Japán észak-keleti részén és Észak-Amerikában őshonos, a japán konyhaművészet fontos részét képezi. Kínában szintén nagyon népszerű, a tradicionális kínai medicina évszázadok óta használja különböző betegségek gyógyítására. 

Rákpusztító hatás

Humán klinikai vizsgálatok is azt igazolták, hogy a maitake gyógygomba bizonyos része, az MD-frakció gátolja a rákos daganatok növekedését. A bokrosgomba egyes összetevői növelik az immunrendszer specifikus sejtjeinek aktivitását, így pl. az interleukin termelődését, s ennek köszönhető a rákpusztító hatás, valamint a kemoterápia mellékhatásainak kiküszöbölése.

Sokan a maitake gyógygombát (grifola frondosa) a világ legértékesebb gyógyító gombájaként tartják számon.

Immunrendszer erősítés

A maitake gyógygomba béta-glükánoknak nevezett poliszacharidokat tartalmaz, melyek stimulálják a neutrofilek, T-sejtek és makrofágok termelődését. Ezek az immunsejtek harcolnak a különböző kórokozók ellen (vírusok, baktériumok, stb.). 

Vércukorszint csökkentés

Több korábbi kutatás eredményei igazolták, hogy a maitake gyógygomba x-frakciója (sx-frakció) képes csökkenteni a vércukorszintet, valamint az inzulin rezisztencia kialakulását. A maitake gyógygomba glikémiás indexe alacsony. 

Vérnyomáscsökkentés

Egy 2002-es tanulmány azt mutatta, hogy a maitake gyógygomba kivonattal kezelt egerek vérnyomása jelentősen csökkent a kontrollcsoport tagjaihoz képest (az egerek vérnyomása négy óra alatt 200 Hgmm-ről 115 Hgmm-re csökkent).

Fogyás

100g nyers maitak gomba 37 kcal-t tartalmaz és teljesen zsírmentes. Ugyanebben az adagban található 2,7g rost, ami hozzájárul az eredményes fogyáshoz. 

Koleszterincsökkentés

Egy 2011-es tanulmány adatai szerint a maitake gyógygomba kivonattal etetett kísérleti egerek koleszterinszintje szignifikánsan csökkent a kontrollcsoportéhoz képest. 

Tápanyagokban gazdag

100g bokrosgomba 1,9g fehérjét, B-vitaminokat, magnéziumot, vasat, mangánt, szelént, cinket, káliumot, rezet és foszfort tartalmaz.   

Sokan értékesebbnek tartják a jól ismert ganoderma gyógygombánál is.  

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!