A vastagbélrákos esetek kialakulásához az étrend akár 90 százalékban is hozzájárulhat. Amit tehát megesz, akár orvosság is lehet!

A vastagbélrák elsődleges oka a nyugati országok étrendje. A Nutrition című folyóiratban napvilágot látott tanulmány szerint az étrend 50-90 százalékban járul hozzá a vastagbélrák kialakulásához. Alább olyan 20 egészséges táplálékról olvashat, amelyek védelmet nyújtanak a vastagbélrák kialakulása ellen.

1. Diófélék

36 tanulmány meta-analízise szerint azoknál az embereknél, akik több diófélét fogyasztanak, 24 százalékkal kisebb az esélye annak, hogy vastagbélrák alakul ki (azokhoz képest, akik a diófélékből a legkevesebbet fogyasztják).

2. Leveles zöldségek

A leveles zöldségek gazdagok a magnézium ásványi anyagban. Az European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent nyolc reménytkeltő tanulmány meta-analízise szerint azoknál, akik a magnéziumból a legtöbbet juttatták a szervezetükbe, 11 százalékkal csökkent a vastagbélrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik a legkevesebb magnézium-bevitellel rendelkeztek.

Napi 50 mg magnézium fogyasztásával a vastagbélrák kialakulásának kockázata 7 százalékkal csökkent.

Kiváló magnézium-forrásnak számít a kakaó, a szárított tengeri hínár, a brokkoli, a babfélék, a lencse, a teljes kiörlésű gabonafélék, a mandula, kesudió, mogyoró, szezámmag és az avokádó.

3. Aszalt szilva

A Texas-i A&M Egyetem és az Észak-Karolina-i Egyetem kutatásai során bebizonyosodott, hogy az aszalt szilvát tartalmazó étrend pozitív hatással van a mikrobiótákra, vagyis a bélbaktériumokra. 

A kutatók szerint, mivel az aszalt szilva elősegíti, hogy a jó baktériumok a belekben maradjanak, ezáltal csökkenti a rákot megelőző károsodások kialakulási kockázatát. A kutatás szerint az aszalt szilva fogyasztása olyan könnyen kivitelezhető étkezési stratégia, amellyel csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának kockázata.

4. Kurkuma

A kurkumában található kurkumin egy erős rákölő anyag. Laboratóriumi tanulmányok során megállapították, hogy a kurkumin hatásosan elősegíti a programozott sejthalálozást a vastagbél rákos sejtjeinek esetében. A kutatók úgy gondolják, hogy a kurkuminban esetleg további gyógyászati lehetőségek rejlenek a vastagbélrák kezelésével kapcsolatban, különösen azon tumorok esetében, amelyek ellenállnak a hagyományos kemoterápiának. A kurkuma a jövőben kiemelkedő táplálék lehet a vastagbélrák megelőzésében.

5. Ananász

A bromelain egy olyan emésztőenzim, amely elsődlegesen az ananász magjában található. Ez a kutatások szerint sokkal hatásosabb tumorölő anyagnak bizonyult a preklinikus kutatásokban, mint az erősen toxikus kemoterápiás anyag, az 5-fluorouracil.

Egy állatokon végzett kutatás szerint a friss vagy pasztörizálatlan fagyasztott ananászlé (amelyben aktív bromelain enzimek találhatóak) csökkenti az abnormális vastagbél-növekedéshez köthető gyulladást.

6. Kimcsi

A kimcsi egy hagyományos, érleléssel készült zöldséges étel, amely Koreából származik. Probiotikumok találhatóak benne, amelyek tudvalevőleg gátolják a vastagbélrák kialakulását. Amikor a koreai kutatók fagyöngy-kivonatot adtak a kimcsihez, a keverék 80 százalékkal gátolta az emberi vastagbél rákos sejtjeinek növekedését.
A kutatók szerint a kimcsi rákölő hatásai főleg a rákos sejtek apoptózis(programozott sejtelhalás)-szabályozásának és a gyulladásgátlásnak köszönhetőek.

