Úgy gondoljuk, hogy a vitaminoknak és bizonyos tápanyagoknak fontos szerepük van az életkorral összefüggő betegségek leküzdésében. A legjobb módja, hogy megharcoljunk ezekkel a betegségekkel, ha egészségesen táplálkozunk és egészséges életmódot folytatunk. Különösen fontos ez 40 éves kor felett.

Értelemszerűen egy 40 éves ember teste nem úgy működik, mint egy 20 évesé. Az izomtömeg csökkenni kezd, hajlamosabbakká válunk a hízásra, megnő bizonyos krónikus betegségek kialakulásának az esélye (pl. rák, szív és érrendszeri betegségek, diabétesz, stb.). Éppen ezért szükségünk van egy kialakított stratégiára annak érdekében, hogy megelőzzük vagy leküzdjük ezeket a betegségeket. 

Melyek azok a tápanyagok, amikre a 40 év feletti nőknek a legnagyobb szükségük van?

B12 vitamin

40 éves kor felett különösen oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitelre. A B12-vitamin ugyanis elengedhetetlen az agy és a vér megfelelő működéséhez. Ehhez a vitaminhoz leginkább a húsból juthat hozzá, a csirke, a hal is nagyobb mennyiségben tartalmaz B12-vitamint, de megtalálható a tejtermékekben és a tojásban is. Ahogy a test öregszik, egyre kevésbé képes felszívni a táplálékból a B12-vitamint.

A B12 vízben oldódó vitamin, túlzott bevitel esetén a vizelettel távozik a szervezetből. 

Kalcium

A kalcium egy meglehetősen ellentmondásos vitamin, korábban sokan azt hangoztatták, hogy idősebb korban minél nagyobb mennyiségben fogyasszunk belőle, aztán az utóbbi években megjelentek olyan tanulmányok, amik azt mutatták, hogy a túlzott kalcium bevitel egyáltalán nem segíti a csontok erősödését, ráadásul a nagy mennyiségű kalcium megnöveli pl. a szívbetegségek és a stroke előfordulását. 

Kalciumra azonban mind a szervezetünknek (izmok, idegrendszer, stb.), mind pedig csontjainknak szüksége van, ezért akik nem fogyasztanak elég kalciumot, mindenképpen pótolják azt, azonban semmiképpen ne essenek át a ló másik oldalára és vigyék túlzásba a kalcium bevitelt. 

A tejtermékek, tofu, szardínia, brokkoli, mandula és spenót természetes módon tartalmaz kalciumot, s ezek fogyasztásával biztosan nem fogja túladagolni azt.

D-vitamin

A D-vitamin talán a legfontosabb vitamin, amit a 40 év feletti nőknek fogyasztaniuk kell. A magyar lakosság jelentős része is D-vitamin hiányban szenved az év legnagyobb részében, az alacsony D-vitamin szint pedig olyan betegségek kialakulásával hozható kapcsolatba, mint a cukorbetegség, szívbetegségek, szklerózis multiplex, mellrák és vastagbélrák. Ráadásul a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium felszívódásában.

A D-vitamin legjobb természetes forrásaiból sem mindig tudja biztosítani a szervezete számára szükséges mennyiségű D3-vitamint. A téli hónapokban pedig nagyon kevés napsütés éri bőrünket, így abból képtelenség fedezni a napi szükséges D-vitamin mennyiséget. 

Magnézium

A magnézium egyik kulcsfontosságú funkciója a vérnyomás szabályozása, ami különösen fontos a 40 év feletti nők esetében. Emellett a magnéziumhiány olyan betegségek kialakulásával hozható kapcsolatba, mint a cukorbetegség, szívbetegségek és krónikus gyulladások.  

A magnézium segíti a kalcium felszívódását és fontos szerepe van az izmok, idegek, szív és vércukorszint szabályozásában. 

A legjobb magnéziumforrás a leveles zöldek, bab, szója, mogyoró, magvak, avokádó.

Kálium

A kálium szintén fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Tanulmányok támasztják alá, hogy 40 év feletti nőknél a megfelelő mennyiségű kálium bevitel csökkenti a stroke kockázatát. 

A káliumot azonban nem szabad túladagolni, túlzott mennyisége a szervezetben egyáltalán nem kívánatos (nagy mennyiségben életveszélyes szívritmuszavart okozhat). Kiváló káliumforrás a banán, édesburgonya, bab, lencse.

Omega 3 zsírsavak

Az omega 3 zsírsav nem vitamin, azonban mégis felkerült erre az előkelő listára, mivel egészség megőrző szerepe kiemelkedő. Segít a vérnyomás, a szív és érrendszeri betegségek rizikójának csökkentésében, a szellemi hanyatlás megelőzésében, az LDL, azaz rossz koleszterin szintjének mérséklésében. 

Kiváló omega 3 forrás a hal, a dió, lenmag, stb. 

Probiotikumok

A probiotikumok bár nem is vitaminok és nem is ásványi anyagok, fontos szerepet töltenek be a 40 év feletti nők életében. Legfontosabb feladatuk a belek működésének szabályozása. A legjobb, ha a probiotikumokat tejtermékekből (pl. élő flórás joghurt) vagy fermentált ételekből, italokból vesszük magunkhoz. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!