A lecitin jótékony hatásai

A lecitin, amelyet eredetileg Theodore Nicolas Gobley izolált a tojássárgájából, egy olyan gyakran használt kifejezés, amellyel leírható bármelyik, pozitív egészségügyi hatással bíró, zsírt tartalmazó vegyület, amely természetes módon található meg számos növényben és állatfajban.

Milyen hatással van a szív- és érrendszerre?

Mivel jó hatással van a szívre, így a lecitin visszafordítja és megakadályozza azoknak a problémáknak a kialakulását, amelyek a szívkoszorúér betegség miatt alakulnak ki. Mindenki számára, aki hajlamos a szív- és érrendszeri betegségekre, létfontosságú az, hogy az erekben lehetőleg ne rakódjon le a koleszterin és más zsírféle. A lecitin által biztosított nedvesség miatt az erek belső felülete csúszóssá válik, így a nagy zsírrészecskék nehezebben tapadnak meg rajtuk. Ha ezek a zsírrészecskék nem tudnak megtapadni az erekben, akkor végül a májba kerülnek, ami feldolgozza és energiává alakítja át őket. A lecitint tartalmazó étrend-kiegészítő javítja a vérkeringést, ezáltal megakadályozza a vérrögök kialakulását, valamint segít a máj egészségének fenntartásában is, mivel megszabadítja a szervezetet a felesleges zsírtól és a felesleges többletenergiát biztosító anyagoktól. A lecitinről úgy gondolják, hogy pozitív hatással van a májkárosodásra, és elősegíti a máj helyreállítását az olyan problémák esetében is, mint a túlzott mennyiségű alkohol vagy más méreganyagok fogyasztása.

A szója lecitin köztudottan csökkenti a rossz koleszterin és a trigliceridek mennyiségét a szervezetben. Továbbá a szója lecitin növeli a szervezetben a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, és jótékony hatásai miatt segít a már gyógyszeres kezelés alatt álló betegeknek a magas koleszterinszint kezelésében. A lecitin használatának számtalan pozitív hatása van, de kifejezetten a legjobb hatással az idegrendszerre és a vérkeringésre van.

Védelmet nyújt a sejtek számára

Az emberi szervezetben minden egyes sejtnek fontos alkotóeleme a lecitin. Alapvető fontosságú a sejtek felépítése szempontjából, mivel megakadályozza, hogy a sejtek membránrétege megkeményedjen. Ha a sejtek egészségesek, akkor a szervezet is egészségesebb lesz, és a membránréteg rettentő fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. A sejtek védelme elengedhetetlen a szervezet ellenállóképességének fenntartása szempontjából, mivel a legtöbb betegség a károsodott, legyengült sejteket támadja meg először. A foszfolipideket, mint például a lecitint, bizonyos mennyiségben a szervezet főbb szervei állítják elő (mint például a szív, a máj és a vese), de természetesen szedhető étrend-kiegészítő formájában is, így fokozhatóak a lecitin jótékony hatásai.

Helyreállítja a májat és védi az artériákat

Amellett, hogy a lecitin jó hatással van a szív- és érrendszerre, vannak arra utaló jelek, hogy ez az anyag képes helyreállítani a károsodott májat, valamint képes működésre bírni az olyan neurológiai funkciókat, mint a memória, ezáltal javítja az agy hatékonyágát. Mivel a lecitin alapvetően zsírból épül fel, ezért a szervezetben sokszor védőrétegként működik, mivel megvédi és megerősíti a membránréteget, valamint megakadályozza, hogy az erekben lerakódjanak a káros anyagok. A membránréteg megkeményedése negatív hatással van a sejtekre és azok működési mechanizmusára is, viszont a lecitint tartalmazó étrend-kiegészítő szedésével a membránréteg természetes módon rugalmas marad. Az érszűkülettel diagnosztizált betegeknél például gyakran kezdenek lecitines kezelést azért, hogy visszafordítsák az érszűkület negatív hatásait.

Lecithin 1200mg 100 lágykapszula Lecithin 1200mg 100 lágykapszula Stressz, idegrendszer

Javítja a memóriát

A lecitinről kimutatták, hogy nem csak a szívre, a keringésre és az anyagcserére van jó hatással, de még a memóriát és a tanulási képességeket is javítja. A lecitin agyra gyakorolt jótékony hatásait vizsgáló tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy az étrend-kiegészítőt szedőknél nagyobb az esélye a memória-, valamint a speciális információkra való emlékezési képesség javulásának. A lecitin agyra gyakorolt jótékony hatásai biztatóak az olyan betegekre nézve, akiket Alzheimer-kórral vagy más, memória-specifikus neurológiai problémával diagnosztizáltak. Ha jó a memória és az emlékezőképesség, akkor az az agy általános egészségének egyik biztató jele, és pozitív hatása az irány-meghatározásra és a kognitív gondolkodási folyamatokra is kiterjed.

Összegzés

A lecitin tehát segíthet abban, hogy a szervezet gyorsabban felépülhessen bizonyos betegségeket vagy problémákat követően, valamint megelőző hatású is. Akiknek a kórtörténetében fordult már elő bármilyen neurológiai vagy szív- és érrendszeri probléma, azok a lecitin étrend-kiegészítő szedésével csökkenthetik az esélyét annak, hogy a probléma a jövőben újból kialakuljon. Ez azt jelenti, hogy a lecitin kiváló preventív anyag. Hogy a legjobb hatással legyen a szervezetére, a lecitint tartalmazó étrend-kiegészítőt fogyassza rendszeresen.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!