A chaga gyógygomba számos vitamin, ásványi anyag és tápanyag tárháza. A Föld északi féltekén őshonos gomba a nyírfa törzsén érzi jól magát. Narancssárgás színének köszönhetően könnyen megkülönböztethető más gombáktól.

Az orvosokat, alternatív gyógyítókat és kutatókat évek óta egyre jobban foglalkoztatja a chaga gyógygomba potenciális gyógyító hatása. Néhány kutatás igen meggyőző és ígéretes hatásoktól számolt be.

1, Tápanyagokban gazdag szupertáplálék

A chaga gyógygomba gazdag az alábbi tápanyagokban:

B-komplex, D-vitamin, kálium, rubídium, cézium, aminosavak, rostok, réz, szelén, cink, vas, mangán, magnézium, kalcium

2, Rák megelőzés és immunrendszer támogatás

Néhány kutatás azt mutatta, hogy a chaga gyógygomba képes lassítani bizonyos daganat típusok növekedését. Más kutatások pedig arra az eredményre jutottak, hogy a chaga gyógygomba képes lehet segíteni a rák megelőzését és lassítani a tumor növekedését.

A chaga gazdag antioxidánsokban, amik segítik megelőzni a sejtek károsodását, amit a szabad gyökök okoznak. Amikor a szervezet nem képes elégséges mennyiségű antioxidánst termelni, hogy megelőzze a sejtek károsodását, kialakul az oxidatív stressz. Az oxidatív stressznek pedig olyan következményei lehetnek, mint a rákos sejtek kialakulása és más egészségügyi problémák kifejlődése.

Egy 2010-es in vitro kutatás azt találta, hogy a chaga gyógygomba képes lassítani bizonyos rák típusok fejlődését: tüdőrák, mellrák, petefészekrák. Ugyan ez a tanulmány arra mutatott rá, hogy a chaga gomba értékes hatóanyagai egerekben lassítják a rák fejlődését.

Egy 2009-es tanulmány szerint a chaga gyógygombában lévő triterpének elősegítik a rákos sejtek pusztulását, s a normál, egészséges sejteket nem károsítják.

Más állatkísérletek is hasonló pozitív hatásról számoltak be, azonban fontos, hogy a közeljövőben elvégezzék a humán kísérleteket is, hogy pontos képet kapjunk a chaga gyógygomba emberi szervezetre kifejtett pontos hatásáról.

3, Koleszterinszint csökkentés

A chaga gyógygomba számos olyan antioxidáns vegyületet tartalmaz, ami képes csökkenteni a vér LDL-koleszterin szintjét (rossz koleszterin).

A magas koleszterinszint növeli a szív és érrendszeri betegségek kockázatát, ezért hasznos lehet a szívbetegségek elleni küzdelemben.

4, Az öregedés lassítása

Az oxidatív stressz hatására megjelennek az öregedés fizikai jelei, mint a ráncok, a megereszkedett bőr és az őszülés. A napsugárzás, környezetszennyezés és más káros tényezők hatására nagy mennyiségben szabadulnak fel szabad gyökök a szervezetben, amik károsítják a bőrt és elősegítik az öregedés jeleinek megjelenését.

5, Vérnyomás csökkentés

Szintén számos kutatás jutott arra az eredményre, hogy az oxidatív stressznek fontos szerepe van a magas vérnyomás kialakulásában. A magas vérnyomás betegségben szenvedők pedig fogékonyabbak az olyan súlyos betegségekre, mint a szívinfarktus, stroke, és más szív és érrendszeri betegségek.

A chaga gyógygomba antioxidáns vegyületeinek potenciális szerepük lehet a magas vérnyomás csökkentésében és ez által a szívbetegségek megelőzésében.

6, Immunrendszer erősítés

A citokinek az immunrendszer kémiai hírvivői. Proteinek, amik alapvető fontosságúak a fehérvérsejtek stimulálásában. A fehérvérsejtek pedig az immunrendszer elsődleges védelmi vonalát képezik a betegségekkel szemben.

Néhány korábbi egereken végzett kutatás azt mutatta, hogy a chaga gyógygomba elősegítheti a citokinek termelődését, ezáltal az immunrendszer sejtjei könnyebben kommunikálhatnak egymással.

7, Harc a gyulladások ellen

Amikor a szervezet harcol a betegségekkel szemben, segítséget nyújt a gyulladás. Azonban néha a gyulladás egy krónikus betegség jele is lehet. Néhány krónikus betegség, mint pl. a reumatoid artritisz, kapcsolatban van a gyulladásokkal.

A chaga gyógygomba segíti a gyulladások elleni küzdelmet, ezért ígéretes hatása lehet autoimmun betegségek esetén is.

8, Vércukorszint csökkentés

A chaga gyógygombának szerepe lehet a cukorbetegség elleni küzdelemben is. Genetikailag módosított rágcsálóknál cukorbetegséget és elhízást váltottak ki és 8 héten keresztül chaga gyógygomba kivonatot adtak nekik, melynek hatására a rágcsálóknál csökkent a vér glükóz szintje.

9, Gyógyszerek mellékhatásainak csökkentése

A kutatások ugyan még gyerekcipőben járnak, azonban néhányan arra utalnak, hogy a chaga gyógygombának fontos szerepe lehet bizonyos gyógyszerek mellékhatásainak megelőzésében (pl. kemoterápiás készítmények, sugárkezelés, stb.).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!