Az árpa fiatal, puha zöld hajtásait fogyassza. A növényről már i.e. 5000-ben is szó esett, az egyik legkorábban termesztett és fogyasztott gabonává téve azt. Az árpa felfedezője szerint ez a “természet legjobb gyorsétele”, mivel tápanyagokban gazdag, és rengeteg jótékony hatással bír, nagy valószínűséggel ezért volt közkedvelt az ókori görögök és rómaiak körében is. Az árpát az állatok takarmányozására is alkalmazzák, napjainkban pedig világszerte közkedvelt növénnyé vált széleskörű gyógyhatású tulajdonságainak köszönhetően.

Az árpa tápanyagtartalma

Az árpa tápanyagokban gazdag étel, nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (niacin), B6-vitamint, folsavat, C-vitamint (aszkorbinsavat), E-vitamint (alfa-tocoferolt), valamint K-vitamint (filloquinone-t). Emellett elektrolit tartalma is magas, nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, foszfort, és káliumot, valamint egyéb esszenciális ásványi anyagokat, mint a cink, a vas, és a kalcium. Az árpa emellett antioxidánsokban és esszenciális aminosavakban is gazdag, valamint jótékony hatású enzimeket is tartalmaz. Nagy mennyiségű élelmi rosttal látja el szervezetét, és nem tartalmaz káros hatású koleszterint. 

Az árpa jótékony egészégügyi hatásai

Az árpa levét is fogyaszthatja a friss hajtások préselésével, vagy a növény kiszárításával kapott port is fogyaszthatja. Jótékony egészségügyi hatásait alább ismerheti meg: 

    Antioxidáns hatás.

Az árpa lenyűgöző antioxidáns hatású növény. E-vitamin és béta-karotin tartalma mellett nagy mennyiségben tartalmazza a szuperoxid-diszmutáz nevű enzimet, amely segíti a szabadgyökök oxidációja okozta káros hatások semlegesítését, amely folyamat az energia anyagcseréje során következik be. A szabadgyökök elleni védelmi rendszer megakadályozza a sokféle, oxidatív stressz okozta betegség kialakulását. 

     Fekélyes vastagbélgyulladás.

Az árpa fogyasztása segíti a fekélyes vastagbélgyulladás kezelését, mivel stimulálja a belekre jótékony hatással levő baktériumok termelését. Segíti a gyulladások csökkentését és a fekélyes vastagbélgyulladás egyéb tünetének megszüntetését, valamint eltávolítja a belekben található káros kemikáliákat. Az árpa emellett segíti a megfelelő bélmozgás fenntartását és a káros anyagok eltávolítását szervezetéből.

    Méregtelenítés. 

Az árpa csodálatos természetes méregtelenítő szer. Olyannyira hatékony, hogy még az évek során felhalmozódott káros hatású nehézfémeket is eltávolítja szervezetéből, amelyek például a viselkedési és tanulási gondokat okozhatják, főképp gyermekek körében. A méregtelenítésért főképp az árpában található cink, szelén, és réz felelősek, emellett nagy mennyiségben tartalmaz klorofilt és béta-karotint is, amely összetevők a lerakódott anyagok, például a kikristályosodott savak eltávolításáért felelősek. Az árpa fogyasztása segíti az anyagcsere folyamatok megfelelő működését és a máj erősítését és méregtelenítését is. 

    Immunrendszer.

Az árpa fogyasztása segíti a szervezet immunrendszerének védekezőfolyamatait. Rendszeres fogyasztásával az árpa biztosítja a megfelelő tápanyagellátást, amely az immunsejtek kiegyensúlyozásához és megfelelő termeléséhez szükségesek. A megfelelően működő, erős immunrendszer hatékonyan küzdi le a fertőzéseket és megakadályozza az akár halálos kimenetelű betegségek kialakulását is. 

     Rák. 

