Két vitaminról ma már biztosan tudjuk, hogy lényegében nem vitaminok, hanem sokkal inkább hormonok. 

Mindkét anyagot képes a szervezetünk szintetizálni (ami a vitaminok esetében nem lehetséges), valamint mindkét vegyület úgy hat a szervezetünkben, mint a hormonok (sejten belüli és sejtfelszíni receptorokhoz kötve fejtik ki a hatásukat, és nem más kémia reakciók katalizálása révén, mint a vitaminok).

Az A-vitamin a D3-vitaminhoz hasonlóan hormon.

A D hormonról már sokat írtam, ezért itt az ideje, hogy kicsit közelebbről szemügyre vegyük az A hormont is.

Az A hormont a szervezetünk szintetizálja a táplálék útján bevitt karotinokból. A napi igényünk 7-9 000 IU/nap. Kétségtelen, hogy magas A hormon tartalmú a spenót, a brokkoli, a tök, a tojás és a belsőségek közül a máj (hiszen mint zsíroldékony vitamin, ott is raktározódik), de a magas karotin tartalmú élelmiszerekből (sárgarépa, narancs, tök, sárgabarack) a sejtjeink könnyen képesek A vitamint szintetizálni.

Az A vitamin hatását, ha röviden akarnánk összefoglalni, akkor azt mondhatjuk, hogy az A vitamin a bőr, a hám vitaminja. De akkor hogy lehet az, hogy az A vitamin bőrvédő hatásán kívül nélkülözhetetlen a jó látáshoz (hiánya okozza a farkasvakságot), hiányában pedig oly gyakori a bűzös orrszag vagy más néven oezena, a szemszárazság, a légutak fokozott irritációja, gyulladása?

Nagyon is érthető, ha az ember fejlődéstanára gondolunk. Idegrendszerünk ugyanis érzékhámból fejlődik ki. Minden hámszövet, így az agy jellemző tulajdonsága, hogy sejtjei olyan szorosan helyezkednek el egymás mellett, hogy nem engednek be maguk közé más sejtek, így pl. ereket sem. 

Ezért van az, hogy az agyban a glia sejtek azok, amik közvetlenül érintkeznek az erek falával (vér-agy gát), és ugyan így van ez a „kihelyezett agyszövetnek” tekinthető szemben is. A retina vagy ideghártya alatt fut az érhártya és ugyan úgy, ahogy a bőrt is a bőr alatti kötőszövetekben futó erek táplálják, a szem esetében is erről van szó. Az orr nyálkahártya pedig ugyan olyan hám, mint a bőrünk, csak éppen belül van.

Tehát ezért van a sokrétű hatás: bőrvédelem, ideghártya védelem, orrnyálkahártya védelem, szájnyálkahártya védelem, szem szárazság - Sjögren szindróma elleni védelem,  légcső, hörgők nyálkahártyájának a védelme. Bizony, a hurutos megbetegedések ellen nem elég csak a C vitamin, ennél sokkal fontosabb az A vitamin megfelelő adagja.

A sokrétű hatásnak tehát egyértelműen fejlődéstani magyarázata van. Természetes módon nem lehet az A-vitamint (hormont) túladagolni, bár zsíroldékony és a máj sokat képes raktározni belőle.

Néhány közlés volt az irodalomban, amikor valakik hosszú éveken át naponta többszázezer IU A-vitamint szedtek, melynek következtében súlyos májkárosodás alakult ki náluk. Sokkal jellemzőbb inkább a krónikus A hipovitaminózis, ami nagyon sok embert érint. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!