A glaukóma vakságot okozhat. De sajnos nincsenek olyan tünetei, amelyek előre jeleznék, hogy baj van. A betegségben szenvedők fele tehát nem is tudja, hogy igazából beteg. Az étrend megváltoztatásával azonban csökkentheti a glaukóma kialakulásának kockázatát.

A glaukóma (zöld hályog) a szürke hályog után a második leggyakoribb oka a vakság kialakulásának. Ez egy olyan idegprobléma, amely során a látóideg, ami összeköti a szemet az aggyal, károsodik. Az idő előrehaladtával pedig a visszafordíthatatlan folyamat miatt az egyén megvakul.

A becslések szerint a világon 60 millió embernek van glaukómája. De csak az emberek fele tud róla, hogy beteg. A glaukóma okát máig nem ismerik, és sajnos semmilyen tünet nem jelzi, hogy baj van.

A veszélyeztetettebbek a 60 év felettiek, azok, akiknek családjában már előfordult glaukómás eset, a cukorbetegek, és azok, akik súlyosan rövidlátók. Továbbá a világos szemszín is növeli a kialakulás kockázatát. Emiatt a kék vagy szürke szeműeknél gyakrabban alakulhat ki glaukóma, mint a zöld vagy mogyoróbarna szemű embereknél. Ilyen szempontból a legvédettebb szemszínnek (amelynél a legritkábban alakul ki a probléma) a barnát tartják a kutatók.

Az egyik legfőbb kockázati faktor a megnövekedett szemnyomás (IOP), valamint a látóideg rossz vérkeringése. A glaukóma állapotának romlásához hozzájárulhat az oxidatív károsodás is.

Sajnálatos módon a glaukóma nem gyógyítható. A gyógyszeres kezeléssel általában csak a szemben lévő nyomás csökkenthető. De ez nem mindig gátolja meg a betegség további romlását.

Az újabb kutatások során bebizonyosodott, hogy a számos természetes vegyület segíthet a glaukóma kezelésében. A tanulmányok általában arra fókuszálnak, hogyan enyhíthető természetes módon a szemnyomás, serkenthető a vérkeringés a szemben, és csökkenthető az oxidatív stressz mértéke. A kapott eredmények pedig arról tanúskodnak, hogy az étrend változtatásával csökkenthető a glaukóma kialakulásának kockázata.

Ehhez több friss, A- és C-vitaminban gazdag gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztani, valamint olyan táplálékokat, amelyek nagy mennyiségben karotinoidokat tartalmaznak.

Az American Journal of Ophthalamogy című folyóiratban jelent meg a Nemzetközi Egészségfejlesztési Inttézet (NIH) egyik tanulmánya, amely szerint azoknál a nőknél, akik naponta legalább 3 adag gyümölcsöt vagy gyümölcslevet fogyasztanak el, 79 százalékkal csökkent a glaukóma kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik napi 1 adag gyümölcsnél nem fogyasztottak többet.

Azok pedig, akik a legtöbb C-vitamint juttatták a szervezetükbe, 70 százalékkal csökkentették a betegség kialakulásának kockázatát. A nagy mennyiségű A-vitamin bevitelével 63 százalékkal, az alfa-karotin fogyasztásával pedig 54 százalékkal csökkent a glaukóma kockázata.

Nem minden zöldség és gyümölcs nyújt azonban védelmet. Alább elolvashatja, mely az a 11 táplálék, amely bizonyítottan csökkenti a glaukóma kialakulásának kockázatát.

1. és 2. Kelkáposzta és amerikai kelkáposzta

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet tanulmánya szerint a napi minimum 3 adag zöldség elfogyasztása nem befolyásolja a glaukóma kialakulásának arányát. De bizonyos zöldségek igenis javíthatnak a betegség állapotán.

Heti egy adag kelkáposztával vagy amerikai kelkáposztával például 57 százalékkal csökkenthető a glaukóma kockázata.

Egy nemrégiben, a Harvard Közegészségügyi Iskolája által készített tanulmány szerint a leveles zöldségek glaukómára gyakorolt hatása annak köszönhető, hogy ezekben a zöldségekben magas a nitrátszint. A zöldségekben található nitrát a nitrogén-oxid elővegyülete, ami elősegíti a vér egészséges keringését.

