Az árpafű a D-vitamint kivéve az összes vitamint tartalmazza, ezen kívül pedig tartalmazza a legtöbb ásványi anyagot, főképp kalciumtartalma igen magas, valamint az összes esszenciális és nem esszenciális aminosavat is. Mivel az árpafüvet a többi zöldségnél kisebb mértékben fogyasztjuk, ezért nem jelenthető az ki, hogy kifejezetten magas tápanyagtartalommal rendelkezik, a benne található tápanyagokat azonban természetes, könnyedén feldolgozható formájukban tartalmazza.

Az árpafú tizenkilenc féle aminosavat tartalmaz, köztük mind a nyolc eszenciális aminosavat. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, amelyek elengedhetetlenek a megfelelő sejtfelépítéshez, a regenerációhoz, az immunfunkciókhoz, és a méregtelenítéshez. Az árpafű közel 26%-ban fehérjéből épül fel, amely azonos mennyiségű a zsírmentes marhahús fehérjetartalmával. 

Az árpafű emellett élő enzimeket és flavonoidokat is tartalmaz, amelyek a szabadgyökök elleni harcot segítik, ezek az összetevők teszik az árpafüvet hatékony antioxidánssá és gyulladáscsökkentővé. 
Kutatásokkal azt is bizonyították, hogy az árpafű kivonata hatékonyan gyógyíthatja a gyomorfekélyt, a magas koleszterinszintet, és bizonyos rákos megbetegedéseket is kezelhet vele. 

Lúgosító hatások: 

Az árpafű természetesen lúgos hatású, segíti a szervezet savtúltengésének kiegyenlítését. Emellett magas a klorofil tartalma is, amely zöld pigmenteket a növények a fotoszintézis során állítják elő. A kloroflil az egyik leghatékonyabb lúgosító hatású anyag, szüksége van a szervezetnek rá a megfelelő lúgosság fenntartásához. 

Az árpazöld emellett lúgosító hatású ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kálium és a magnézium. 

Antioxidáns és méregtelenítő hatások: 

Az árpazöld nagy koncentrációban tartalmaz a természetben megtalálható, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságú tápanyagokat. 

Nagy-Britannia ételszakértője, Dr. Gillian McKeith a szuperételekről szóló Living food for health – 12 natural superfoods to transform your health című könyvében az árpazöldet egyenesen “méreganyag terminátornak” nevezte, találó név egy ilyen remek hatású ételre.

Az árpafű antioxidáns fitotápanyagokat tartalmaz, köztük a szuperoxid diszmutáz enzimet is, valamint a 2”-O-glükosylisovitexin (2”-O-GIV) nevű flavonoidot, P4-D1 és D1-G1 fehérjéket, és egyéb, még vizsgálatra szoruló fitotápanyagokat. 

A szuperoxid diszmutáz esszenciális antioxidáns hatású enzim, fontosságát igen jól demonstrálja az a kutatás, amely bemutatta, hogy azok az egerek, akik szervezete nem tartalmazza a gént, életük első tíz napjában elhaláloznak szívelégtelenség, májzsírosodás, izomveszteség, és a szervezet elsavasodása miatt. 

A szuperoxid diszmutáz hiány hatásait egy másik kutatásban is bemutatták, amely szerint a hiánybetegség széleskörű szabadgyökök okozta károsodást okoz, amely a további élet során májrák kialakulásához vezethet. 

Az árpafű nem csak a szuperoxid diszmutáznak köszönheti antioxidáns és méregtelenítő hatását. Egy kutatással ugyanis kimutatták, hogy a teljes árpafű kivonata hatékonyabban kezeli a reumás izületi gyulladást, mint csupán a szuperoxid diszmutáz. Hatékonyságát tehát nagy valószínűséggel a sokféle fitotápanyag együttes működésének köszönheti, nem egy-egy bizonyos tápanyagnak. 

Az árpafű másik fontos összetevője a 2”-O-GIV, amely tápanyag 97%-kal csökkenti a szuperoxid és 94%-kal csökkenti a hidroxil hatásait. Ez a két anyag a szervezetre leginkább káros hatással levő szabadgyök. 

Az árpafű P4-D1 és D1-G1 fehérjéket is tartalmaz, amelyek hatékonyabb gyulladáscsökkentők, mint az intravénásan alkalmazott aszpirin. 

Rákmegelőző hatások: 

Az árpafű csökkenti a mutációk kialakulási esélyeit, amely azt is jelenti, hogy az árpafű fogyasztásával megakadályozható a rákos betegségek kialakulása is. 

Ezért a tulajdonságáért részben a klorofill lehet felelős, amelyről friss kutatásokkal kimutatták, hogy védi a sejteket a sugárzástól, segíti a vérsejtek termelését, és meggátolja a rákos betegségek terjedését. 

Emellett az antioxidáns enzim, a szuperoxid diszmutáz is megakadályozza a szabadgyökök által okozott károsodásból kialakuló rákos betegségek fejlődését. 

Ajánlott fogyasztási módok: 

Felnőttek részére: 

Keverjen el 1-2 teáskanálnyi árpafű port egy pohár gyümölcslében, smoothie-ban, salátaöntetben, vagy bármilyen egyéb ételben. Kezdetben egyszer, majd naponta kétszer alkalmazza. 

Gyerekek részére: 

Napi ½ – 1 teáskanálnyi árpafű por fogyasztása ajánlott, a felnőttekéhez hasonló módon. 

Az árpafű port a legjobb, ha éhgyomorra fogyasztja, mivel így biztosítja a tápanyagok legjobb felszívódását. 

Lehetséges mellékhatások: 

Az árpazöld természetes tápanyag, amelynek semmilyen súlyos mellékhatása nem ismert. Azonban méregtelenítő hatásai miatt ajánlott kis dózissal kezdeni fogyasztását, és folyamatosan emelni a dózist, ezáltal elkerülhetőek a méregtelenítés okozta mellékhatások. A méregtelenítés gyakori mellékhatásai közé a fejfájás, kimerültség, és a felfúvódás sorolhatóak. A tünetek 24-48 órán belül megszűnnek, és sokaknál egyáltalán nem is jelentkeznek. 
Mindenképpen fogyasszon elegendő mennyiségű vizet és egyen egészséges ételeket, ezáltal biztosítva szervezete számára a megfelelő környezetet a méregtelenítéshez. 

Az árpafű K-vitaminban gazdag, amely nagyon fontos a véralvadáshoz. Emiatt mindenképpen kérdezze meg orvosa véleményét az árpafűről, amennyiben ön vérhígító gyógyszereket szed.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!