A testszagot bizony befolyásolhatja, milyen táplálékot fogyasztunk. Ha azonban tudatosan táplálkozunk, elkerülhetőek azok az ételek, amelyek a testszag kialakulásáért felelősek.

1. Vörös hús:

Az emésztés során a vörös húsban lévő aminosavak miatt bizonyos maradékok maradnak vissza a belekben. Ezeket a maradékokat a bélben található enzimek lebontják, majd a maradék összekeveredik a bőrben lévő baktériumokkal az izzadás során. Ez aztán fokozza a testszagot.

2. Hal:

Habár a hal fogyasztása sokféle pozitív hatással jár, a benne lévő komplex-B-vitamin (köztudottan kolineszteráz) felelős a természetes halszagért. A szakértők szerint néhány embernél a hal fogyasztását követő egy napban ez az anyag kiválasztódik az izzadás során, így az izzadtság kifejezetten kellemetlen szagú lesz.

3. Gyorséttermi ételek:

A gyorskaja finomított cukrot tartalmaz és magas a glikémiás indexe, ezért felelős lehet a rossz testszag kialakulásáért. A szakértők szerint a gyorséttermi ételek elfogyasztása után a vérben lévő cukor megváltoztatja az izzadtság összetevőit, miután a bőrön lévő baktériumokkal összekeveredik. Ezáltal a testszag is megváltozik. A feldolgozott élelmiszerekben kevés a klorofill, ami egy olyan fontos vegyület, mely megtisztítja és szagtalanítja a szervezetet, valamint semlegesíti a testszag kialakulásáért felelős baktériumokat.

4. Kömény:

Ha szereti a curry-t és más indiai ételeket, akkor lehetséges, hogy jobb, ha elkerüli őket. Az ételekben lévő kömény fűszer ugyanis napokig eltömíti a bőr pórusait, így a bőr nem képes megfelelően levegőzni. Még egy kis adag kömény is sokáig tehet róla, hogy a testszag kellemetlen legyen.

5. Fokhagyma:

A fokhagyma számtalan pozitív hatással rendelkezik, viszont egy allicinnek nevezett vegyületet tartalmaz. Ez akkor szabadul fel, amikor összetöri vagy felvágja a fokhagymát. Az elfogyasztása után az allicin gyorsan lebomlik és más anyagokká alakul, amelyek a baktériumokkal összekeveredve erős testszagot eredményeznek.

6. Alacsony szénhidrátú étrend:

Néhány embernél az alacsony szénhidrát tartalmú étrend kellemetlen testszag kialakulását eredményezheti. Ha kevés szénhidrátot fogyaszt, akkor a szervezet zsírt kezd égetni a szénhidrát helyett, hogy energiához jusson. Ennek a folyamatnak a során olyan kémiai vegyület keletkezik, amelytől az izzadtság gyümölcsös vagy körömlakk-lemosó szagú lesz. A testszag ilyenkor attól függ, milyen vegyületeket állít elő a szervezete.

7. Hagyma:

A hagyma hasonló hatással van a szervezetre, mint a fokhagyma. Sok pozitív hatással bír, azonban ha az ember túl sokat fogyaszt belőle, akkor nem csak a lehelete lesz rossz, hanem a testszaga is. Köztudott, hogy a rossz lehelet órákig megmaradhat, a szag elkerülése érdekében azonban fogyasszon inkább megfőzött hagymát a nyers helyett.

8. Alkohol:

Az alkohol fogyasztása kellemetlen testszagot idézhet elő, sőt, a lehelet és a vizelet is rendkívül büdös lesz tőle. Az egyetlen mód, amellyel ezt a kellemetlen szagot meg lehet szüntetni az, ha az ember hagy időt rá, hogy az alkohol kiürüljön a szervezetéből.

9. Tejtermékek:

Ezek a táplálékok nagyon jó hatással vannak az egészségre, mivel gazdagok D-vitaminban és kalciumban. A bennük található nagy mennyiségű protein azonban rossz testszagot okozhat. Ezen kívül pedig a lehelet szaga is kellemetlen lesz tőlük, mivel ezt a proteint a gyomorban lévő baktériumok bontják le.

A fentebb említett táplálékokat nem könnyű elkerülni. Azonban ha a testszaga rendkívül rossz és kellemetlen, akkor legalább 2-3 hónapig kerülje el ezeknek a táplálékoknak a fogyasztását. Ezáltal minden bizonnyal javulni fog a testszaga.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!