7-8. Zöld tea és petrezselyem

Német kutatók flavonoid keveréket teszteltek 36 olyan betegen, akiknél előzőleg vastagbélrák eltávolításra került sor, és 51 olyan betegen, akiknél kellett már eltávolítani vastagbélpolipokat. A betegek egyik csoportja napi 20 mg apigenint és 20 mg epigallokatekin-gallátot (EGCG) kapott. A kutatás 3-4 éve alatt azoknál a vastagbélrákos betegeknél, akik a flavonoidokat rendszeresen kapták, nem újult ki a rák, míg a kontrollcsoportnál a rák kiújulása 20 százalékos volt.

Továbbá a bélpolipok csak 7 százalékban újultak ki a kezelés alatt álló betegeknél, míg a kontrollcsoportnál ugyanez az érték 47 százalék volt.
Az EGCG egy olyan erős antioxidáns, amely a zöld tea egyik anyaga. Az apigenin pedig egy olyan flavonoid, amely a petrezselyemben, articsókában és zellerben található. Ezen kívül az apigenint tartalmazza még a rozmaring, oregánó, kakukkfű, bazsalikom, koriander, kamilla és a fokhagyma is.

9. Szőlő

A gyümölcsökben, zöldségekben és rezveratrolban (egy szőlőből származó anyag) gazdag étrend csökkenti a vastagbélrák kialakulását. A kutatások szerint a rezveratrol eltompítja azt az idegpályát, amely a végbélrákos betegek több mint 85 százalékánál aktív.

A tanulmány során 30 embernek alacsony rezveratrol-tartalmú étrendet írtak elő. Ezután 3 csoportra osztották fel a betegeket, akiknek napi 15-45 dkg közötti szőlőmennyiségét kellett elfogyasztaniuk naponta, két héten át.

A rák markereinek értéke csökkent a szőlő fogyasztásának megkezdése után. A szőlőtől az 50 év feletti egyének esetén a markerek értéke a fiatalabb résztvevők szintjére csökkent.
A kutatók úgy gondolják, hogy a napi 15-45 dkg szőlő fogyasztása csökkentheti a mutáció kockázatát, amely a vastagbél rákképződésében játszik szerepet. A szőlő rendszeres fogyasztása tehát kiemelkedő jelentőségű lehet a vastagbélrák megelőzésében az arra erősen hajlamos személyek esetében.

10. Feketekömény

Sejteken végzett tanulmányok kimutatták, hogy a feketeköménymag-kivonat a kemoterápiában használt 5-floururacil nevű anyaghoz képest hatékonyabban képes visszaszorítani a vastagbélrák növekedését, mellékhatások nélkül. Ezen kívül állatokon végzett kutatások alátámasztották, hogy a feketekömény-olaj jelentősen gátolja a vastagbélrák növekedését.
Más táplálékok, amelyek ígéretesek lehetnek a vastagbélrák megelőzésében és megszüntetésében:

11. Miso

A 180 napig érlelt miso kemopreventív anyagként funkcionálhat a vastagbélrák esetében.

12. Méz

A mézben található koffeinsav gátolja a vastagbélrák sejtjeinek növekedését.

13. Csípős paprika

A csípős paprika kapszaicint tartalmaz, amelyről sejteken és állatokon végzett tanulmányok során megállapították, hogy tumorölő hatású a vastagbélrák esetében.

14. Alma

Az almában lévő pektin csökkenti a vastagbélrák során kialakuló tumorok számát.

15. Olívaolaj

Az olívaolajban lévő polifenolok gátolják az emberi vastagbélrák sejtjeinek elburjánzását.

16. Oolong tea

Az Oolong tea egy flavon származékot, vagyis kafurosidot tartalmaz, amely kemopreventív anyagnak bizonyulhat a vastagbélrák esetében.

17. Búzafű

A búzafű kivonat elősegíti a programozott sejtelhalást a vastagbélrák sejtjeinél.

18. Gránátalma

A gránátalmamag-olaj az állatokon végzett tanulmányok szerint visszaszorítja a vastagbélrákot.

19. Chaga hamvaskéreg gomba

A chaga hamvaskéreg gomba tumorölő jellemzőket mutat az emberi vastagbélrák sejtjeivel szemben.

20. Vörös rizs

A vörös rizs gátolhatja a vastagbélrák növekedését.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!