Vitaminok

Emelt dózisú D-vitamin bevitel a koronavírus idején?

Emelt dózisú D-vitamin bevitel a koronavírus idején?

Kutatók és orvosok egy csoportja nemzetközi összefogást hozott létre annak érdekében, hogy az országok kormányait arra ösztönözze, emeljék a D-vitamin ajánlott napi bevitelének mennyiségét annak érdekében, hogy világszerte csökkenjen a koronavírus fertőzött betegek kórházi kezelése.
Jelek és tünetek, amik azt mutatják, hogy Önnek D-vitamin hiánya lehet

Jelek és tünetek, amik azt mutatják, hogy Önnek D-vitamin hiánya lehet

A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely a szervezet számos alapvető funkciójára hatással van. A D-vitamint alapvetően a szervezet termeli a Napból érkező UVB sugárzás hatására. Ez a nélkülözhetetlen vitamin erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladásokat, segíti a sejtek osztódását, stb. Emellett olyan krónikus betegségek megelőzésében is kulcsszerepe van, mint amilyen a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, glükóz intolerancia, szklerózis multiplex és más autoimmun betegségek.
10 vitamin, amit minden nőnek szednie kellene

10 vitamin, amit minden nőnek szednie kellene

Manapság a nők többsége egészség tudatosan él és táplálkozik, aminek szerves részét képezik a különböző vitaminok is. A nőknek életkortól, súlytól és aktivitási szinttől függetlenül bizonyos vitaminokat mindenképpen biztosítaniuk kell szervezetük számára annak érdekében, hogy egészségesek maradjanak. Ez nem feltétlenül jelenti tabletták szedését, hiszen megfelelő táplálkozással a vitaminok egy jelentős része bevihető a szervezetbe.
Csökkentsük a rák kockázatát D-vitaminnal

Csökkentsük a rák kockázatát D-vitaminnal

Egyre több kutató ért egyet abban a világ különböző részein, hogy a lakosság D-vitamin szintjének növelésével jelentősen csökkenthető lenne bizonyos betegségek, köztük a rák kialakulásának esélye is.
A magas dózisban bevitt C-vitamin kiírtja a végbél rákos sejtjeit?

A magas dózisban bevitt C-vitamin kiírtja a végbél rákos sejtjeit?

Dr. Ronald Hunninghake elismert szakértője ennek a vitaminnak. Több mint húsz éve csatlakozott Dr. Hugh Riordanhez, akivel együtt vezényelték le a C vitamin intravénás beadása rákos betegeknek témájú kutatást. Habár az ő klinikája a vezető a C vitamin terápiában rákos betegeknél, ez nem tartott vissza másokat attól, hogy hasonló kutatást végezzenek.
A D-vitamin hiány tünetei

A D-vitamin hiány tünetei

Ha nem jut elegendő mennyiségű napfényhez, fogyasszon minél több D-vitaminban gazdag ételt, mivel ilyen esetben nagyobb esélye van annak, hogy ön D-vitamin hiányban szenvedhet.
A B vitamin komplex előnyei

A B vitamin komplex előnyei

Olvasson tovább, hogy megtudja az egyes B-vitamin miért fontosak. Listánk segítségével megtudhatja, melyik étel fogyasztásával juthat hozzá a megfelelő vitaminokhoz!
Hogyan növelje meg szervezete kalciumszintjét?

Hogyan növelje meg szervezete kalciumszintjét?

