A természetgyógyászok gyakran használják ezt a kifejezést, ideje hát, hogy tisztázzuk, mit is jelent valójában.

Adaptogén hatású gyógygombák

Talán Israel J. Brekham meghatározása a legpontosabb. "Az adaptogén hatások széleskörű gyógyító képesség gyűjtőfogalmába tartoznak. Az adaptogén hatású növények vagy gyógygombák megvédik sejtjeinket a stressz káros hatásaitól, csökkentik a radioaktív sugárzás sejtromboló hatását, segítik a szervezetbe került különböző méreganyagok (permetszerek, vegyszerek) hatékony eltávolítását, és növelik az általános ellenálló képességet".

Sokan még ma is az állítják, az immunrendszer működése nem javítható. Ez nyilvánvalóan nem igaz. Akinek volt már ajak herpesze, az megtapasztalhatta maga is, hogy pl. ha az adaptogén ginzeng teát iszogatta közben, akkor a herpesz fele annyi idő alatt gyógyult.

Ha az adaptogén hatás nem létezik, akkor miért volt kötelező az orosz kozmonautáknak naponta kevés ginzenget is elfogyasztaniuk az űrben?

Az sem mindegy, hogy valaki egy influenzával két hétig nyomja az ágyat, majd még hetekig kínlódik a bakteriális szövődményekkel, (torokgyulladás, középfülgyulladás, bornchitis) vagy pedig 4-5 napon belül szövődménymentesen meggyógyul.

A gyógyszergyárak is próbálkoznak az adaptogén hatással. Erre szolgálnak a különböző multivitamin készítményeik, de ezek meg sem közelítik a természetes gyógynövények, gyümölcsök, gyógygombák adaptogén hatását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!