Az árpafű leveleiben nagy mennyiségű vitamin és ásványi anyag található, főképp a következőek: kálium, kalcium, magnézium, vas, réz, foszfor, mangán, cink, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, és C-vitaminok, folsav, és pantoténsav. Az árpafű a tehéntej B1-vitamin tartalmának 11-szeresét, kalciumtartalmának pedig 30-szorosát tartalmazza. A spenót karotintartalmának 6.5-szerese található meg benne, vastartalmának pedig 5-szöröse. A narancs C-vitamin tartalmának 7-szeresét találhatja az árpafűben, a teljes kiőrlésű búza B1-vitamin tartalmának négyszeresét tartalmazza. A szárított árpafű 100 grammja 80 mikrogramm B12-vitamint tartalmaz.

Az árpafű organikus nátrium tartalma igen magas, amely segíti az ízületekben lerakódott kalcium feloldását, valamint pótolja a gyomor belső nátrium rétegét. Ezáltal segíti az emésztést, mivel javítja a gyomor hidroklórsav termelési képességeit. Az ízületi gyulladásban szenvedők hosszú évekig zellerlevet fogyasztottak, mivel annak 100 grammja 28 mg organikus nátriumot tartalmaz. Ezzel összehasonlítva az árpafű 100 grammja viszont 775 miligrammot tartalmaz az értékes anyagból. 

Levágásakor a friss árpafű 45%-ban fehérje. A gabonafélék fehérjetartalmának kétszeresét tartalmazza, az állati termékek fogyasztásával bevitt fehérje ötszörösét tartalmazza, ráadásul az ilyen fehérjékhez társuló zsírok nélkül. 

Az enzimek, amelyekből az árpafű közel ezer félét tartalmaz, a szervezet alapvető működéséhez szükséges anyagok. Nélkülük képtelenek a sejtek a megfelelő működési folyamatokra, amelyek miatt maradunk életben. Az árpafű tartalmazza a legnagyobb mennyiségben a szuperoxid-diszmutáz nevű enzimet, amely erős antioxidáns hatása miatt segíti a sejtek védelmét a mérgező hatású szabadgyökök ellen, amelyek az öregedés elsődleges okai. 

Az árpafű ráadásul tartalmazza az egyik legjobb tápanyagot, a klorofilt, amely természetes méregtelenítő hatású szer, segíti szervezete megtisztítását a lerakódott káros méreganyagoktól. A klorofil szervezetébe juttatásához nem szükséges zöld leveket fogyasztania, az összes sötétzöld levelű zöldségben megtalálhatja. Azonban valljuk be, senki sem fogyaszt ezekből a zöldségekből akkora mennyiséget, amely fedezné szervezete igényeit, még akkor sem, ha naponta, rendszeresen fogyasztja őket.

A zöld színű ételek fontossága

A zöld ételek fogyasztásának fontosságát már tudományosan is alátámasztották. A dehidratált gabonafüvek tápanyagtartalma jóval magasabb mint az összes többi zöld színű zöldségé, a megfelelő mennyiségű zöldség árának töredékéért. A tápanyagok bevitelének
egyszerű és kézenfekvő módja tehát. 

A zöld ételek segítik vérkeringése egészségét és vére tisztaságát. Vasat, folsavat, C- és B12-vitamint, pyridoxint, és proteint tartalmaznak, amelyek elengedhetetlenül fontosak a megfelelő mennyiségű hemoglobin és vörösvérsejt létrehozásához és fenntartásához. Ebben a folyamatban a klorofil is segíthet. Ráadásul az ezekben az ételekben található klorofil,  K-vitamin, és kalcium csökkenti a vérrögök kialakulási esélyeit és segítik a már létrejött vérrögök lebontását.  

Az árpafű fogyasztói úgy tapasztalták, hogy a szív egészségét is segíti, megkönnyíti a fogyást, gyógyítja a fekélyeket, megfelelő szintre állítja a vércukrot, és teljes szervezete egészségét segíti.

Az árpafűben található aminosavak és fehérjék

Az aminosavak a fehérjéket építik fel, az emberi test fehérjéiben húszfajta aminosav található meg. A fehérjék a test összes sejtjének és a vizeletet és az epét kivéve az összes testfolyadéknak a fő összetevői, ezáltal szükség van rájuk a sejtek felépítéséhez, regenerálásához, és az élethez szükséges energia termeléséhez. Az árpafű fehérjéi ráadásul polipeptidek, azaz kisebb méretű fehérjék, amelyek azonnal a véráramba tudnak kerülni, segítve a sejtek anyagcsere folyamatait (azaz a kémiai változásokat, amelyek szükségesek az életben maradáshoz), valamint semlegesítik az egészségre káros anyagokat is. Az árpafű 18-féle aminosavat tartalmaz, köztük 8-féle esszenciális aminosavat, azaz azokat az aminosavakat, amelyeket csak az étkezéssel tudunk szervezetünkbe juttatni, a szervezet nem képes előállításukra. 

