A B12 vitamin (más néven a kobalamin) egy vízben oldódó vitamin. Annak a nyolc vitaminnak az egyike, amely megtalálható a B-komplex vitaminban.

1. oldal:

Manapság már a B12 vitaminhiány nem számít különösebb problémának. Igazából azonban ez egy sokkal elterjedtebb probléma, mint ahogy a legtöbb egészségügyi szakember és úgy általánosságban a nyilvánosság gondolja.

Egy 2009-es jelentés szerint, amely az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban jelent meg, a B12 vitaminhiány elég gyakori a jóléti országokban, különösen az idősebbek körében, valamint a szegényebb országok népességénél is.

Valójában, a jelentés szerint az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban élő, 60 év feletti emberek körülbelül 6 százaléka szenved B12 vitaminhiányban.

Miért olyan fontos a B12 vitamin?

A B12 vitamin azért létfontosságú, mert elősegíti a vörös vérsejtek termelését, amelyek az oxigénszállításért felelősek a szervezetben. Ezen kívül azért is szükség van rá, mivel hozzájárul az idegek megfelelő működéséhez, és hogy azok egészségesek maradjanak, méghozzá úgy, hogy besegít a védő mielinhüvely kialakításában. A mielinhüvely az, amely befedi az idegeket és hozzájárul az idegi impulzusok vezetéséhez.

Továbbá a folsavval együtt segíti a sejtek anyagcseréjét, valamint a zsírsav- és az aminosav anyagcserét, illetve még a DNS szintézisre is hatással van.

Ez a B-vitamin fajta segít a szervezetnek a folsav felszívásában, amely lehetővé teszi az energiafelszabadítást.

Mivel a szervezet nem képes B12 vitamint előállítani, ezért fontos, hogy azt rendszeresen a tápanyagforrások (különösen állati eredetű táplálékok) vagy étrend-kiegészítők segítségével juttassuk a szervezetünkbe. Fontos, hogy mindig beszéljen a kezelőorvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt szedni kezdene.

Mennyi B12 vitaminra van szüksége a szervezetemnek?

A B12 vitamin ajánlott mennyisége:

Kor

Férfiaknak

Nőknek

Várandósoknak

Szoptató anyáknak

0-6 hónap

0,4 mikrogramm

0,4 mikrogramm

-

-

7-12 hónap

0,5 mikrogramm

0,5 mikrogramm

-

-

1-3 év

0,9 mikrogramm

0,9 mikrogramm

-

-

4-8 év

1,2 mikrogramm

1,2 mikrogramm

-

-

9-13 év

1,8 mikrogramm

1,8 mikrogramm

-

-

14+ év

2,4 mikrogramm

2,4 mikrogramm

2,6 mikrogramm

2,8 mikrogramm

 

A Nemzeti Egészségügyi Intézet szerint a különböző korcsoportoknak, valamint a várandós nőknek és újdonsült anyáknak eltérő mennyiségű B12 vitaminra van szüksége.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!