Kínai kutatók szerint a teljes spektrumú B-vitamin (B-komplex) képes csökkenteni a stroke kockázatát. A Neurology folyóiratban közölt cikk szerint a Zhengzhou Egyetem által végzett új meta-analízis rámutat arra, hogy a B-vitamin természetes módon segíthet alacsonyan tartani a vér homocisztein-szintjét, amely segít a vérrögképződés kialakulásának megelőzésében.

Hogy erre a következtetésre jussanak, Dr. Xu Yuming és kollégái különféle adatokat vizsgáltak az 55 ezer résztvevőből 14 véletlenül kiválasztott embernél. Minden kísérletnél kimutathatóvá vált a B vitamin hatása, amikor a 6 hónapos kísérlet során különböző adagokat kaptak a páciensek. 

A B-vitamin rendszeres szedésével csökkenthető a stroke előfordulásának kockázata.

Az elsődleges minták alapján a B-vitamin mintegy 7%-kal csökkentette a stroke kockázatát, ami a homocisztein-szintre kifejtett hatásának köszönhető. Más szavakkal, amikor a B vitaminnak hála a homocisztein-szint csökken, az érelmeszesedés, valamint az artériák keményedésének és szűkülésének valószínűsége is csökken. A stroke, a szívinfarktus és a vérrögképződés kockázata is mérséklődött.

A vizsgálat tehát azt mutatta, hogy a B-vitaminnal történő homocisztein csökkentő kezelés jelentősen mérsékli a stroke előfordulását.

Csökkentse a szív- és érrendszeri betegség kockázatát, azzal hogy több természetes B-vitamint fogyaszt
A B-vitamin nélkülözhetetlen az élethez, mivel energiát termel a sejtekben. A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, melyekből, ha sokat vesz be, akkor felesleg a veséken keresztül távozik. A B12-vitamin ez alól kivételt képez.

A maximális biológia hatékonyság érdekében nagyon fontos, hogy csak természetes eredetű, teljes spektrumú B-vitaminnal egészítsük ki étrendünket, s ne a sokkal gyakoribb szintetikus fajtákkal. 

A folsav (B9-vitamin), a B2-vitamin és a B12-vitamin kulcsszerepet játszik a homocisztein metioninná történő átalakításban. Megfelelő mennyiségű folsav, B6-vitamin és B12-vitamin nélkül a konverziós folyamat nem lesz hatékony, a homocisztein-szint növekedni kezd. Tehát a folsav, B6-vitamin és B12-vitamin nagyobb mennyiségű bevitele csökkenti a homocisztein-szintet. Érdekes ugyanakkor, hogy a homocisztein szint csökkentése pl. a szívinfarktus vonatkozásában nem hozta a várt eredményt. Mindeze arra világít rá, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nem vezethetők vissza egyetlen okra (sok a rizikó faktor), melynek csak egyik, de nem kizárólagos eleme a magas homcisztein szint.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!