Az árpa fogyasztása a rák kialakulása ellen is hatékony lehet, mivel szuperoxid-diszmusztáz enzimet tartalmaz, amely megelőzi a rákos sejtek kialakulását és gyógyítja a már elrákosodott sejteket. Emellett a gabona peroxidáz fehérje és kataláz enzim tartalma is segíti a betegség kialakulásának megakadályozását. Az árpában található kataláz enzim semlegesíti a mérgező hatású hidrogén peroxidot, amely anyagot a szervezet a légzési folyamatok során termel, gyakran elősegítve a rákos megbetegedések kialakulását. 

    Védelem a sugárzás és a sejtkárosodás ellen.

Az árpa fogyasztása a fenti jótékony hatások mellett ráadásul az UV-sugárzás okozta sejtkárosodás ellen is hatékony. Nem csupán a sejtkárosodás ellen nyújt védelmet, de a már károsodott sejteket is gyógyítja a benne található szuperoxid-diszmusztáz enzimnek köszönhetően. Rendszeres fogyasztásával az árpa leve csökkenti a sugárzás okozta stressz hatásait is, amely problémával főképp a sűrűn lakott nagyvárosok lakóinak kell szembenézniük.

Ráadásul az árpa fogyasztása a radioaktivitás okozta károkat is megelőzi és gyógyítja az ezáltal károsodott sejteket. Ezt a tulajdonságát klorofill tartalmának köszönheti, amely nem csak a radioaktivitás elleni védelmet erősíti, de az új vérsejtek termelését is támogatja. Emiatt ajánlott árpalevet fogyasztani röntgenfelvételek készítése előtt és után is a káros hatások elkerülése érdekében. 

     Harc a függőségek ellen. 

Az árpa fogyasztása segíti a különféle függőségek elleni harcot. A gabonában található glutaménsav megszünteti a káros anyagok iránti vágyat, mint amilyen az alkohol, a koffein, a nikotin, a különféle drogok, és a cukros édességek.

    Sav-bázis egyensúly. 

Az árpa segíti a szervezet sav-bázis egyensúlyának felállítását és fenntartását, mivel erősen lúgosító hatású étel. Természetes lúgos hatása miatt csökkenti a szervezet savasságát, amely bizonyos esetekben károsodást is okozhat. A szervezet sav-lúg egyensúlyának felborulása súlyosabb problémákat is okozhat, mint az alvási problémák, a szívproblémák, a kimerültség, a székrekedés, vagy a törékeny körmök. 

    Fiatalító hatás. 

Az árpa természetes módon stimulálja a sejtek megújulását, mindezt mellékhatások nélkül. A benne található összetevők, mint a klorofill, a B-vitamin, a vas, és az árpában található kék pigment segítik a csontvelő termelését és a vörös- illetve fehérvérsejtek termelését is. Fiatalító hatásának köszönhetően az öregedés jeleit is csökkenti, az idősödő sejteket újra feltölti, ezáltal fenntartva a fiatalos és egészséges bőrt. A gabonában található enzimek javítják a vér minőségét, rendszeresítik az emésztést, és fiatalító tonikként hatnak az egész szervezetre.

     Kulináris felhasználás. 

Az árpát világszerte alkalmazzák levesek, pörköltfélék, és kenyerek készítése során. Emellett a malátával készült termékekben is használják, mint bizonyos tejtermékek és borok, valamint a sörfélék. 

A nagymértékű emberi felhasználás mellett az állattartás szénaként és takarmányként is felhasználja.

    Árpa: összefoglalás

 

Az árpában található nagy mennyiségű szuperoxid-diszmutáz remek hatású tonikká teszi a gabonát, amely védelmet nyújt a DNS pusztulása ellen és segíti szervezete stresszkezelését és koleszterinszintjének megfelelő szinten tartását. Emellett segíti az agilitás és a fizikai valamint lelki frissesség fenntartását. Tisztítja a vért és segíti annak képződését. A benne található E-vitamin segíti a hormonális egyensúly fenntartását, a K-vitamin pedig a csontok anyagcsere folyamataiért felelős. Az árpában található enzimek és egyéb összetevők, mint a glutaménsav is, neurotranszmitterként működve segítik a szenilitás csökkentését és a koncentrációs valamint tanulási rendellenességek kialakulása ellen is védelmet nyújtanak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!