Lássunk pár olyan ételt, amik a legvalószínűbb, hogy székrekedést okoznak.

1. A túlságosan feldolgozott ételek

A túlságosan feldolgozott ételek nem nagyon tartalmaznak étkezési rostokat, amik elengedhetetlenek a jó emésztéshez és a székrekedés elkerüléséhez. A rost leköti a méreganyagokat a vastagbélben, valamint a vizet is leköti. Ez segíthet székletének egyszerűbben továbbjutni, mivel lágyabbá teszi azt. Mindezeket jól megértve tehát a túlságosan feldolgozott ételek nem tartalmaznak elegendő rostot, amik nehezíthetik a székletet, ami székrekedéshez vezethet fogyasztásuk esetén. Emellett ezen típusú élelmiszerek általában magas cukortartalommal rendelkeznek, ami szintén vezethet székrekedéshez.

2. Vörös húsok

Ha székrekedéssel küzd, a vörös hús az első, amit jobb, ha elkerül. A probléma az, hogy a vörös húsok sok zsírt tartalmaznak, viszont nagyon kevés rostot. Ezen felül a vörös hús igen gazdag protein rostokban, amit szervezetének nagyon nehéz lebontani. Ezek együtt lassú emésztéshez vezethetnek, ami nagy eséllyel eredményezhet székrekedést. Mindezek ellenére, ha szereti a vörös húsokat és nem szeretne felhagyni fogyasztásukkal, fogyasszon hozzájuk zöldséget köretként. 

3. Tejtermékek

Igaz, hogy a tejtermékek egészséges ételek és rengeteg hasznos tulajdonsággal rendelkeznek a teljeskörű egészség számára, ennek ellenére okozhatnak székrekedést. Általában az olyan ételek, mint a tej, a fagylalt, a tejföl és a sajt nagy mennyiségű zsírt tartamaznak, viszont rostokat egyátalán nem. Jól ismertek arról, hogy a gyerekeknél gyakran okozhatnak szorulást, ám a felnőttekre is hasonló hatással lehetnek. Tanulmányok bizonyítják, hogy a felnőttek számára a sajt az egyik fő okozója a székrekedésnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy mellőznie kéne a tejtermékeket az étrendjéből, mindössze annyit jelent, hogy mérsékelten fogyassza őket, lehetőleg olyan ételekkel együtt, amiknek magas a rost tartalma. 

A joghurt kivételt képez, mivel probiotikumokat tartalmaz – ezek olyan mikroorganizmusok, amik alapvetőek a megfelelően működő emésztőrendszerhez és annak egészségéhez is. 

4. Koffein

Furcsának tűnhet, hogy a koffein székrekedést okozhat, mivel sokaknál előfordul a kávéivás utáni sürgős mosdólátogatás igénye. Valójában ez nem a kávéban található koffein, ami  ezzel a hatással jár, hanem egy másik anyag. Lehetséges, hogy észlelte már ugyanezt a hatást a koffeinmentes kávé fogyasztásakor is. 

Másfelől viszont a koffein dehidratálja a szervezetet, ami székrekedést okozhat. Emiatt jobb, ha elkerüli az olyan italokat, amiknek magas a koffeintartalma. 

5. Cukor

A magas cukortartalmú ételek, amik általában túlságosan feldologozott ételeket jelentenek, szinte egyátalán nem tartalmaznak rostokat. A sütemények, cukorkák, browniek, csokoládék és még sorolhatnánk – mind olyan ételek, amiket jobb, ha elkerül, amennyiben székrekedéstől szenved. Ez nem egyszerű, főleg ha édesszájú, de próbálja meg őket mértékkel fogyasztani és olyan ételeket fogyasztani mellettük, amik rostban gazdagok. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!