A kalcium nagyon fontos ásványi anyag, amely segíti szervezete erejének és egészségének fenntartását. Segíti a csontok és a fogak egészségét, valamint fontos szerepet játszik az izom és idegfunkciókban és a vér pH-egyensúlyának fenntartását is segíti.
A D-vitamin egészségügyi hatásai

A D-vitamin egészségügyi hatásai

A D-vitamint, vagy más néven napfény vitamint szervezete már nagyon kevés napfény hatására is termelni kezdi, ennek hiányában pedig ételekkel vagy étrend-kiegészítőkkel juttathatja szervezetébe. A megfelelő D-vitamin fogyasztás fontos a kalcium és a foszfor felszívóképesség megfelelő működéséhez, az egészséges fogak és csontok fenntartásához, valamint bizonyos betegségek, mint a rák, az egyes típusú cukorbetegség, vagy a szklerózis multiplex kialakulásának megelőzéséhez.
D-vitamin

A sikeres fogyókúra és a D-vitamin szint

A kutatás során azt vizsgálták, milyen befolyással van a fogyókúra és a kevesebb kalóriabevitel előtti D-vitamin szintje az azt követő fogyásra. A tanulmányhoz harmincnyolc túlsúlyos nő és férfi vérének D-vitamin szintjét vizsgálták meg, valamint súlyeloszlásukat is megmérték csontsűrűségmérő tesztekkel. A tizenegy hetes kutatás alatt a résztvevőknek naponta 750 kalóriával kevesebbet kellett elfogyasztaniuk, mint a számukra meghatározott szükséges mennyiség. 
D-vitamin

Hogyan segíti a D-vitamin a férfiak egészségét

Ám mi van akkor, ha bebizonyítjuk, hogy a D-vitamin olyasmit gyógyít, ami a férfiak számára nagyon fontos? Például javítja a teljesítőképességet, segíti a hajnövekedést, és a férfiasság megőrzését is segíti! Ezeket a tényeket kutatásokkal is alátámasztották, az eredményekért olvasson tovább. 
d3 vitamin

Napozni vagy nem napozni?

A napozás hasznos, mert a bőr hámsejtjei az UV-B sugárzás hatására intenzív D vitamin szintézist végeznek.
K2 vitamin

A legelő tehén és a K2 vitamin

A K2 vitaminról már harminc éve ismert, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, illetve bizonyos leukémia típusoknál elősegíti a leukémiás sejtek további differenciálódását, ezáltal azok normális sejtekké képesek "visszaváltozni".  
vitaminok

Jelentés a vitaminokról

Mint tudjuk, a hivatalos legendáriumban az áll, hogy egészséges táplálkozás mellett semmiféle vitaminpótlásra étrend-kiegészítő formájában nincs szükség. 
c-vitamin

A C-vitamin segít megszüntetni a krónikus betegségeket?

Egyes C-vitamin szakértők, mint Steve Hickey, Hillary Roberts, Frederick Klenner és Thomas Levy annak szentelték életüket, hogy fényt vessenek erre az „elfelejtett terápiára”, amely krónikus betegségek széles skálájának kezelésére használható. 
b-vitamin

A B-vitamin bizonyítottan csökkenti a stroke kockázatát?

Kínai kutatók szerint a teljes spektrumú B-vitamin (B-komplex) képes csökkenteni a stroke kockázatát. A Neurology folyóiratban közölt cikk szerint a Zhengzhou Egyetem által végzett új meta-analízis rámutat arra, hogy a B-vitamin természetes módon segíthet alacsonyan tartani a vér homocisztein-szintjét, amely segít a vérrögképződés kialakulásának megelőzésében.
d-vitamin, immunrendszer

D-vitamin – elengedhetetlen az immunfunkciók fenntartásához

Kutatók arra jutottak, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerének aktiválásában és a patogénok elleni harcban. Az eddig is köztudott volt, hogy csontjaink egészségéért sokat tehetünk a D-vitamin rendszeres szedésével, de az csak újabb kutatások során derült ki, hogy immunrendszer erősítő, gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, és autoimmun betegségek elleni hatásai is nagyon jelentősek. 
sárgarépa, A-vitamin

Sárgarépa gyógynövény

Itt az ősz és újra nagyon sokan panaszkodnak hurutos betegségekre, melyek megkeserítik a mindennapjaikat. De hogyan lehetséges ez, hiszen én sok C vitamint fogyasztok? – kérdezik többen is. Sajnos a C-vitamin messze nem elegendő. Vannak, akik rendszeresen napi 2000 IU D vitamint is fogyasztanak, amivel immunrendszerüknek nagyon jót tesznek, de mégis utolérik őket ezek az őszi vírusok. 
Tengerimalac

Mi a közös a füsti fecskében, az emberben és a tengerimalacban?