Lúgosító és egyéb hatások

Az árpafű levelei erősen lúgosító hatásúak, fogyasztásával tehát segítheti szervezete sav-lúg egyensúlyának fenntartását. Sejtjeink nem képesek megfelelően működni, amennyiben a szervezet pH-szintje nem egy bizonyos értéket mutat. A legtöbb előre elkészített étel savasító hatású, túlzásba vitt fogyasztásukkal felborulhat a szervezet egyensúlya, amely akár kimerültséget is okozhat. 

Friss kutatások az árpafű egyéb jótékony hatásait is feltárták, vizsgálatokkal kimutatták, hogy az árpafű fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, valamint gyulladáscsökkentő és a fekélyek kialakulási esélyeit csökkentő hatású. Egy újfajta antioxidánst, a 2”-0-GIV-et is elkülönítették, amely antioxidáns hatása akár az E-vitaminét is felülmúlhatja. Ráadásul az árpafű leve segíti a károsodott sejtek gyorsabb gyógyulását, amely tulajdonsága segítheti a rákos megbetegedések, a gyors öregedés, vagy a sejthalál kialakulásának megelőzését. 

Az árpafű por gyógyító hatásai?

Az árpafű (Hordeum vulgare) az árpa növény fiatal levele, amelyet a csírázás után nagyjából 200 nappal várnak le, amikor a levelek nem érik el a harminc centis hosszt. 

Tápanyagtartalom: Koncentráltan tartalmaz közel harminc-féle vitamint és ásványi anyagot, az árpafű különösen gazdag A-, C-, B1-, B2-, és B12-vitaminokban, folsavban, kalciumban, vasban, káliumban, és klorofilban. A legtöbb növénnyel ellentétben az árpafű biztosítja a szervezet számára szükséges kilenc esszenciális aminosavat, amelyeket a szervezet nem képes előállítani. 

Gyógyhatás: Az árpafű erős antioxidáns, amely segíti a rákos sejtek elpusztítását és a különféle betegségek gyógyítását, köztük a pattanásokat és a fekélyes megbetegedéseket is. 

Az árpafű hatásai: Allan L. Goldstein, Ph.D., a washingtoni George Washington Orvosi és Egészségügyi Egyetem biokémiai karjának vezetője szerint az alfa-tokoferol szukkinát nevű antioxidáns, amely az E-vitamin közeli rokona (alfa-tokoferol) felelős a növény tumorellenes hatásaiért. Bár a pontos működési folyamatai nem ismertek, az alfa-tokoferol szukkinát segítheti bizonyos rákfajták kialakulásának meggátlását, köztük a leukémia, az agytumorok, és a prosztatarák elleni küzdelmet is segíti. 

Yoshihide Hagiwara, M.D., japán kutató és a Zöldárpa esszencia című könyv szerzője szerint az árpafű segíti a bőr betegségeinek és a fekélyes megbetegedések gyógyítását, mivel elősegíti az új sejtek képződését. Ennek pontos folyamata nem ismert, valószínűleg az árpafű magas klorofill tartalmának köszönhető, amely egy erősen antibakteriális zöld pigment.

A bizonyítékok: Az árpafű hatásainak vizsgálatakor nem végeztek klinikai teszteket. A George Washington Egyetemen Dr. Goldstein és munkatársai leukémiás sejteket kezeltek dehidratált árpafű kivonattal. A kivonat az összes sejtet elpusztította. A sikeren felbuzdulva ezután agytumoros sejtekkel próbálták meg a felmérni az árpafű hatásait, amelyek 30-50%-át pusztította el. Egy harmadik próba során az árpafű kivonata háromféle prosztatarákos sejt 90-100%-át pusztította el. 

Japánban sokan fogyasztanak árpafű kivonatot, amely segíti szervezetük védelmét rendeget különféle megbetegedéssel szemben. Egy nem hivatalos kutatás során japán bőrgyógyászok egy kis csoportnyi beteget vizsgáltak, akik különféle bőrbetegségektől szenvedtek, a melanózistól az ekcémáig. Az árpafű kivonatot fogyasztók gyorsabban gyógyultak, mint azok, akik nem fogyasztották a kivonatot, emellett az árpafüvet fogyasztók étvágya is javult, és emésztésük is rendszeresebb lett. 

Az árpafű porról

A Green Magma a legjobb minőségű jelenleg kapható árpafű por, amely kizárólag természetes árpafű léből készül.

A Green Magma teljesen természetes körülmények között, vegyszerek nélkül termesztett, és a legtöbb tápanyagot tartalmazó fázisában gyűjtött be. Az árpazöldben található enzimek megtartása érdekében ezután fagyasztással kiszárítják a leveleket, mivel a terméket nem kezelték hővel, ezért az összes benne található enzim aktív marad. A Green Magma lúgosító hatású, amely tulajdonságának köszönhetően segíti a szervezet megfelelő pH-szintjének fenntartását. A termék nem tartalmaz élesztőt, maltodextrózt, vagy tartósítószereket. Semmilyen módon nem higított, ezáltal az ávványi anyagok maximális koncentrációját biztosítja, így téve a lehető legegészségesebbé a terméket. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!