A K2 vitaminról már harminc éve ismert, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, illetve bizonyos leukémia típusoknál elősegíti a leukémiás sejtek további differenciálódását, ezáltal azok normális sejtekké képesek "visszaváltozni".  

A K1 vitamin, amit bőven megtalálunk a zöld növényekben (brokkoli, spenót, saláta, sóska, stb.) ilyen tulajdonsággal nem rendelkezik.

A D, az A, a K2 és a C vitamin optimális aránya mellett nagyon hatékonyan védekezhetünk az influenza és a nátha vírusokkal szemben, de külön-külön ezek a vitaminok, önmagukban nem védenek.

A K2 vitamin nem a csak rákbetegségek kialakulása ellen véd, hanem a szív- és érrendszeri megbetegedések számát is jelentős mértékben csökkenti (kb. 60%-kal, Rotterdam study).

Nagyon gazdag K2 vitamin forrás a libamáj, a kacsamáj, a tojás és talán a tej is. A talán magyarázata nagyon egyszerű. Kiderült az utóbbi évek vizsgálataiból, hogy a legeltetett tehenek tejének a K2 vitamin tartalma 50-szerese az istállóban tartott és takarmánnyal etetett tehenek tejéhez képest.

A napi K2 vitamin igényünk feltehetően 45mg. Megfelelő K2 vitamin ellátottság mellett még az igen nagy adag D vitamin is elveszti toxikus hatását (több tízezer egység/nap).

A szervezetünk nem képes a K2 vitamint raktározni, noha egyértelműen zsíroldékony vitaminról van szó. Ezért naponta kell fogyasztanunk egy kis biovajat, biotejszínt, biotejet (aminek köze sincs az áruházak polcain kapható kocka tejekhez) vagy egy-két db tanyasi tojást és aki teheti, ne hagyja az asztalon a libamájat, kacsamájat soha sem.

A tehéntej A vitamin tartalma nem túl magas, viszont a legeltetett tehenek tejének magas a karotinoid tartalma (amik az A vitamin előanyagai). Ebből a szempontból kiemelendő a kecsketej, mert ennek az A vitamin tartalma négyszer magasabb, mint a tehéntejé (viszont karotinokban szegényebb, ezért a kecsketej és a sajt színe mindig fehér és soha nem sárgás árnyalatú).

Az optimális arány felnőttekben: napi 2000 IU D3 vitamin, napi 2000 IU A vitamin, napi 45mg K2 vitamin és napi 1000mg C vitamin.

Ezt kb. tíz perc napozással vagy 10dkg olajos hallal, napi 2db bio tojás, napi 2dl bio tej, vagy 2dkg bio vaj és egy marék fekete ribizli, 3 citrom, 20dkg savanyú káposzta, két szép paprika és fél liter csipke tea fogyasztásával természetesen is biztosíthatjuk.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!