Ha retteg a tenger gyümölcseiben található esetleges higanytól, akkor jó hír, hogy egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint a bizonyos halakban található DHA, egy omega3 zsírsav, ami megvédi az agyat a higany okozta idegméreg hatásoktól.

Ez a feltételezés abból a kutatásból származik, ami 1500 anya és gyermekeik részvételével történt a Seychelles-szigeteken, ahol 10-szer annyi halat fogyasztanak, mint az USA-ban. Először is a tudósok az anyák higanyszintjét és omega3 szintjét vizsgálták a terhesség alatt. Aztán a szülés után a kutatók tesztelték a gyermekek viselkedését és kommunikációjukat és a mozgató izmokat 20 hónapos korukban. Az eredmény: a higanynak való kitettség nincs kapcsolatban az alacsonyabb teszteredményekkel, de a magasabb omega3 szint jobb teszteredményekhez vezettek.

Ugyanazon hal fogyasztása pozitív lehet az omega3 szint higany szintre gyakorolt hatása miatt. A higany károsítja a sejteket az oxidáción és fertőzéseken át, míg az omega3 gyulladásgátló, tehát ellentétes hatást vált ki.

Nincs elegendő információ arról, hogy ez a hatás hogyan alakul a felnőtteknél, de az orvosok bíztatnak a halevésre, ugyanis számtalan pozitív hatása van a szív-és érrendszerre és kognitívításra (észlelésre) a felnőttek esetén, emellett a védelmező omega3 és más hasznos tápanyagtartalmuk sem elhanyagolható (mint a szelén). 

Ahhoz, hogy a legbiztonságosabb tengergyümölcsét együk, válasszuk az alacsony higanytartalmú, de magas omega3 tartalmúakat, mint a lazac, ajóka, a pisztráng és más konzerv füstölt tonhalak. Kerülje a magas higanytartalmú halakat, mint a cápafélék, a kardhal, a királymakréla és a sügér. Ha imádja a konzerves tonhalat, akkor keressen olyan márkát, ami fiatalabb halakat dolgoz fel és csak egyszer főzi meg őket, mert így a konzervben is megőrzik omega3 tartalmukat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!