Virágok, amelyek távoltartják a rovarokat a zöldséges kerttől

Körömvirág – A köröm virág olyan illatanyagot bocsát ki, ami távoltartja a szúnyogokat, a levéltetűket sőt a nyulakat is. Emellett pedig a körömvirág gyökere elhárítja a fonalférgeket. A körömvirág egynyári növény. Akkor a leghatékonyabbak, ha a virágágyások határára ültetik őket, ami a zöldséges kert szélén található. Szépen növekednek napfényes területen.

Petúnia – A petúniát némelyek csak úgy emlegetik, mint a természet növényvédő szerét. Egyszerű termeszteni, ez a színes növény növekszik a virágládákban, fellógatott cserepekben és a kertben is. A petúniák akkor a leghatékonyabbak, ha napfényes területre vannak ültetve a gyógynövények és a zöldségek közelében – mint például a paradicsom palánták, bazsalikom, paprika és bab. Emellett elhárítják még a karimáspoloskákat, a criocerist, a mezeikabóca-féléket, a paradicsomhernyókat és a levéltetveket. 

Krizantém – A krizantém segít elhárítani az atkákat, az ágyi poloskákat, a bolhákat, hangyákat, a csótányokat,tetveket, a japán cserebogarakat, az ezüstös pikkelykét, a káposzta bogarat, a meloidognyet, és a kullancsokat. A krizantém egy olyan összetevőt tartalmaz, amit pyrethrumnak neveznek. A pyrethrum egy természetes rovarölő, ami megöli az ugráló és repülő bogarakat. Emellett a pyrethrumot gyakran használják az amerikai otthonokban és kertekben- például légtisztítókban, légtiszító spray-ben és állatsamponban. Annak ellenére, hogy a krizantémokból lehet házi rovarölőszert készíteni, fontos megjegyezni, hogy a pyrethrum rákkeltő lehet az emberek számára. Emiatt, amikor rovarölőt készít, elengedhetetlen megtanulnia, hogy hogyan készítse el azt a biztonságos módon. 

Hagyma virág – A hagyma virág fajtába tartozó növények távoltarthatnak számos rovart, amik veszélyt jelentenek a zöldséges kertek számára. Például a hagyma eltávolítja a káposztabogarakat, csigákat, répabolhát és a levéltetveket. Amikor zöldséges kertbe van ültetve a hagymavirág megvédi a karalábét, a répát, a krumplit, a paradicsomat, a brokkolit, a káposztát, a paprikát, csak hogy párat említsünk. 

Sarkantyúka – A sarakntyúka olyan kémiai anyagot bocsát ki a levegőbe, ami sokféle bogarat tarthat távol, mint például az U betűs aranybaglyot, a levéltetveket, a karimáspoloskákat és a liszteskéket. A sarkantyúka legjobban akkor növekszik, amikor társnö9vényként ültetik el, a kert szélében. Mindegyik növény csopot segíti egy másik csoport növényeit. Általában a sarkantyúcska elkergeti a bogarakat a zöldségektől, mint például a kelkáposztától, az amerikai kelkáposztától, a retektől, a kígyóuborkától, a paradicsomoktól, a brokkolitól, a káposztától és a karalábétól. 

Gyógynövények, amik távoltartják a rovarokat

Menta – A pikáns illata és nyálcsordító íze mellett a menta távoltartja a szúnyogokat. Ez a növény kicsit agresszívan terjeszkedik – a menta virágládába ültetése erősen ajánlott. A virágládába ültetett mentát  úgy helyezzük el, hogy az stratégiailag megfeleljen nekünk ahhoz, hogy a zöldséges kertünket rovarmentesen tartsuk. 

Citromfű – A citromfű egy egynyári növény, ami távoltarja a szúnyogokat. A citronella az egyik természetes összetevő, ami megtalálható a citromfűben. A citronella segít csökkenteni a szúnyogok számát. A citromfű a mentával ellentétben ültethető a földbe, vagy akár virágládába is. Ültesse ezt az egynyári növényt napos, jól öntözött helyre.

Bazsalikom – A bazsalikom is ültethető virágládába. Helyezze a bazsalikomos virágládát házának ajtaja mellé vagy az udvarra, hogy távoltarthassa a legyeket és szúnyogokat. A friss bazsalikom használható rovarriasztóként is. Öntös másfél deci forrásban lévő vizet egy edénybe, amibeelőzőleg, egy, másfél deka tiszta, friss bazsalikomot helyezett. Hagyja a leveket ázni a vízben pár órán keresztül. Vegye ki a leveleket, majd facsarja ki őket a tálkába, ahol eddig áztak. Adjon 4 cl vodkát a bazsalikomos-vizes keverékhez – kavargassa meg- majd tegye a hűtőbe. Amikor kimegy a szabadba használja rovarirtó spray-ként- vigyázzon, hogy a keverék szembe, szájba és orrba ne kerüljön. 

Citromos kakukkfű – Ez a növény ameddig napos területre ültetik, tulajdonképpen bárhol elnövöget, beleétve a köves, sekély földet is. A citromos kakukkfű távoltartja a szúnyogokat, de csak akkor, ha a levelei kissé megvannak dörzsölve, mivel csak ekkor ereszti ki a benne található kémiai anyagokat. 

Rozmaring – A rozmaring és a rozmaring csapásai távoltartják a szúnyogokat és számos más rovart is, amik kárt tehetnek a zöldséges kerten. A rozmaring ültethető kertbe, virágládába, vagy virágágyásba. Készíthet rovarírtó szert a rozmaringból negyed rész másfél liter forrásban lévő vízből és ugyanennyi  szárított rozmaringból. Forralja 20-30 percig. Szűrje át a folyadékot egy olyan tárolóedénybe, ami másfél liter hideg vizet tartalmaz. Fedje le a tárolóedényt és helyezze a hűtőgépbe. Töltse bele a folyadékot kis szórófejes adagolókba, mielőtt a szabadba megy. Ha a tárolóedényben lévő folyadék elveszti a rozmaring illatát, akkor a maradékot ki lehet önteni. 

Természetes gát a rovarok ellen

Pár rovar- beleértve a szúnyogokat- lehet, hogy megtalálja az utat az előkertbe vagy a zöldséges kertbe. Az egyik legjobb módja a szúnyogok távoltartásának a háztól az, ha megszabadul minden állóvíztől a ház közelében. A szúnyogok ugyanis állóvízben szaporodnak. 

A fentebb említett virágok és gyógynövények ültetése a ház körül  és a zöldségeskert környékén természetbarát gátat képeznek majd a rovarok ellen, természetes módon.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!