A méltán rosszhírű gyilkos galóca Európában a gombákkal történő gyógyítás fejlődését évezredeken át sikeresen akadályozta, pedig sokkal több mérges növény van, mint amennyi mérges gomba. A fákról nem is beszélve, hiszen azok döntő többsége mérgező. Mégis az mondjuk, „fűben-fában orvosság", bár Shakespeare Lőrinc barátja már a fákat okosan nem említi: „A természet kegyelmét ontja bőven, a fűben, a virágba, a kőben".

Ismerkedjünk meg kicsit a gyógygombákkal.

1, Chaga gomba

A gyógygombák hatalmas népszerűségnek örvendnek a Távol-Keleten, az utóbbi években a modern orvostudomány is feltárta gyógyító tulajdonságaikat.

Otthona Szibéria, Kína és Japán. Szibériában gyógyitalt készítenek belőle mind a mai napig és Isten ajándékának nevezik.

Fák törzsén nő, meglehetősen nagyra, kemény kéreg van, távolról úgy néz ki, mintha a fa része lenne. Telis tele van B vitaminokkal és bőven tartalmazza a supeoxid dismutas enzimet (SOD), ami az egyik legerősebb antioxidáns hatású anyag a világon. Erősen támogatja az immunrendszer működését és csökkenti a magas vércukor értékeket.

2, Maitake (Grifolia frondosa)

Természetes előfordulási helyei: Észak Amerika és Japán. Barnás, vékonyka lemezei virágcsokor alakba rendeződnek, ezért nevezik az erdők barna virágcsokrának is.

A régi Japánban „táncoló gombának” is nevezték, mert aki megtalálta, az örömében táncra perdült, mert a gomba olyan értékes és ritka volt.

Valóban a modern klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy erős adaptogén hatása révén az immunrendszer működését hatékonyan támogatja, a magas vércukor értékeket csökkenti.

3, Reishi (Ganoderma lucidum)

Vörös színű, fényes felszínű, kis fantáziával az emberi fül formáját idéző gomba, ami a fák törzsén él. 

A régi Kínában Lingzi-nek nevezték, amit talán úgy lehetne fordítani, hogy a „Növényvilág Szelleme”.

A korai dinasztiák korában a „Halhatatlanság Gombájának” nevezték. 

A modern tanulmányok megerősítették, hogy jótékonyan hat a belső elválasztású mirigyek működésére, javítja a  szív és a keringési rendszer, valamint a tüdő funkcióit és biztosítja központi idegrendszerünk kiegyensúlyozott működését.

4, Tremella (Tremella fuciformis)

Csoportosan elhelyezkedő, fehér, nyálkás lemezei révén semmivel nem összetéveszthető gomba. A fák törzsén él, és Japánban és Kínában a nők a szép bőr gombájának tartják. A bőr szépségét és egészségét, rugalmasságát, magas szabad gyök fogó hatású poliszacharidjainak tulajdonítják a modern vizsgálatok.

5, Shiitake (Lentinus edodes)

Világos barna, gyümölcsös illatú, kiváló ízű gomba. A Ming dinasztia idejében a híres kínai orvos, Wu Juei (a legenda szerint több száz évig élt) szerint a Chi energia áramlását segíti a leghatékonyabban a szervezetünkben.
A szív és a légző rendszere egészsége mellett javítja a máj és az immunrendszer működését, csökkenti a koleszterin szintjét is a vérben.

6, Cordyceps (Cordyceps sinensis)

A gomba őshazája Kína, Tibet és Nepál. A gomba spórái a hernyóba kerülnek, azt belülről felfalják, miközben a kialakult gombatelepek a hernyó formáját veszik fel. Ez tehát egy rovar patogén gomba faj. A kínai és tibeti tradicionális orvoslás évezredek óta használja kimerültség, fáradékonyság, csökkent fizikai teljesítőképesség eseteiben.

A modern kutatások a keringési rendszer és a légzésfunkciók határozott javulását mutatták ki erős adaptogén hatása  mellett.

7, Royal Agaricus (Agaricus blazei)

Ennek az étkezési gombának a hazája Brazília. Ott Cogumelo do sol a neve. 

Brazíliában, ahol a világ legnagyobb gyógynövény kincse van napjainkban, a herbalisták betegség megelőző, fizikai kondíciót javítós hatása miatt alkalmazzák.

A modern vizsgálatok azt mutatták, hogy a gomba különösen gazdag béta-glukánokban, melyek hatékonyan támogatják az immunrendszer működését, csökkentik a vércukor és a koleszterin szintjét is. 

8, Lion's Mane (Hericium erinaceus)

Természetes hazája Észak-Amerika és Kína. Kínában Hou Tou Gu a neve és emésztést elősegítő, általános erőnlétet javító hatását emelik ki. A gombatest hófehér, vastagabb fonalak együtteséből áll, erős fantáziával emlékeztet az oroszlán sörényére.

A modenr vizsgálatok szerin az idegsejtek anyagcseréjét és regenerációját támogatja, ezáltal biztosítva agyunk egészségét még idősebb korban is. 

9, Coriolus (Coriolus versicolor)

Ez a sokszínű, egyesek szerint pulykaszemre emlékeztető gomba szintén a fák törzsén, az erdők mélyén él. A tradicionális kínai orvoslás szerint a gomba rendszeres fogyasztásával a szervezetet energetizálja, vitalizálja. A legrégebbi időkben ezt is a „Halhatatlanság Gombájának” tartották. 

A modern vizsgálatok a gomba májvédő hatását igazolták,  és az immunrendszert is hatékonyan támogatja.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!