Itt az ősz és újra nagyon sokan panaszkodnak hurutos betegségekre, melyek megkeserítik a mindennapjaikat. De hogyan lehetséges ez, hiszen én sok C vitamint fogyasztok? – kérdezik többen is. Sajnos a C-vitamin messze nem elegendő. Vannak, akik rendszeresen napi 2000 IU D vitamint is fogyasztanak, amivel immunrendszerüknek nagyon jót tesznek, de mégis utolérik őket ezek az őszi vírusok. 

Elfeledkezünk egy nagyon fontos vitaminról, ami a nyálkahártyák - köztük az orr, a melléküregek, a légcső, a hörgők és a bőr - egészségéért felelős: ez pedig az A-vitamin. 

Az A-vitamint a szervezetünk a karotinoidokból képes szintetizálni, csakúgy, mint ahogyan a D-vitamint pedig a bőrünk képes UV fény segítségével szintetizálni. Tehát a szó klasszikus értelmében egyik sem vitamin, hanem inkább hormon.

Az A-hormon hiányában a nyálkahártyák a fertőző mikroorganizmusokkal szemben sokkal kevésbé ellenállóak, tehát könnyen megkaphatjuk az ilyenkor tömegesen előforduló „szerű” (pl. influenzaszerű) megbetegedések valamelyikét.

A sárgarépa nagyon sok pro karotint tartalmaz, amiből a májunk A-vitamint szintetizál. Az A hormon nem csak a nyálkahártyákat védi, hanem pl. a szemet is, hiányában alakul ki a szürkületi, vagy más néven  a farkasvakság. Bár zsíroldékony vitamin, mégis hiánya könnyen kialakulhat, mivel az A-vitamin nem bírja a magas hőmérsékletű hőkezelést, ilyenkor elbomlik. Természetes úton nem  lehet túladagolni, vitamin készítményekkel is nagyon nehéz (ehhez az ajánlott mennyiség több tízezerszerese kell hosszú időn át).

Naponta egy sárgarépa lereszelve, citrommal összekeverve kiváló védelmet jelent a hurutos betegségekkel szemben. Jó úgy is, ha a reszeléket kevés langyon tejbe tesszük és ezt fogyasztjuk el. Ha már kialakult a betegség, a mézes sárgarépa reszeléket ajánlom a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ilyenkor a karotinoidok felszívódása jobb, hiszen zsíroldékony vitaminok. A vajas kenyér sárgarépával szintén kiváló kombináció (a vajnak alapból is magas az A-vitamin tartalma). Ha megfelelően gondoskodunk a C-vitaminban, D-vitaminban és A-vitaminban (vagy karotinoidokban) gazdag étkezésünkről, akkor nem lesz minden ősz kellemetlen velejárója a köhögés, tüsszögés, hőemelkedés, orrfolyás, valamint az ezekhez a tünetekhez társuló rossz közérzet. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!