Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely 8 formában található meg, ezek közül 4 tokoferol és 4 tokotrienol. Az amerikai átlag étrend gamma-tokoferolokban, míg az európaiaké inkább az alfa-tokoferolokban gazdag. A dió hozzáadása a napi étrendhez egyszerű módja az E-vitamin bevitelnek, hiszen ez a csonthéjas termés bővelkedik az említett vitaminban.

Az E-vitamin beindítja a vérkeringést

A sejt membránjai az idő múlásával egyre kevésbé rugalmasak. Amikor a vörös vérsejtek megmerevednek, nehezebben jutnak át a kapillárisokon. A legkeskenyebb kapillárisok annyira szűkösek, hogy a vörösvérsejteknek szabályosan „be kell furakodniuk”, ha át akarnak jutni rajtuk, de a ruganyosságuk elvesztésével ez aligha sikerül, ez mikrocirkulációs zavarokat okozhat.

Az E-vitamin egy rendkívül fontos antioxidáns vitamin, mely a szervezet számos területének működésére hatással van.

E-vitamin (gamma-tokoferol formájában való) napi adagolásával 5 nap elteltével már javult az erek belső falának állapota, jelentette a Journal of Nutritional Biochemistry. A vizsgálat azt is demonstrálta, hogy az E-vitamin mérsékelte az oxidatív stresszt egyik markerét, az MDA-t. (A kutatásban a résztvevők 500 mg gamma-tokoferolt, 60 mg alfa-tokoferolt, 170 mg delta-tokoferolt és 9 mg beta-tokoferolt kaptak.)

Az E-vitamin serkenti az agyműködést

Az Alzheimer-kórral küzdők általában alacsonyabb E-vitamin szinttel rendelkeznek, illetve gyakori az E-vitamin hiányból adódó károsodás a körükben. A kutatás kimutatta, hogy az alacsony E-vitaminszint így akár olyan betegségek előfutára is lehet, mint az Alzheimer-kór, vagy a demencia. A kizárólag alfa-tokoferolokon keresztül történő E-vitamin bevitel azonban növeli az esélyét az agyvérzésnek, és a kizárólag alfa-tokoferolt tartalmazó étrend-kiegészítők csökkenthetik más E-vitamin felszívódását, ezért a kutatók több fajta, vagy komplex E-vitamin szedését javasolják.

Indítsuk be a hajnövekedést E-vitaminnal

Az E-vitamin segíthet a hajhullás elleni küzdelemben, hiszen stimulálja a fejbőrben található kapillárisok működését. A vitamin étrend-kiegészítő formájában, vagy közvetlenül a fejbőrre, pakolás, vagy hajszérum formájában is, vagy akár mind a két formában egyszerre is alkalmazható, melynek hatásaképp nemcsak hajunk, de bőrünk egészségében is látható lesz az eredmény.

A diabétesz kezelése E-vitaminnal

Napi 1800 egység E-vitamin szedésével a diabétesszel küzdő betegek májfunkciója és szemük vérkeringése is határozott javulást mutatott, ráadásul az 1-es típusú diabéteszes pácienseknél megelőzte a diabétesz okozta neuropátiát. Fontos megjegyezni, hogy az E-vitamin nem okoz vércukorszint-változást, így jól alkalmazható magas vércukorszint esetén is.

Természetes E-vitamin források

A legjobb E-vitamin források a dió, pekándió, brazildió, pisztácia, tojás, a napraforgómag és a mandula. A fenyőmag, olívabogyó, spenót és a chili, vagy más paprikafajták szintén tartalmaznak E-vitamint.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!