A középkorban a skorbut rettegett betegség volt, ami nem csak a hajósokat fenyegette, hanem a főúri udvarok lakóin kívül mindenkit.

A C vitamin bevitele amennyiben nem éri el a napi 60mg mennyiséget, akkor a skorbut előbb-utóbb kialakul.

A skorbut kiszorítása nem a megemelkedett mennyiségű gyümölcsfogyasztásnak volt köszönhető.

A 60mg C vitamin tehát nem az ajánlott napi mennyiség, csupán az a mennyiség, amit minden nap okvetlenül el kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a skorbutot megelőzhessük.

A C vitaminhoz a nyári őszi időszakokban a középkor emberei is könnyen hozzájutottak, de ez a vitamin vízoldékony, tehát a szervezet nem képes raktározni. A téli, tavaszi hónapokban ezért emberek millióit fenyegette a skorbut.

Sokan azt gondolhatják, hogy a betegség tömeges előfordulásának a gyakoriságát a több gyümölcs és zöldség fogyasztás segítségével sikerült elmulasztanunk. Nos, ez koránt sem így történt.

A skorbut, mint népbetegség akkor szűnt meg Európában, amikor a burgonya általános népélelmezési cikké vált. 

A burgonya C vitamin tartalma viszonylag magas (70-100mg 10dkg újburgonyáé, de még a kései fajtákban is 30mg van). A főtt burgonya a főzéskor a C vitamin tartalmának a felét elveszíti, de mivel viszonylag nagy mennyiséget fogyasztunk belőle, ez elegendőnek bizonyult a skorbut kialakulásának a megelőzéséhez.

Az olajban sült krumpliban azonban minden C vitamin lebomlik (túl nagy hőmérsékleten készül).

A skorbut mára újra tömeges méretekben megjelent, főleg a rosszul táplált hajléktalanoknál, illetve a gyorséttermi kaják elterjedése következtében. 

A C vitamint Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas tudósunk izolálta és bizonyította, hogy ez az anyag, aminek a hiánya a skorbutot is okozza. Mivel a szervezetünk előállítani nem tudja, de életműködéseink fenntartásához nélkülözhetetlen, a vitaminok családjába sorolható. 

Ma minimum 80mg napi C vitamin fogyasztás javasolt, de sportolókban, gyermekekben, betegség után lábadozókban, idősekben ennél sokkal nagyobb adagok ajánlottak, Szent-Györgyi Albert maga kezdetben napi 2000mg-ot fogyasztott, amit 84 éves kora után 3-4 ezer mg-ra emelt fel, Így élt egészen 93 éves koráig jó egészségben, teljes szellemi frissességben (egy meggondolatlan hideg tengervizes fürdőzés következtében kialakult tüdőgyulladás okozta a halálát 1986-ban).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!