A hivatalos álláspont szerint, ha valaki ideális táplálkozást folytat, akkor számára nincs szükség semmilyen étrend-kiegészítőre.

Most tekintsünk el egy kis időre attól a nem éppen mellékes kérdéstől, hogy mi is az ideális táplálkozás és fordítsuk figyelmünket azokra a tanulmányokra, amik az utóbbi 10-20 évben megjelentek ebben a témában. 

Modern világunkban a megtermelt ételek többsége elveszített tápanyagtartalmának legnagyobb részét.

Már az ókorban, de még inkább a középkorban jól ismert tény volt, hogy a földet bizonyos időszakokban pihentetni kell, mert különben benne satnya, rossz minőségű terményt lehet csak nevelni. 

Ennek a tudománya ma minden agráregyetemen alapvető tananyag, de lássuk csak a tényeket.

Az intenzív mezőgazdasági kultúrák elterjedése (zöld forradalom) nem csak azt eredményezte, hogy a terméshozamok drámai mértékben megnövekedtek, hanem azt is, hogy ezekben a növényekben az ásványi anyagok, nyomelemek mennyiségre drámai módon lecsökkent. Egy brit tanulmány szerint a tej réztartalma kb. 90%-kal, a húsoké több mint 50%-kal, a zöldségeké pedig több mint 75%-kal csökkent. 

Anglia messze van, nálunk biztosan más a helyzet, gondolhatnánk, ha nem ismernénk a Gödöllői Egyetem ide vágó,

2004-es tanulmányát, ami azt bizonyította, hogy  a vizsgált, majdnem 25 éves időszakban a búzában a nyomelemek mennyisége a felére csökkent,  a répafélék esetében ez a csökkenés 75% volt, a  burgonyánál 86,5%, az árpánál 37,5%, míg a kukoricánál majdnem 19%.

A mikrotápanyagok hiánya tehát teljesen nyilvánvaló, de mi a helyzet a vitaminokkal?

A D vitamin (ami valójában nem is vitamin, hanem hormon) szintézisében a napfény UV sugarainak meghatározó szerepe van a szervezetünkben. Annak a napfénynek, ami elől ma el kell bújnunk vagy 50-es, 100-as faktor számú fényvédő krémekkel kell védekeznünk.

Ha ezt tesszük, hogyan gondolhatjuk, hogy szervezetünkben elégséges mennyiségben képződik a D hormon? A válasz egyszerű: sehogy. A D hormon hiánya ma a felnőtt lakosság több mint 80%-ában kimutatható, annak minden káros következményeivel együtt: csontritkulás, csökkent ellenálló képesség, gyenge immunrendszer, elhízás, rák, cukorbetegség, stb. Sajnos a többi vitamin vonatkozásában is hasonló a helyzet. A szélsőséges diétáknak, az eltorzult étrendnek, a szegénységnek a következtében manapság újra megjelent a skorbut (extrém C-vitamin hiány okozta betegség), a túlzott alkoholfogyasztás miatt a B6 vitamin hiánya, de a többi vitamin vonatkozásában sem túl jó a helyzet.

Hazánkban a talaj nagy része jódban és szelénben nagyon szegény, következésképpen az itt termelt növényekben, illetve az itt hizlalt állatokban is kevés a jód és a szelén. A lakosság nagy része tehát jód és szelén hiányban szenved. A KISSEL-10 tanulmány szerint napi 200 mikrogramm szelén Q-10-zel kombinálva idős svéd emberekben a szív- és keringési rendszer betegségeiből származó elhalálozást 53%-kal csökkentette (a tanulmány több mint 7 évig tartott és nagyon precízen dokumentált).

Ne áltassuk magunkat. Anélkül, hogy az ideális étrendet akár csak meg is próbálnánk pontosan meghatározni, nyugodtan kijelenthetjük, napjainkban szükség van a jó minőségű étrend-kiegészítők rendszeres használatára, sőt, a globális tendenciákat figyelve, levonhatjuk azt a következtetést, hogy nincs a Földön olyan régió már, ahol természetes módon hozzá juthatunk azokhoz a javakhoz, amik nélkülözhetetlenek egészségünk fenntartásához.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!