A shiitake gyógygomba (vagy tölgyfa gomba, feketeerdő gomba) egy barna színű, ehető gomba, mely Japánban, Kínában és Koreában őshonos. Az emberiség több mint 1000 évvel ezelőtt kezdte meg termesztését, frissen és szárítva is nagyon népszerű Ázsia keleti részén. A maitake gyógygombához hasonlóan a tradicionális kínai medicina a shiitake gyógygombát is előszeretettel használja gyógyító célból. 

Észak-Amerikában és Európában is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez a rendkívül ízletes, tápanyagokban gazdag, érdekes állagú gomba. A legtöbben valóságos szupertáplálékként tekintenek a shiitake gyógygombára.

Kutatások szerint a shiitake gyógygomba erősíti az immunrendszert, segíti az immunrendszer természetes működését és csökkenti a vér koleszterinszintjét.

A shiitake gyógygomba legismertebb gyógyító tulajdonságai

1, Immunrendszer erősítő, anti-tumor hatás

A Sloan-Kettering Cancer Center vizsgálatai szerint a shiitake gomba tartalmaz egy lentinan nevű aktív hatóanyagot (egy bizonyos béta-glükánt), mely erősíti az immunrendszert és képes aktiválni azokat a sejteket, melyek gátolják a rákos daganatok növekedését. 

Egy 2011-es tanulmány (Chinese University of Hong Kong) azt találta, hogy a shiitake gomba kiváló forrása az antioxidáns szelénnek, mely fontos szerepet tölt be a rákkeltő szabad gyökök semlegesítésében. 

2, Koleszterincsökkentés

A svéd Lulea University of Technology kutatói szerint a shiitake gyógygombában található „eritadenine” vegyület képes csökkenteni a vér koleszterinszintjét. Más kutatások (Obihiro University of Agriculture, Veterinary Medicine, Japán) is hasonló eredményre jutottak a shiitake gyógygomba koleszterincsökkentő képességével kapcsolatban.

3, Trombózis megelőzése

A shiitake gyógygomba igen gazdag egy „lenthionine” nevű vegyületben, mely gátolja a vérlemezkék összetapadását, ezáltal fontos szerepük van a trombózis kialakulásának megelőzésében. 

4, Egészséges fogyás

100g főtt shiitake gomba kb. 56 kcal-t tartalmaz. Zsír egyáltalán nem található benne, ezzel szemben kb. 2g élelmi rostot tartalmaz, glikémiás indexe pedig nagyon alacsony. Mégsem szabad túl sokat fogyasztani belőle, mert nagyobb mennyiségben hasmenést okozhat.

5, Rézben gazdag

100g shiitake gomba kb. 0,9mg rezet tartalmaz, ami egy felnőtt napi szükséges bevitelének közel fele. Eza mennyiség tehát meglehetősen sok, a shiitake gyógygomba a világ egyik legjobb természetes rézforrása. A réz egy nagyon fontos nyomelem, mely a vassal (amit a shiitake gomba szintén tartalmaz) együtt szinergikus hatást vált ki. A rézhiány anémiához (vérszegénység), idő előtt őszülő hajhoz és csontritkuláshoz vezethet.

100g shiitake gyógygomba tartalmaz:
-    56 kcal energiát
-    2g rostot
-    0,9mg rezet
-    1,6g fehérjét
-    B-vitaminokat
-    ezen felül káliumot, foszfort, vasat, mangánt  
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!