állapotban alkalmazza a teafa olajat az bőrreakciókhoz vezethet. Pirosodás és kiütések alakulhatnak ki, egyeseknél viszketés és hólyagosodás is előfordulhat.

Allergia

Allergiás reakció is előfordulhat, ezért nem ajánlott terhes nőknek és szoptatós kismamáknak. Az allergiás reakció oka azonban az is lehet, hogy a teafaolajban a levegő és a fény hatására oxidációs folyamatok indultak el. Az ilyen oxidált olajat ki kell dobni.

Mérgező lehet

Ha szájon át fogyasztja valaki, mérgező lehet a teafaolaj. Álmosságot, hasmenést, alhasi fájdalmat, zavartságot, gyengeséget, hányást és hasfájást okozhat. Súlyos esetben akár kómához is vezethet.

Kedvezőtlen hatások

A magas koncentrációjú teafaolaj kedvezőtlen tüneteket okozhat, mint az allergia, a bőrirritáció, a szisztematikus contact dermatitis, a lineáris immunoglobulin betegség, a szisztematikus hiperszenzitivitás és az erythema multiform jellegű reakciók. Annak érdekében, hogy elkerüljük ezeket, gyerekek és terhes nők számára nem ajánlott a teafaolaj használata.

Interferálhat a hormonok működésével

Kutatások kimutatták, hogy a teafaolaj ösztrogénes, amely megzavarhatja a hormonok normális működését. Bizonyos esetekben fiatal fiúknál mellnövekedéshez és gynaecomastiához vezetett.

Rossz lehelet

Óvatosan használja szájöblítőként a teafaolajat. Ez ugyanis kellemetlen ízű, rossz leheletet okozhat, illetve enyhe égési sérülést a száj érzékeny nyálkahártyáján. 

Hólyagok

Egyes immunproblémás betegségek esetén, mint a lineáris IgA, hólyagokhoz vezethet a teafaolaj használata.

Fülmérgezés

Nagy mennyiségű teafaolaj középfülben való alkalmazása mérgező lehet. 

Bizonyos gyógyszerek hatásait módosíthatja

A teafaolaj módosíthatja bizonyos gyógyszerek hatását. Azzal interferál, ahogyan a máj a cytochrome p450 segítségével feldolgoz bizonyos gyógyszereket. Ezáltal módosíthatja egyes gyógyszerek szintjét a vérben és ezáltal hatásukat is (a gyógyszerek túlnyomó többsége ezen az enzimkomlexen keresztül metabolizálódik!).

Étrend-kiegészítők és gyógynövények hatásait módosíthatja

A teafaolaj sok táplálék kiegészítő és gyógynövény hatását módosíthatja. Ide tartoznak anti-akne, anti-hisztamin, gombaölő, gyulladáscsökkentő és vírus ölő kiegészítők, illetve rák elleni, parazitákat illetve férgeket irtó szerek. A vérkeringést, idegrendszert és hormonokat segítő anyagok hatását is módosíthatja. Emellett csökkenti az immunfunkciókat. Bőrszárító anyagokkal, jodinokkal és rovarirtó szerekkel is interferálhat.

Ezek a mellékhatások ijesztőnek tűnhetnek, de ha valaki óvatos, a teafaolaj tökéletesen biztonságos. Tehát továbbra is használja ezt, csak előtte konzultáljon orvosával is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!