A Harvard-i kutatók a résztvevőket az Ápolók Egészségyügyi Tanulmánya (63 893 nő; 1984-2012) és az Egészségügyi Szakemberek Utánkövető Tanulmánya (41 094 férfi, 1986-2012) során figyelték meg. Azt állapították meg, hogyha több nitrátot és leveles zöldséget fogyaszt az ember, akkor akár 20-30 százalékkal is csökkenhet a glaukóma kialakulásának kockázata. 

A zöldségek fogyasztása akkor a leghatásosabb, ha a glaukóma kifejezetten a rossz keringés miatt alakult ki. Az ilyen esetekben a nitrát a kockázatot akár 40-50 százalékkal is csökkentheti.

3. és 4. Narancs és őszibarack

A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által készített tanulmány során a nők hetente legalább 2 adag friss narancsot vagy őszibarackot fogyasztottak el, amellyel csökkentették a glaukóma kialakulásának kockázatát. A narancsot fogyasztóknál 82 százalékkal, míg a barackot evőknél 70 százalékkal csökkent a betegség kockázata.

A friss gyümölcs fogyasztása azonban sokkal pozitívabb eredményekkel járt. Ez azt jelenti, hogy a narancslé például nem hatott olyan jótékonyan még azokra az emberekre sem, akik mind nap fogyasztották. Továbbá, míg a friss őszibarack jótékony hatással volt a glaukómára, addig az őszibarack befőtt nem.

5. Vadon fogott lazac

Egy, a glaukómás betegeket és egészséges testvéreiket vizsgáló tanulmány során brit kutatók megállapították, hogy a glaukómás betegek szervezetében alacsonyabb volt az eikozapentaénsav (EPA) és a dokozahexaénsav (DHA), valamint az omega-3 hosszú láncú többszörösen telítetlen zsírsavak. A kutatókban felmerült az az elgondolás, hogy az EPA és a DHA módosíthatja a csökkent szisztémás mikrocirkulációt, a szem vérkeringését és a szem ideggyengeségét, amelyek mind a glaukómával hozhatóak összefüggésbe.
Azonban nem csak a vadon fogott lazacban található nagy mennyiségben EPA és DHA, hanem a hidegvízi halakban is: például a szardíniában, heringben, tonhalban és makrélában.

6., 7., és 8. Zöldtea, kakaó és vörösbor

Egy újabb meta-analízis tanulmány szerint a flavonoidok ígéretesek lehetnek a glaukómával és magas szemnyomással diagnosztizált betegek látásának javításában. A flavonoidok ugyanis látszólag fontos szerepet játszanak a látómező beszűkülésének javulásában, illetve magának a folyamatnak a lelassításában.

A flavonoidok a növényekben található polifenol vegyületek. A leggyakoribb flavonoidban gazdag táplálék a zöldtea, a vörösbor és a kakaó. Ezek mind neuroprotektív és antioxidáns hatásúak, ezért jótékony hatással vannak a glaukómás betegekre.

9. Fekete ribizli

Egy randomizált, placebo-kontrollált, 24 hónapos vizsgálat során fény derült arra, hogy a fekete ribizli antocianidjai lelassítják a látómező szűkülését és romlását. A kutatók ezért úgy gondolják, hogy a fekete ribizli segíthet a szem vérkeringésének normalizálásában.

10. Goji bogyó

A magas szemnyomás következtében az ember elveszítheti a látását is, mivel a retinában elpusztulnak a retinális ganglionsejtek (RCG). Egy nemrégiben készült, állatokon végzett tanulmány során kiderült, hogy a Lycium barbarum L. nevezetű gyógynövény, ismertebb nevén a goji növény, megállítja a retinális ganglionsejtek pusztulását és a retina neurodegenerációját is. A növény jótékony hatásai függetlenek voltak a szemnyomás nagyságától. Röviden ez azt jelenti, hogy a goji biztosította a sejtek túlélését a megnövekedett szemnyomás ellenére is. A goji kivonatot kapó állatoknál majdnem teljesen megszűnt a nyomás okozta retinális ganglionsejtek pusztulása.

11. Padlizsán 

Kutatók férfi önként jelentkezőket kértek meg arra, hogy fogyasszanak el 10 gramm Solanum melongena L. növényt (vagyis padlizsánt). A kapott eredmények szerint a padlizsán 25 százalékkal csökkentette a szemnyomást. A kutatókban ezért felmerült az az elgondolás, hogy a padlizsánnal talán kezelhető a glaukóma is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!