A gyógynövényekben található hatóanyagok szinergizmusa (egymást erősítő hatásuk) egyáltalán nem gyenge hatás, ennek éppen az ellenkezője az igaz.

A modern orvosképzésben a gyógynövényekkel való gyógyítást már régóta nem tanítják. A ma orvosa nem is tud gyógyítani a gyógynövényekkel. A gyógynövény kivonatokat felváltották a tabletták, a gyógyszerek.

A gyógynövények többsége nagyon erős, kifejezetten veszélyes lehet, ha nem szakavatott módon alkalmazzák őket.

Gyógynövényekkel gyógyítani ma már nagyon nehéz feladat. A nagymamától örökölt információ morzsák messze nem elegendőek.

Az igény ugyanakkor a gyógynövényekkel, teákkal való gyógyításra napjainkban is nagy. Mivel ennek az igénynek a modern gyógyítás nem tud megfelelni, ezért egy új iparág keletkezett, az étrend-kiegészítők iparága. Bár a gyógyszer gyártók mindent elkövettek, hogy ezt az iparágat megsemmisítsék, hamar rá kellett ébredniük, hogy ez nem lehetséges, ezért az iparág élére álltak. Ma már az étrend-kiegészítők piacán a legmeghatározóbb szereplők a nagy gyógyszergyárak.

Közben az EU-ban a hivatalos álláspont az, hogy az étrend-kiegészítőknek gyógyhatása nincs, tulajdonképpen szükségtelenek.

Mért kellenek az étrend-kiegészítők?

A tudás hiányát vannak hivatva pótolni és nem az étrendet kiegészíteni. Manapság, amikor az emberek 90%-a a búzát a rozstól sem tudja megkülönböztetni, hogyan is várhatnánk el, hogy a gyógynövények világában jártasságot mutassanak? A jó minőségű, természetes alapanyagokból készült készítmények szakszerű leírással, felhasználási javaslattal újra vissza hozzák életünkbe a gyógynövényeket, anélkül, hogy veszélyeztetnénk saját egészségünket. 

Gyógyszert sem szedünk „csak úgy”, gyógynövényekre sincs szükségünk „csak úgy”. Persze sokan szednek össze-vissza gyógyszereket és ugyan ezt teszik a gyógynövényekkel is. Ez a gyakorlat helytelen így is, úgy is. De, a legrosszabb az, ha valamihez nem értek és arról alkotok sommás véleményt.

Napjainkban a Földön kb. 600 ezer növényfajról van tudomásunk. Ebből legalább húszezerre tehető a gyógyító hatású növények száma. A vélelmezett húszezer gyógynövényből  napjainkban kb. 500-at ismerünk és alkalmazunk valamilyen formában. Ha a civilizációnk korát kb. 10 ezer évre becsüljük, akkor az emberiség kb. húsz évenként bővítette a gyógynövény ismeretét egy újabb növénnyel. Nyilván ez nem ilyen periódusokban történt, de tízezer év átlaga ennyi. Ez nem túl sok. Pedig már jártunk a Holdon is. Van mit bepótolni!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!