Az ősi kínaiak a kombuchát a „halhatatlanság elixírének” nevezték egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt.

Szimbiózisnak nevezzük az olyan, esetünkben mikroba közösséget, ahol a különböző mikrobák nem egymás ellenében, hanem egymásra javára ténykednek. A kombucha tehát nem gomba, hanem speciális gombák és baktériumok szimbiózisa által kialakított életközösség, ami a telepeket alkot. 

A kombucha a népi gyógymód szerint erősíti az immunrendszert és segít leküzdeni bizonyos betegségeket (pl. rák, ízületi gyulladás, stb.).

A kombucha kultúrák számos jótékony gomba törzset tartalmaznak, a legmeghatározóbb a Fungus japonicus, melyek a cukrot alkohollá alakítják. A Gluconacetobacter xylinus baktériumok pedig az alkoholt ecetsavvá fermentálják, így csökkentik alkoholtartalmát és növelik a benne lévő probiotikumok számát.

A gombák és a baktériumok közössége az édes fekete tea főzet tetején egy kocsonyás telepet alkot. Ez a fermentációs kultúra számos jótékony hatású anyagot termel. Észak Kínában (Mandzsúria) már kb. 2200 éve ismerik és használják, míg velünk, európaiakkal az oroszok ismertették meg kb. 120 évvel ezelőtt.

A recept a következő. Egy liter vízhez kell adni egy teáskanálnyi mennyiségben fekete teát és ezt meg kell főzni (kb. 5 percig). Utána le kell szűrni és hozzá kell adni kb. 10 dkg cukrot. Ha az ital kihűlt, akkor a kombucha tenyészetből kb. 10 ml-t kell hozzá adni, majd tiszta vászonkendővel le kell kötni az üveg szárát és kb. két hétig a kamrában egy polcra kell helyezni. Ezután lehet az italt fogyasztani, illetve a tetején lévő telepet egy másik teába helyezve a folyamatot mindaddig fenn tarthatjuk, amíg a telep véletlenül el nem szennyeződik más mikrobákkal, mert nem voltunk elég gondosak (nem tiszta üveget használtunk, stb.). 

A Nobel-díjas orosz író, Szolzsenyicin, amikor Szibériában raboskodott, akkor az ő, és az ottani orvos vélekedése szerint gyomorrákot kapott. Semmilyen gyógyszerrel nem kezelték a betegségét, öngyógyítást végzett kombucha teával és teljesen meggyógyult.   

A fermentált kombucha ital természetes savakat, aktív enzimeket, aminosavakat, probiotikumokat és antioxidáns polifenolokat tartalmaz. A legfontosabb savak: ecetsav, vajsav, usnic sav, oxálsav, almasav, glükonsav, tejsav.

A kombucha italt leggyakrabban cukrozatlan zöld, fehér vagy fekete teában állítják elő. A még jobb fermentáció eléréséhez érdemes egy kevés kis mézet adagolni hozzá, de ne sokat, mert a túl sok méz megzavarhatja a gomba kultúra stabilitását. A benne lévő cukor legnagyobb része organikus savakká alakul, így nem provokál hirtelen inzulinválaszt, glikémiás indexe alacsony és nem okoz gyulladást sem. 

Ízületvédő hatás

A kombucha meglehetősen sok glükozamint tartalmaz, így segít megőrizni az ízületek épségét. A glükozamin elősegíti a hialuron sav termelődését, ami szintén támogatja az ízületek normál működését. 

Segíti az emésztést, immunrendszer erősítő

A kombucha ital sok probiotikumot tartalmaz, ami segíti a belek működését és megszabadítja beleinket a parazitáktól és más kórokozóktól. A Candida visszaszorításában is fontos szerepe lehet. A kombuchában lévő egészséges mikroorganizmusok erősítik a szervezet védelmi rendszerét.

Méregtelenítés

A kombucha italban lévő enzimek és organikus savak segítik a szervezet méregtelenítő funkcióit, ezáltal csökkenti a máj, hasnyálmirigy és vesék terhelését. 

A kombuchában található cukorsavnak sokan anti-tumor hatást tulajdonítanak. Ronald Reagan amerikai elnököt annyira megérintette Alekszandr Szolzsenyicin írása a kombucha gombáról, hogy ő is alkalmazta rákbetegsége gyógyítására 1987-ben. Hivatalosan soha nem erősítették meg, hogy a volt elnök használta a kombuchát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!