Mindhárom fajra az a jellemző, hogy az evolúciójuk során elvesztették a C-vitamin szintetizáló képességüket. Az összes többi állatfajban a C-vitamin nem vitamin, mivel képesek saját maguk az anyagot szintetizálni, éppen annyit, amennyire a szervezetüknek szüksége van.
d-vitamin, magyarország

Mire elég a napi 80 egység D-vitamin bevitel?

Ha röviden és tömören szeretnénk válaszolni a kérdésre, akkor kis túlzással azt mondhatnánk, hogy semmire. Pedig jelenleg a napi 80 IU (IU = international unit = NE = nemzetközi egység) D-vitamin bevitel felel meg a napi ajánlott dózis 100%-ának (RDA 100%). Tegyük hozzá, hogy hivatalosan. Pedig a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja szeptember 21-én nyilvánosságra hozott reprezentatív kutatásában egyértelműen megállapította, hogy a D-vitamin hiány a magyar lakosság körében 95%-os (100 magyar emberből 95 D-vitamin hiányban szenved), s ez sokkal rosszabba adat, mint amit korábban feltételeztek (korábban 60%-ra tették a D-vitamin hiányban szenvedő arányát).
étrend-kiegészítők

Kell vagy nem kell?

A hivatalos álláspont szerint, ha valaki ideális táplálkozást folytat, akkor számára nincs szükség semmilyen étrend-kiegészítőre.
burgonya, krumpli, C-vitamin

A burgonya és a skorbut

A középkorban a skorbut rettegett betegség volt, ami nem csak a hajósokat fenyegette, hanem a főúri udvarok lakóin kívül mindenkit.
A-vitamin

Hormonok és vitaminok

Két vitaminról ma már biztosan tudjuk, hogy lényegében nem vitaminok, hanem sokkal inkább hormonok. 
vitaminok, ásványi anyagok

Mennyi is az annyi?

Időnként felülvizsgálják a mikroelemek, nyomelemek, vitaminok ajánlott napi mennyiségét, érdemes ezekből kicsit csemegézni.
d-vitamin

Túladagolható természetes úton a D-vitamin?

A D vitamin vagy helyesebben a D hormon alapvető szerepet játszik csontjaink egészségének megtartásában, véd bizonyos daganatos betegségek kialakulásával szemben, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát, a cukorbetegséget, védő hatással bír a szklerózis multiplex (SM) betegséggel szemben is.
vitaminok

Vitaminok, amik közben hormonokká váltak

A vitaminok olyan, a szervezet számára létfontos anyagok, amiket szervezetünk nem képes szintetizálni. Alapvető biokémiai reakciókban vesznek részt, úgy, hogy katalizálják (elősegítik) ezeket a folyamatokat.
d3 vitamin és cukorbetegség

D-vitaminnal a diabétesz ellen

Figyelemreméltó, hogy napjainkban hány különböző kísérlet mutat ki kapcsolatot a kóros D-vitamin hiány és olyan komoly megbetegedések között, mint a reuma, tüdőrák, szívroham, vagy éppen a diabétesz. Egy japán kutatás egyértelmű összefüggést mutatott ki az alacsony D-vitamin és kalciumszint és a cukorbetegség kialakulása között, de több dán vizsgálat is ugyanerre az eredményre jutott.
e-vitamin

E-vitamin

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, mely 8 formában található meg, ezek közül 4 tokoferol és 4 tokotrienol. Az amerikai átlag étrend gamma-tokoferolokban, míg az európaiaké inkább az alfa-tokoferolokban gazdag. A dió hozzáadása a napi étrendhez egyszerű módja az E-vitamin bevitelnek, hiszen ez a csonthéjas termés bővelkedik az említett vitaminban.