Az árpafű az árpa nevű gabonaféle frissen hajtott levele, árpalevélnek vagy árpazöldnek is szokták nevezni. Klorofilt, vitaminokat, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz.

Mi az az árpafű lé? 

Az árpafüvet sok esetben folyadékként fogyasztják. A búzafű levéhez hasonló módon az árpafű is közkedvelt méregtelenítő hatású alapanyag, amely rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír. 

Az árpafű felhasználási területei

Az árpafű fogyasztása segíthet az alábbi egészségügyi problémák kezelésében: 

    cukorbetegség,
    szívelégtelenség,
    magas vérnyomás,
    magas koleszterinszint,
    gyulladások, 
    álmatlanság. 

Az árpafű emellett a felesleges testsúly leadását is segíti, növeli az energiaszintet, lassítja az öregedési folyamatokat, stimulálja az emésztést, erősíti az immunrendszert, és még a rákos megbetegedések ellen is védelmet nyújt. 

Az árpafű egészségügyi hatásai

Egyelőre nagyon kevés kézzelfogható, tudományos bizonyíték létezik, amely alátámasztaná az árpafű jótékony hatásait. Az eddig elvégzett kutatások azonban azt sugallják, hogy a megfelelő, árpafüvet is tartalmazó étrend bizonyos jótékony hatásokkal bírhat. 

1.    Kötőszöveti és izomfájdalmak

Egy 2001-es kutatás szerint a vegetáriánus étrend, amely nagy részben zöldségekből, salátákból, répaléből, gumós növényekből, gabonafélékből, olajos magvakból, és árpafűből áll, segítheti a kötőszöveti és izomfájdalmak csökkentését. A kutatáshoz 26 résztvevő étrendjét kísérték figyelemmel két hónapon át. A megfelelő étrend nem csak a betegség tüneteit szüntette meg, de csökkentette a fájdalmat is és javította a hajlékonyságot.

2.    Magas vérnyomás

Egy 2008-as kutatás szerint az árpafüvet is tartalmazó étrend segítheti a koleszterinszint csökkentését. A kutatás során 28 személy étrendjét vizsgálták, amely gyümölcsökben, zöldségekben, és tápanyagokban gazdag étkezést követelt. Ezen kívül többféle, árpafű port tartalmazó étrendkiegészítőt is fogyasztottak az alanyok. A 21 napos program végére a résztvevők körében jelentősen csökkent az LDL, azaz a káros koleszterin szintje. 

Árpafű vs. búzafű

Úgy tartják, hogy az árpafű emésztése könnyebb mint a búzafűé, emellett az árpafű nagy mennyiségben tartalmaz organikus nátriumot, amely hatékonyabban segíti az ízületi gyulladás tüneteinek elmulasztását, mint a búzafű. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!