Ahhoz, hogy a chaga túlélje a zord időjárási viszonyokat, a chaga különböző természetes vegyületeket sűrít saját védelmére és ez erejének forrása. A fa erősítésére és gyógyítása érdekében, hatásos fitokémiai anyagokat termel, például szterineket, fenolokat és enzimeket. Kutatók chagával kezeltek beteg fákat, hogy azok vissza nyerjék erejüket. Az emberre is jó hatással vannak ezek a fitokémiai vegyületek és tápanyagok.

Dús tápanyagtartalom

A chaga ereje abban rejlik, hogy tartalmazza a fák tápanyagát, azok erőforrását. Különleges, igazán hatásos vegyületeknek köszönhetően a fák jóval tovább élnek, mint a gyógynövények. Egyes fák akár tíz ezer évig is elélhetnek, így a legerősebb élőlényeknek tekinthetjük őket. Ezt az erőt központosítja a chaga. Tartalmaz B-vitaminokat, flavonoidokat, fenolokat, ásványi anyagokat és enzimeket. Pantoténsavban is rendkívül gazdag (a világon az egyik legjobb forrása), mely elengedhetetlen az ön mellékveséje és emésztő szervei számára. Továbbá, nagy mennyiségű riboflavint és niacint is tartalmaz.

Különösen gazdag fenolokban melyek pigmentszerűek. Ezek a fenol vegyületek kromogén komplex-ként ismertek. Chaga súlyának 30%-a kromogén komplexből áll. A kromogén komplex mindenfajta szövet védelmére igen alkalmas, és csak a chagában található. Krém formában a kromogén komplex segíti megvédeni bőrét. Bőrre kenve a barnulást is segíti, hiszen melanint tartalmaz, a sötét bőrért felelős pigmentet.

A chaga vadon eredetű ásványi anyagokat tartalmaz, különösen rezet, kalciumot, káliumot, magnéziumot, cinket és vasat. Ha ez nem lenne elég, leghatásosabb összetevőjéről még nem is tettünk említést, a szuperoxid dizmutázról (SOD). Az SOD egy enzim, mely igen hatékony! Az oxidáció megállításában játszik szerepet, különösen a szingulett oxigén nevezetű szabadgyök mérgező hatásának megakadályozásában. A szingulett oxigén felelős a szövetek eloxidálásáért és megkárosításáért, mely az öregedéssel jár. Ez ugyanaz az oxigén, amitől a szögek elrozsdásodnak. Az SOD blokkolja a potenciális károkat, a szingulett oxigén visszafogásával. A chaga SOD tartalma grammonként igen magas. Ez magyarázza évezredekre visszanyúló felhasználást, mint fiatalító szer. 

Az ókori Kínában a hosszú élet kulcsának tartották

A legfontosabb dolog, amivel tisztában kell legyen, az hogy a chaga az egész testre pozitív hatással van. Szibériában naponta isszák, ez hosszú életük titka. A chagát rendszeresen ivók elélnek 85-100 évig is, míg az inuitok, akik nem fogyasztanak chagát, átlagosan csak 50 évet élnek. Ez mutatja, hogy természetes fitokémiai vegyületek, melyeket a chagából nyerhetünk, igenis pozitív hatással vannak a szervezetre. De ha ez még nem lenne elég, további kultúrákban is találunk példát hagyományos használatára. Az ókori Kínában a hosszú élet kulcsának tartották. Japánban és Koreában naponta fogyasztják, és meg is látszik rajtuk. Szibéria, Oroszország és Kelet-Európa nagy részén egy mindennapos, elengedhetetlen ital. Noha az Egyesült Államokban megvan szabva, hogy milyen egészségügy előnyöket tulajdoníthatunk egyes élelmiszereknek, de ezt biztosan kijelenthetjük: a chaga már rég óta elengedhetetlen részét képezte a hosszú életű orosz, japán és koreai parasztok étrendjének. Ezek a falusi emberek nap mint nap fogyasztják ital formában. Sokkal jobban kedvelik, mint az általunk megszokott teát vagy kávét. Kitisztító hatása miatt, a primitív Szibériában szappan víznek hívták, noha íze kellemes, a tea és kávé keverékéhez hasonló.

Moszkva Orvostudományi Akadémiája is elismeri a chagát.

Alexander Solthenitzyn írt a chaga pozítiv hatásairól Rákosztály című könyvében. A könyv főszereplőjére pozitív hatással volt a gomba. Ezzel egy időben Moszkva Orvostudományi Akadémiája is elismerte a chagát 1955-ben. Az oroszok nap mint nap használják a gombát. A chaga oroszország „állami titka”. Az orosz nép erőnlétének titka, beleértve orosz világbajnok atlétákat, akik felülkerekedtek Amerika és a többi ország kiemelkedő sportolói fölött. Szóval az oroszok, szibériaiak, lengyelek, románok, koreaiak, japánok és kíniak mind használják. Már csak ez mutatja a chaga fontos szerepét az ember étrendjében.

Az oroszok rájöttek, hogy egyes növények védik a szervezetet, stressz és betegségek ellen. Ezeket a növényeket adoptogéneknek nevezték el. Felfedezték, hogy a chaga a legerősebb ismert adoptagén. Az öregedés és krónikus betegségek elleni harc alapját képezi a chaga. Most már ön is élvezheti a chaga egészségügyi előnyeit!

A vad chaga a legerősebb „adoptogén”

A Szovjetunióban 1950 óta körülbelül 3000 kísérletet hajtottak végre 1200 kutató segítségével közel 500.000 teszt alanyon. Az adoptogének hatásait kivizsgálását tűzték ki céljukként. Az adoptogén egy olyan kémiai anyag, mely befolyásolja az szervezet reakcióját a stresszre. A tesztek eredményei 40 évig Szovjet állami titkok maradtak. A Szovjet kormány napi adagot adott adoptogénekből atlétáknak, asztronautáknak és egyéb állami elitnek, szellemi és fizikai kepeség növelése végett. Az egyik adoptogén ezek közül a chaga volt. Sőt, az összes adopotgén közül a chaga volt a legeffektívebb. Manapság úgy tartják a betegségek 80% stressz miatt alakul ki.

A chaga fogyasztásnak változó és egyedi módjai vannak

Különböző formában fogyaszthatunk chagát. Többek között tabletta, nyelvalatti oldat formájában, nyírfakérge-chaga teát (lila maca gyökérrel). A tea egy kellemes, ívásra kész ital, amit pohárméretű üvegben árulnak. Csokiszerű szirup formájában is kapható, illetve arc és testkrém is kapható. Fontos hogy eredeti chaga alapú terméket használjon, mely nem tartalmaz vegyszereket vagy oldószereket. Az igazi vad chaga, ami megfelelően erős. Gyógynövények Királya, Halhatatlanság Gombája, Az Erdő Gyémántja, A növények királya, és az Istenek Ajéndéka,; a fenti megnevezések egyike, amit keresni kell, erről tudjuk, hogy igazi vad chagát vásárolunk. Ez az erdei növény igazán hihetetlen. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!