A lecitin jótékony hatásai

A lecitin, amelyet eredetileg Theodore Nicolas Gobley izolált a tojássárgájából, egy olyan gyakran használt kifejezés, amellyel leírható bármelyik, pozitív egészségügyi hatással bíró, zsírt tartalmazó vegyület, amely természetes módon található meg számos növényben és állatfajban.

Milyen hatással van a szív- és érrendszerre?

Mivel jó hatással van a szívre, így a lecitin visszafordítja és megakadályozza azoknak a problémáknak a kialakulását, amelyek a szívkoszorúér betegség miatt alakulnak ki. Mindenki számára, aki hajlamos a szív- és érrendszeri betegségekre, létfontosságú az, hogy az erekben lehetőleg ne rakódjon le a koleszterin és más zsírféle. A lecitin által biztosított nedvesség miatt az erek belső felülete csúszóssá válik, így a nagy zsírrészecskék nehezebben tapadnak meg rajtuk. Ha ezek a zsírrészecskék nem tudnak megtapadni az erekben, akkor végül a májba kerülnek, ami feldolgozza és energiává alakítja át őket. A lecitint tartalmazó étrend-kiegészítő javítja a vérkeringést, ezáltal megakadályozza a vérrögök kialakulását, valamint segít a máj egészségének fenntartásában is, mivel megszabadítja a szervezetet a felesleges zsírtól és a felesleges többletenergiát biztosító anyagoktól. A lecitinről úgy gondolják, hogy pozitív hatással van a májkárosodásra, és elősegíti a máj helyreállítását az olyan problémák esetében is, mint a túlzott mennyiségű alkohol vagy más méreganyagok fogyasztása.

A szója lecitin köztudottan csökkenti a rossz koleszterin és a trigliceridek mennyiségét a szervezetben. Továbbá a szója lecitin növeli a szervezetben a HDL, vagyis a jó koleszterin szintjét, és jótékony hatásai miatt segít a már gyógyszeres kezelés alatt álló betegeknek a magas koleszterinszint kezelésében. A lecitin használatának számtalan pozitív hatása van, de kifejezetten a legjobb hatással az idegrendszerre és a vérkeringésre van.

Védelmet nyújt a sejtek számára

Az emberi szervezetben minden egyes sejtnek fontos alkotóeleme a lecitin. Alapvető fontosságú a sejtek felépítése szempontjából, mivel megakadályozza, hogy a sejtek membránrétege megkeményedjen. Ha a sejtek egészségesek, akkor a szervezet is egészségesebb lesz, és a membránréteg rettentő fontos szerepet játszik a sejtek anyagcseréjében. A sejtek védelme elengedhetetlen a szervezet ellenállóképességének fenntartása szempontjából, mivel a legtöbb betegség a károsodott, legyengült sejteket támadja meg először. A foszfolipideket, mint például a lecitint, bizonyos mennyiségben a szervezet főbb szervei állítják elő (mint például a szív, a máj és a vese), de természetesen szedhető étrend-kiegészítő formájában is, így fokozhatóak a lecitin jótékony hatásai.

Helyreállítja a májat és védi az artériákat

Amellett, hogy a lecitin jó hatással van a szív- és érrendszerre, vannak arra utaló jelek, hogy ez az anyag képes helyreállítani a károsodott májat, valamint képes működésre bírni az olyan neurológiai funkciókat, mint a memória, ezáltal javítja az agy hatékonyágát. Mivel a lecitin alapvetően zsírból épül fel, ezért a szervezetben sokszor védőrétegként működik, mivel megvédi és megerősíti a membránréteget, valamint megakadályozza, hogy az erekben lerakódjanak a káros anyagok. A membránréteg megkeményedése negatív hatással van a sejtekre és azok működési mechanizmusára is, viszont a lecitint tartalmazó étrend-kiegészítő szedésével a membránréteg természetes módon rugalmas marad. Az érszűkülettel diagnosztizált betegeknél például gyakran kezdenek lecitines kezelést azért, hogy visszafordítsák az érszűkület negatív hatásait.

Javítja a memóriát

A lecitinről kimutatták, hogy nem csak a szívre, a keringésre és az anyagcserére van jó hatással, de még a memóriát és a tanulási képességeket is javítja. A lecitin agyra gyakorolt jótékony hatásait vizsgáló tanulmányok arra az eredményre jutottak, hogy az étrend-kiegészítőt szedőknél nagyobb az esélye a memória-, valamint a speciális információkra való emlékezési képesség javulásának. A lecitin agyra gyakorolt jótékony hatásai biztatóak az olyan betegekre nézve, akiket Alzheimer-kórral vagy más, memória-specifikus neurológiai problémával diagnosztizáltak. Ha jó a memória és az emlékezőképesség, akkor az az agy általános egészségének egyik biztató jele, és pozitív hatása az irány-meghatározásra és a kognitív gondolkodási folyamatokra is kiterjed.

Összegzés

A lecitin tehát segíthet abban, hogy a szervezet gyorsabban felépülhessen bizonyos betegségeket vagy problémákat követően, valamint megelőző hatású is. Akiknek a kórtörténetében fordult már elő bármilyen neurológiai vagy szív- és érrendszeri probléma, azok a lecitin étrend-kiegészítő szedésével csökkenthetik az esélyét annak, hogy a probléma a jövőben újból kialakuljon. Ez azt jelenti, hogy a lecitin kiváló preventív anyag. Hogy a legjobb hatással legyen a szervezetére, a lecitint tartalmazó étrend-kiegészítőt fogyassza rendszeresen.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!