A fogorvosok jól tudják, hogy vannak olyan ételek, amik édes ízt keltenek ízlelőbimbóinkon, de pusztítást okozhatnak a fogainkon és ínyünkön. Az olyan ételek, mint a kávé , a vörös bor , a fekete szeder veszélyei közé tartozik az, hogy foltot hagynak fogainkon. Ennek ellenére vannak olyan ételek, amik nemcsak egészségesek a testünk számára, de segítenek a fogainknak egészségesnek maradni. A jó étrend sokat segít a plakkok kialakulásának megelőzésében, valamint a periodontális problémák és a fogínygyulladás megelőzésében is. Az alábbiakban található ételek erősen ajánlottak a fogak egészségének megőrzéséhez.

1. Tej: Ez minden embernek az egyik első élelmiszer, amivel találkozik, de sajnos hamar megfeledkezünk róla, amint felnőttünk. A tej nemcsak remek forrása a fehérjének, de emellett tartalmaz kálciumot is, ami fontos szerepet játszik a fogaink védelmezésében az ínyproblémákkal szemben , valamint segít az állcsontunkat erősnek és egészségesnek megőrizni. Emellett a tej csökkenti a savasságot a szájban, ami segít visszavágni a fogszuvasodásnak. 

2. Leveles zöldek és zöldségek: A zöldségek fantasztikus hatással vannak az egész test számára. Gazdagok a kálciumban, a folsavban, a vitaminokban és egyéb ásványi anyagokban. Emellett magas a rost tartalmuk is. Amikor nyersen fogyasztjuk őket fogainkat radírozzák és javíták a száj egészségét. 

3. Diófélék: Mindegy, hogy kesudió, mandula, dió vagy szezámmag minden magféle gazdag fehérjében, vasban, magnéziumban és omega-3 zsírsavakban. Amikor ezeket az ételeket rágjuk azok stimulálják a nyál áramlását, ami segít kimosni a baktériumokat, amik a plakkokat okozzák. 

4. Gyümölcsök: A gyümölcsök, mint például a narancs, a grapefruit, a citrom, az alma, a lime és az ananász mind tartalmaznak citrom savat, ami rendkívül hatékony a fogak fehérítésében. Sőt, a citromlé a szódabikarbónával összekeverve remek házi fogfehérítőként funkcionál. Az ananász tartalmaz bromelain enzimet, ami segít lebontani a fehérjét, ami ellenkező esetben foltot hagyna fogainkon. A gyümölcsök fogyasztása nemcsak kielégíti a cukor iránti sóvárgásunkat, de segít a fogaink fehérítésében is. 

5. Sajt : Ezek a termékek rendkívül jó forrásai a C-vitaminnak, ami fontos az erős csontok számára. Amikor ezek foszfáttal együtt működnek kiegyensúlyozzák a száj pH értékét. A magas sav szint befolyásolja a baktériumok növekedését, amik fogszuvasodást okozhatnak. 

6. Húsok: Sokan az egészségben jártas emberek közül ellenzik a hús fogyasztását, mivel az károsíthatja a teljeskörű egészséget. Ennek ellenére a hús fontos a száj egészsége érdekébe. Fontos tápanyagokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, mint például D-vitamint, és elengedhetetlen résztvevői az olyan étrendnek ami a fogak egészségét hivatott támogatni. 

7. Zöld tea / Fekete tea: Ez a tea fajta tartalmaz polifenolokat, amik ismertek arról, hogy csökkentik a baktériumok mennyiségét a szájban. Ezek az italok gazdagok a fluoridban, ami elengedhetetlen az egészséges fogak számára.  Fontos, hogy a tea ízesítése megakadályozhatja fogak egészségének javítását. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!